DavidKaszelmann Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 Powitać Państwa, Mam takie odnośnie zacierania. Do tej pory zacieralem słód w temp. 68'C przez godzinkę następnie ponosiłem do 71'C na 10 min no i na koniec mashout 78'C 10min. Piwa są jak najbardziej oki. Powiedzcie mi korzystając ze swoich doświadczeń czy nie lepiej byłoby zacierać tą pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Czy faktucznie jest lepiej (choć pewnie mniej alko😉) Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 W garnku ciężko trafić temperaturę. Ja wiele piw robię przy 62C. Bo lubię. Ale wiem że nie ma tam równo tyle.Przy 65C powinien być balans. Ale czy jest lepiej nie wiem. Ja pewnie bym nie wyczuł tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 2 godziny temu, DavidKaszelmann napisał(a): pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidKaszelmann Posted May 20, 2023 Author Share Posted May 20, 2023 30 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie. Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 Zależy co chcesz osiągnąć. W soczkowych NEIPA jest to wskazane, w West Coastach już niekoniecznie. Rób tak jak lubisz, każdemu co innego smakuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted May 20, 2023 Share Posted May 20, 2023 Najlepiej zrobić sobie roztwór cukru np 3 blg i 5 blg. Zachmielić go i sprawdzić gdzie lepiej goryczka siedzi. 5blg moim zdaniem lepiej. Zresztą brzeczka zaeaz po gotowaniu i chnieleniu smakuje naprawde dobrze, ta goryczka pomimo iż nie ułożona siedzi w słodkiej brzeczce pięknie, potem w miarę fermentacji czasem okazuje się, że już tak fajnie nie zawsze bywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gniewko Drewnicki Posted May 21, 2023 Share Posted May 21, 2023 Po co aż tak długi mashout? Dwie minuty wystarczą w zupełności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 21, 2023 Share Posted May 21, 2023 Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. DavidKaszelmann 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavidKaszelmann Posted May 21, 2023 Author Share Posted May 21, 2023 57 minut temu, INTseed napisał(a): W dniu 20.05.2023 o 12:37, DavidKaszelmann napisał(a): Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie? Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze. Toż to ulepek wyszedł! Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 Toż to ulepek wyszedł! Dodaje ponad 2kg pulpy. Więc pomyślałem że to zniweluje kwasek z tego. Zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 9 godzin temu, INTseed napisał(a): Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted May 22, 2023 Share Posted May 22, 2023 Coś te liczby nie pasują do siebie... Dodaj, że te 10 brix nieprzeliczone i będzie ok Po przeliczeniu masz około 4% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now