Skocz do zawartości

Funky Fluid Gelato


michal9890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Piłem ostatnio z kega piwo Funky Fluid Gelato Mango sticky Rice. Bardzo mnie zastanawia jak osiągnięto efekt aż tak gęstego piwa przypominającego mus owocowy. Czy dało by się to zrobić w domowych warunkach? Wielokrotnie używałem owoców ale takiego efektu nigdy nie uzyskałem. Zawsze wrzucałem je na fermentację więc cukry  z owoców też zostały zjedzone przez drożdże a reszta opadła na dno i do butelek wiadomo nie poszła . Jedyne Co mi przychodzi do głowy to tak jak by wzięli bardzo dużą ilość pulpy owocowej i wymieszali to z piwem. Następnie przeprowadzili pasteryzację i do kegów czy butelek. Coś ktoś może podpowie :)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, michal9890 napisał(a):

Takie triki robiłem, do tego drożdże do vermont IPA ale to inny poziom. Tutaj piwo wychodzi po prostu mętne a w przypadku gelato jest gęste od owoców 

Pasteryzacja albo stabilizacja m.in. pirosiarczynem i sztuczne nagazowanie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, primordial napisał(a):

W opisach chwalą się, że ilość dorzuconego mango była ponadstandardowa.

To na pewno. Ale nie zmienia to postaci rzeczy że jak by dodać mango na fermentację to nie uzyskamy takiego efektu "piwnej pulpy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.