Jump to content

zacieranie IPA

Recommended Posts

Powitać Państwa,

Mam takie odnośnie zacierania. Do tej pory zacieralem słód w temp. 68'C przez godzinkę następnie ponosiłem do 71'C na 10 min no i na koniec mashout 78'C 10min. Piwa są jak najbardziej oki. Powiedzcie mi korzystając ze swoich doświadczeń czy nie lepiej byłoby zacierać tą pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie. Czy faktucznie jest lepiej (choć pewnie mniej alko😉)

2 godziny temu, DavidKaszelmann napisał(a):

pierwszą godzine w 65-66'C. Ja wiem że toeretycznie dodam piwu "ciała" ale jakie są wsze opinie.

Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie.

30 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Na odwrót. Wyższa temperatura- więcej cukrów niefermentowalnych = więcej ciała. Niższa temperatura - więcej cukrów fermentowalnych = mnie ciała, bardziej wytrawnie.

Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?

Najlepiej zrobić sobie roztwór cukru np 3 blg i 5 blg. Zachmielić go i sprawdzić gdzie lepiej goryczka siedzi. 5blg moim zdaniem lepiej. Zresztą brzeczka zaeaz po gotowaniu i chnieleniu smakuje naprawde dobrze, ta goryczka pomimo iż nie ułożona siedzi w słodkiej brzeczce pięknie, potem w miarę fermentacji czasem okazuje się, że już tak fajnie nie zawsze bywa.

57 minut temu, INTseed napisał(a):
W dniu 20.05.2023 o 12:37, DavidKaszelmann napisał(a):
Ach kurde racja...pokićkało mi się. A gdyby tak całe zacieranie zrobić w temp. 70-72'C? Czy warto by było? Jak myślicie?

Ostatnio robiłem takie zacieranie. Zeszło z 15brix do 10brix. Coś około 4% alko wyszło. Stoi w fermentorze jeszcze.

Toż to ulepek wyszedł!