Skocz do zawartości

BIAB worek

antikapsel

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, lechu555 napisał(a):

nie chłodzę brzeczki aktywnie bo nie mam aktualnie miejsca na to. Zostawiam na ostygnięcie.

Trochę słabo, może wrzuć chociaż parę zamrożonych PET-ów, żeby jak najszybciej zbić tem. do 80°C

W dniu 1.09.2023 o 21:34, smola napisał(a):

@lechu555 z ciekawości, ile czasu zajęło Ci uwarzenie największej objętościowo warki od wlania wody do gara, po wlanie do fermentora? Ile litrów miała ta warka?

5kg słodu: 2.5 pale ale, 1,5 pszenica, 1 wiedeń

-8:00 start mielenia ziarna, w międzyczasie podgrzewanie wody,  przy czym każdą partię na bieżąco dolewam do wlanej już wody w temperaturze zacierania wody.

-8:30 - ostatnia partia trafia do wody, czyli już jakaś część się zacierała przez ten czas

-10:30 - wór do góry i kładę na kratkę od piekarnika i start w tymczasie podgrzewu na fulla

-10:37 - wrzenie

-11:30 - koniec grzania, stawiam gar na dwór na najzimniejszą płytę betonową jaką mam

-11:50 jak to piszę mam temperaturę 85 stopni taką metodą. @korzen16 plus chmielę w hopspiderze, więc mi to powolne chłodzenie nie takie straszne gdy po gotowaniu wyjmuję hopspidera. [EDYTA] 12:03 temperatura 73 stopnie.

-zaraz wrzucam chmiele na aromat gdy zbije mi się temp do 80 , przy czym nie będę stał i tego mieszał, będzie siedzieć aż wystygnie

Tak więc część, w której BIAB może przyspieszyć zawiera się między 8:30 a 10:30. Czy zwolennicy klasycznej metody dadzą wincyj?

W całości zaoszczędziłbym 0.5h gdybym miał śrutowany już słód i sporo więcej czasu gdybym chodził, aczkolwiek nie muszę teraz przy tym stać, więc czy wliczać to....

Edytowane przez lechu555

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Cześć! Żeby nie zakładać nowego tematu, czy ktoś z Was zamawiał z USA (największych zwolenników BIAB) worek, konkretnie stąd? https://www.brewinabag.com/ 

Rozważam zmianę garnka na taki 100l i szukam porządnego worka na to

Edytowane przez arek-lin

Ja, ale jeszcze nie doszedł. Udostępnili na moją prośbę dostawę do Polski. Kupując poszukaj kodów zniżkowych w necie. 10% można oszczędzić.

W Europie dostaniesz worki 200 mikronów. Bezpośrednio u nich 400, i to powinno być ok do recyrkulacji. Ale mogę się podzielić doświadczeniem jak dojdzie do mnie. Na razie jeszcze w drodze w US, więc trochę jeszcze potrwa zanim dotrze i przez cło przejdzie.

Ooo, fajnie. Podasz jakie wymiary zamawiałeś i jakie opcje opcje Zippera wybraleś? Rozumiem, że to są te paski (krzyż na dole, wzdłuż w górę i ucha montażowe do wyciągania)?

Ile też cło (i VAT?) wyszło, ile wysyłka.

Daj też znać, czy będzie w kompletacji jak na filmie 

Vat ściągnęli z tego co widzę. Cło się okaże. Jak dojdzie to się dowiem po zniżkach wyszło 290 zł u mnie wraz z dostawą. Płatność w pln, dostawa wyszła 79 zł, co nie jest straszną cena jak na dostawę z US.

Ja kupowałem ten worek z linku poniżej, a z pola wyboru pisałem swój Grainfather G40 do robienia razem z koszem.

https://www.brewinabag.com/products/all-in-one-anvil-grainfather-robo-brewers-unibrau

Byłem w kontakcie z obsługą sklepu i odpowiadali bardzo szybko, więc jak masz konkretny model kotła dla którego byś chciał kupić worek, to najlepiej do nich napisać na czacie. Pomogą i powiedzą czy mają coś pasującego.

