Mateusz Nawara Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Witam, mam pytanie związane z wysładzaniem. Wczoraj zrobiłem swoje pierwsze piwo z zestawu (Polskie jasne 12 BLG 20L) i problem w tym że do wysładzania użyłem tylko 3 litrów wody . Pytanie czy ta wspaniała mikstura, której wyszło w sumie 8 litrów nadaje się do czegokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Słód śrutowany? Jakie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Czy to był zestaw ze słodem? najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. W najgorszym wypadku wyjdzie ci mocniejsze piwo, fermentacja da trochę więcej estrow To był nachmielony zestaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nawara Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) tak, słód śrutowany, blg nie zostało zmierzone, w zestawie był chmiel 25g Marynka i 40g chmiel lubelski Edytowane 25 Maja 2023 przez Mateusz Nawara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 w ilu litrach zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nawara Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 14 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mopser Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Nie dygaj, wyjdzie trochę mocniejsze i słodsze. Daj mu teraz czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Nawara Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Ok, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 13 minut temu, Mateusz Nawara napisał(a): 14 litrów 14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki 10 minut temu, Mopser napisał(a): Nie dygaj, wyjdzie trochę mocniejsze i słodsze. Daj mu teraz czas Pod warunkiem że jest mocniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) Niech zgadne, zatkała Ci się filtracja i po tych 3 litrach wysładzania dałeś sobie siana z ledwo lecącą brzeczką? Zakładam, że nie masz czym zmierzyć blg bo obstawiam, że o ile to się zatarło to brzeczka ma pewnie więcej niż te docelowe 12 blg i można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg, ale to tylko jeśli znasz obecne blg. Edytowane 25 Maja 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 A ile było tego słodu?Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, anteks napisał(a): 14+3=17 a wyszło 8 gdzieś zniknęło około 5l brzeczki 17 - ok. 3,5 w słodzie (4kg słodu skoro receptura na 20l 12Blg) - ok 3 na odparowanie i wychodzi, że zniknęło ok. 2,5 l brzeczki. Godzinę temu, lechu555 napisał(a): można by kilka litrów ugrać rozwadniając to do 12blg Zakładając, że wydajność wyszła w normie. Jednak jestem pesymistycznie nastawiony, bo pewnie filtracja utknęła i stąd zagubione litry a wraz z nimi cukry 2 godziny temu, Mopser napisał(a): najlepiej wysladzac z refraktrometrem, żeby wiedzieć kiedy przestać. Szkoda zachodu. Lepiej do objętości. Znając orientacyjną wydajność zacierania, odparowanie, martwą strefę filtratora, zasyp łatwo obliczyć ile litrów wody przygotować do wysładzania. Po paru warkach ma to się w małym paluszku. Edytowane 25 Maja 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 (edytowane) Na przyszłość, można też spróbować zacierania w worku (BIAB). Trudniej tam o błąd. Ja zacieram tylko tak. Edytowane 26 Maja 2023 przez Łachim lechu555 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Na przyszłość, można też spróbować zacierania w worku (BIAB). Trudniej tam o błąd. Ja zacieram tylko tak. 😘 Dodam, że worek do tej JEDYNEJ SŁUSZNEJ METODY ZACIERANIA I FILTRACJI W GARZE można samemu sobie zrobić kupując woal na firanki, wyścielając gar i tnąc tyle ile potrzebne by wyścielić garnek w całości i zwinąć jeszcze trochę na bokach coby jakimś sznurkiem, opaską czy czym przymocować worasa do gara (można też przypiąć spinaczami dodatkowo). Można też dać do krawcowej niech zrobić jakiś ściągacz. Ja dałem - robota 15 zeta, worek nie do zajechania, a wyciskam go z całej pety. Edytowane 26 Maja 2023 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się