Misiekpp Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 W dniu 22.08.2023 o 13:47, dzejkej napisał(a): Jak chcesz mieć granaty, to 5-7 dzień będzie idealny 😁 A na poważnie: właśnie zabutelkowałem warkę po przeszło 5 tygodniach (tak, jak u Ciebie, wyjazd mi namieszał w kalendarzu) - "kontrolny" PET wyraźnie twardy po 3 dniach. Tak więc nie bój się małej ilości drożdży po 12 dniach. No ok granaty, ale to w takim razie wynika że lepiej przed zlaniem trochę "zmącić" piwko żeby było więcej drożdży i niech będzie osad w butelce niż super klarowne, bo teraz jak patrzę to po 1,5 tygodniu (ok wiem krótko) gazowania to mętne jest super gaz piana ,a to super klarowne hmm ciut gazu 0 piany i czekać czy będzie czy nie 🤔🤷 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Nie, nawet po cc, w wyglądającym na idealnie klarowne piwo, jest odpowiednia ilość drożdży do refermentacji. Lepiej niech namnożą się w butelce, będzie to tylko z korzyścią dla piwa Pingwinho i sihox 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Nic nie zmącaj, bo tylko się niepotrzebnie napowietrzy... Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Niestety mam podobny problem, choć nie panikuję jeszcze, bo raptem 5 dni temu zlałem do butelek i gazu powinno być bardzo mało, ale nie na tyle mało, toteż pytanie "na zaś". Użyłem żelatyny do wyklarowania piwa po zlaniu na krótką cichą. Wydaje mi się, że żelatyna skutecznie również zajęła się drożdżami. Efekt - mam bardzo delikatny osad na dnach butelek, ale w sumie nie wiem, czy to są drożdże, czy żelatyna. Gaz jest dosłownie sugestią. To znaczy, tak, syknęło leciuteńko, jak dłużej na języku się potrzyma piwo to lekkie musowanie jest, ale to jest tak, że jak za przeproszeniem, chomik pierdnie, to tego gazu jest więcej. Wiem, że po żelatynie czas na nagazowanie należy wydłużyć, więc dam temu jeszcze z półtora tygodnia. Jeśli nie będzie gazu, to co robić? Dodać trochę drożdży do butelek (zbiorę gęstwę po aktualnym nastawie) i dorzucić cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 Czekaj. W moim przypadku, piwa górnej fermentacji refermentowane w 20'C są dość nagazowane po tygodniu, po 2 tygodniach jest już idealny gaz. Lagery refermentowane w 12-15'C gazują się zazwyczaj 1,5-2 tygodnie dłużej od górnej fermentacji, a jeśli jeszcze dorzucam żelatyny, to cały proces trwa jeszcze tydzień dłużej (łącznie 4-5 tygodni do osiągnięcia idealnego nagazowania i piany). Jeśli za 2 tygodnie nadal nie będzie gazu, to wtedy będziesz się martwił, ale szansa na to jest minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się