korzen16 Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 1 minutę temu, lechu555 napisał(a): nie chłodzę brzeczki aktywnie bo nie mam aktualnie miejsca na to. Zostawiam na ostygnięcie. Trochę słabo, może wrzuć chociaż parę zamrożonych PET-ów, żeby jak najszybciej zbić tem. do 80°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 4 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) W dniu 1.09.2023 o 21:34, smola napisał(a): @lechu555 z ciekawości, ile czasu zajęło Ci uwarzenie największej objętościowo warki od wlania wody do gara, po wlanie do fermentora? Ile litrów miała ta warka? 5kg słodu: 2.5 pale ale, 1,5 pszenica, 1 wiedeń -8:00 start mielenia ziarna, w międzyczasie podgrzewanie wody, przy czym każdą partię na bieżąco dolewam do wlanej już wody w temperaturze zacierania wody. -8:30 - ostatnia partia trafia do wody, czyli już jakaś część się zacierała przez ten czas -10:30 - wór do góry i kładę na kratkę od piekarnika i start w tymczasie podgrzewu na fulla -10:37 - wrzenie -11:30 - koniec grzania, stawiam gar na dwór na najzimniejszą płytę betonową jaką mam -11:50 jak to piszę mam temperaturę 85 stopni taką metodą. @korzen16 plus chmielę w hopspiderze, więc mi to powolne chłodzenie nie takie straszne gdy po gotowaniu wyjmuję hopspidera. [EDYTA] 12:03 temperatura 73 stopnie. -zaraz wrzucam chmiele na aromat gdy zbije mi się temp do 80 , przy czym nie będę stał i tego mieszał, będzie siedzieć aż wystygnie Tak więc część, w której BIAB może przyspieszyć zawiera się między 8:30 a 10:30. Czy zwolennicy klasycznej metody dadzą wincyj? W całości zaoszczędziłbym 0.5h gdybym miał śrutowany już słód i sporo więcej czasu gdybym chodził, aczkolwiek nie muszę teraz przy tym stać, więc czy wliczać to.... Edytowane 4 Września 2023 przez lechu555 smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 I z 4 kg zasypu pilznenskiego/pale ile litrów 12 stki wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się