michal9890 Posted June 28, 2023 Share Posted June 28, 2023 Witam Piłem ostatnio z kega piwo Funky Fluid Gelato Mango sticky Rice. Bardzo mnie zastanawia jak osiągnięto efekt aż tak gęstego piwa przypominającego mus owocowy. Czy dało by się to zrobić w domowych warunkach? Wielokrotnie używałem owoców ale takiego efektu nigdy nie uzyskałem. Zawsze wrzucałem je na fermentację więc cukry z owoców też zostały zjedzone przez drożdże a reszta opadła na dno i do butelek wiadomo nie poszła . Jedyne Co mi przychodzi do głowy to tak jak by wzięli bardzo dużą ilość pulpy owocowej i wymieszali to z piwem. Następnie przeprowadzili pasteryzację i do kegów czy butelek. Coś ktoś może podpowie :)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted June 28, 2023 Share Posted June 28, 2023 Laktoza, dużo owsa i płatków w zasypie, płytkie odfermentowanie i być może sztuczne aromaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted June 29, 2023 Author Share Posted June 29, 2023 Takie triki robiłem, do tego drożdże do vermont IPA ale to inny poziom. Tutaj piwo wychodzi po prostu mętne a w przypadku gelato jest gęste od owoców Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted June 29, 2023 Share Posted June 29, 2023 10 minut temu, michal9890 napisał(a): Takie triki robiłem, do tego drożdże do vermont IPA ale to inny poziom. Tutaj piwo wychodzi po prostu mętne a w przypadku gelato jest gęste od owoców Pasteryzacja albo stabilizacja m.in. pirosiarczynem i sztuczne nagazowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted June 29, 2023 Share Posted June 29, 2023 W opisach chwalą się, że ilość dorzuconego mango była ponadstandardowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal9890 Posted June 29, 2023 Author Share Posted June 29, 2023 Godzinę temu, primordial napisał(a): W opisach chwalą się, że ilość dorzuconego mango była ponadstandardowa. To na pewno. Ale nie zmienia to postaci rzeczy że jak by dodać mango na fermentację to nie uzyskamy takiego efektu "piwnej pulpy" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now