Jump to content

Funky Fluid Gelato


Recommended Posts

Witam 

Piłem ostatnio z kega piwo Funky Fluid Gelato Mango sticky Rice. Bardzo mnie zastanawia jak osiągnięto efekt aż tak gęstego piwa przypominającego mus owocowy. Czy dało by się to zrobić w domowych warunkach? Wielokrotnie używałem owoców ale takiego efektu nigdy nie uzyskałem. Zawsze wrzucałem je na fermentację więc cukry  z owoców też zostały zjedzone przez drożdże a reszta opadła na dno i do butelek wiadomo nie poszła . Jedyne Co mi przychodzi do głowy to tak jak by wzięli bardzo dużą ilość pulpy owocowej i wymieszali to z piwem. Następnie przeprowadzili pasteryzację i do kegów czy butelek. Coś ktoś może podpowie :)?

Link to comment
Share on other sites

Takie triki robiłem, do tego drożdże do vermont IPA ale to inny poziom. Tutaj piwo wychodzi po prostu mętne a w przypadku gelato jest gęste od owoców 

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, michal9890 napisał(a):

Takie triki robiłem, do tego drożdże do vermont IPA ale to inny poziom. Tutaj piwo wychodzi po prostu mętne a w przypadku gelato jest gęste od owoców 

Pasteryzacja albo stabilizacja m.in. pirosiarczynem i sztuczne nagazowanie 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, primordial napisał(a):

W opisach chwalą się, że ilość dorzuconego mango była ponadstandardowa.

To na pewno. Ale nie zmienia to postaci rzeczy że jak by dodać mango na fermentację to nie uzyskamy takiego efektu "piwnej pulpy"

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.