Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 (edytowane) Zrobiłem sobie piwo z puszki, nie robiłem startera drożdżowego. I jakoś tak po 36 godzinach coś się zaczęło dziać ale tak delikatnie i teraz widzę że nic się nie dzieje więcej. Mam przeźroczysty fermentator i nie widzę też wysokiej piany. No i nie wiem czy czekać jeszcze czy zlać to do garnka, przegotować i dodać innych drożdży ? Drożdże mam U.S. West Coast. Piwo robię okazjonalnie od kilku lat i pierwszy raz mam taką akcję. Ostatnio robiłem ze starterem to po 15 h już była burzliwa.. A tu taka niespodzianka. Istniej opcja że ugotowałem drożdże, choć raczej wątpię bo miałem około 5l wrzątku i 18 wody około 18 C. W sumie nie pamiętam czy było ciepłe ale zawsze tak robię. Edytowane 23 Maja 2023 przez Jarosław Mikołajczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 23 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 A blg sprawdzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 Teraz nie sprawdzałem ale przed dodaniem drożdży było trochę ponad 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 No i teraz mam 7 blg. Więc coś tam zeszło. No i mam dylemat bo zacząłem robić starter, nie dodałem jeszcze drożdży, ale juz mi się chłodzi. A tu mi jakoś zaczyna "bulkać" teraz. Chyba poczekam z tym starterem do rana. Bo trochę szkoda mi to gotować na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 (edytowane) Wystartowało. Złośliwość drożdży Bo już zacząłem robić nowy starter, na szczęście nie dodałem jeszcze drożdży więc po prostu go wleje do fermentatora. Dziwne te drożdże bo w rurce "bulka" dość normalnie teraz ale nie widzę obfitej piany. Tak szybko licząc to około 54 godzin startowały. Ciekawe co to z tego wyjdzie. Kiedyś gdzieś czytałem że w warunkach domowych jednak nie da się zachować sterylności wiec zawsze coś się do tego piwa dostanie i cały myk polega na tym by drożdże pierwsze zjadły cukier zanim rozwiną się inne cholery które mogą zepsuć piwo. Jeśli to prawda to poległem :( ale nie zawsze się wygrywa. W każdym razie dziękuje wszystkim za ożywioną dyskusję Pozdrawiam Edytowane 24 Maja 2023 przez Jarosław Mikołajczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Sądząc z nazwy użyłeś drożdży Gozdawy. One tak mają. Odfermentują jak trzeba ale powoli. Od zadania do butelkowania min. 3 raczej 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 3 godziny temu, Jarosław Mikołajczyk napisał(a): cały myk polega na tym by drożdże pierwsze zjadły cukier zanim rozwiną się inne cholery To prawda, ale nie oznacza to, że: 3 godziny temu, Jarosław Mikołajczyk napisał(a): poległem Daj im dokończyć robotę w spokoju, na ocenę przyjdzie czas po fermentacji. Niektóre szczepy nie wytwarzają piany wcale, inne robią jej tyle że może wyjść rurką. Za jakieś 1,5-2 tygodnie przenieś fermentor w cieplejsze miejsce, żeby dojadły do końca. 3 godziny temu, Jarosław Mikołajczyk napisał(a): Tak szybko licząc to około 54 godzin startowały. Czynników wpływających na długość "laga" jest dużo, m.in. temperatura, kondycja drożdży (jak były przechowywane, data ważności), natlenienie brzeczki czy konkretny szczep. Nie ma co się sugerować rurką, bo mimo że jest to jeden z oznaków fermentacji, to wcale nie definiuje czy fermentacja się zaczęła / zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Na razie się dzieje i to regularnie. Fajny zapach w pokoju... uwielbiam go. W zestawie pisało że fermentuje 4-8 dni wiec mam nadzieje że jakoś się w tym czasie wyrobi. Ostatnie z gazdowa jakie robiłem fermentowało 7-8 tyle ile pisało na opakowaniu. Zobaczymy Dzięki za mądre słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 14 minut temu, Jarosław Mikołajczyk napisał(a): Na razie się dzieje i to regularnie. Fajny zapach w pokoju... uwielbiam go. W zestawie pisało że fermentuje 4-8 dni wiec mam nadzieje że jakoś się w tym czasie wyrobi. Ostatnie z gazdowa jakie robiłem fermentowało 7-8 tyle ile pisało na opakowaniu. Zobaczymy Dzięki za mądre słowa. Z Gozdawy, nie wierz w to co napisano bo następne pytanie bedzie o granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarosław Mikołajczyk Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 33 minuty temu, anteks napisał(a): Z Gozdawy, nie wierz w to co napisano bo następne pytanie bedzie o granaty Granaty już przeżyłem piwo robię chyba od 14 lat tylko że jak taki alkoholik kierowany cugiem Potrafię nie robić przez 2 lata po czym przez kilka tygodni robię co tydzień. Teraz wróciłem do puszek bo na zacieranie w tym sezonie raczej nie znajdę czasu. A puszki robiłem na samym początku stąd też mnie zaskoczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) W niedzielę planuję butelkować rano piwo właśnie na US West Coast a wieczorem do brzeczki pójdzie gęstwa. Wezmę odrobinę, rozwodnię powiedzmy 10 do jednego i pod mikroskop. Zobaczę po jakim czasie się ilość podwoi. A lag powiedzmy 48h świadczy o dobrym natlenieniu brzeczki. Gorzej jakby ruszyły po 4 godzinach a potem zjadły 5 Blg i koniec, bo z braku tlenu słabo się namnożyły. Przy okazji ma ktoś patent jak uszczelnić szkiełko nakrywkowe żeby to w kilka godzin nie wyschło. Może olejem przejechać po obwodzie? Edytowane 25 Maja 2023 przez Tsmolinski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Wsparcie piwowarskie Jak dobrze warzyć piwo i czego unikać. Wsparcie dla piwowarów z większym doświadczeniem. Początkujących zapraszamy do Piaskownicy. draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się