Oczywiscie pewnie teraz wiele osob mnie zbeszta, ale zastanawiam sie czy 1 hl to wciaz piwowarstwo domowe? Ja robie warki 20 l teraz i nie wyobrazam sobie wiekszych, bo juz tego sam nie wypijam. A 100 l - dajcie spokoj to potem nawarzysz ~ 80 l piwa i wez to wypij. Jak?  🤯💣 Po co takie warki robic hobbystycznie? 

Gar 100l to nie wybicie 100l 🙂 teraz też robię warki 20-25l ale nie mam na to czasu i albo bardzo wcześnie wstaję albo do późnej nocy muszę siedzieć, aby zrobić. Dlatego chcę duży gar, zrobić kilka razy i mieć na rok spokój. 

I póki co więcej  wydałem/poczęstowałem niż wypiłem z 20 warek które zrobiłem po powrocie do piwowarstwa w zeszłym roku. Więc dla mnie ma to duży sens. Poza tym w dużym garnku warki 20l nie da się zrobić? Da się według mnie przy BIAB, ale w małym garnku dużej warki już nie zrobisz. 

Może jak się przesiądę na duży gar to zmienię zdanie, ale póki co szukam innych opcji 

Edytowane przez arek-lin

jak ktoś jest przyzwyczajony do noszenia dzieciaków to da radę 😅 A tak na serio to hamerykańce na wyciągach biorą worki do góry więc czemu nie? Nawet do zestawu z workiem zblocze dodają. Miejsce mam i albo sobie coś wyspawam, albo z profilu aluminowego konstrukcyjnego skręcę kontrukcję. Coś na podobę jak u Lichtusa widziałem. Chciałem kociołek automatyczny, ale mam piwnicę w domu, zacieram i tak przez noc, a jakby nie było ilość rzeczy do zepsucia się w takim kociołku jest o wiele większa niż w takim BIAB, jak wszystko jest mechaniczne. Nie będę grzałtaboretem gazowym w kuchni, zatem uznałem, że przepłacanie za kociołek, który ma programator i ułatwia ludziom życie, u mnie się nie sprawdzi. A z takiego kociołka 60l też trzeba kosz dźwignąć z 10-12kg słodu namoczonego.  

Przy takich ilościach/wagach, to rzeczywiście wyciąg się przyda. Za parę lat też pewnie o tym pomyślę, ale póki co są siły aby podnosić te 10-15kg

Co do większych warek, to się z tobą zgadzam. Zrobisz i masz dłuższy spokój. Ja przez pierwsze 5 lat warzenia robiłem średnio 45 warek rocznie, po ok 20-24L.

Odkąd się przerzuciłem na duży gar i robię po 39L, mam więcej czasu na inne rzeczy, a czas przygotowania bardzo podobny jak warki 20L. IPA czy witbier nawet zdarzą dojść teraz, a nie zostają wypite od razu.

Wszystko też zależy od ilości konsumentów w domu i wpadających znajomych. Jak sobie policzę tak średnio to minimum 51hl wyprodukowane u mnie w 6 lat, i to z roczną przerwą. Więc 10hl rocznie i dalej to hobby. Nie sprzedałem ani jednej butelki, a i wydaje "na wynos" bardzo rzadko, bo zbyt dużo chętnych. U mnie jest zasada - chcesz się napić mojego piwa, to zapraszam do mnie

Dzisiaj przyszło. Już przepłukane i właśnie testuje razem z tym cudem do recylkulacji. Bo trochę męczyło, zwłaszcza przy 20L warkach lub przy 40L lekkich piwach, że słód lata przez cały czas wburzany przez recyrkulację z węża bezpośrednio. A z tym wynalazkiem powinno ładnie rozprowadzać recyrkulacje po całym okręgu, bez wzburzania niepotrzebnie.

Póki co wziąłem na warsztat Wezeina 75% zasypu z pszenicy i to bardzo mocno ześrutowanego. Poziom brzeczki w garze się nie podnosi, więc znaczy, że działa. Ale okaże się za parę godzin. 

20250207_114045217_iOS.jpg

ss-brewtech-manifold-for-mash-recirculation-for-kettles-to-75-l-20-gal.jpg

Godzinę temu, Fidley napisał(a):

Dzisiaj przyszło. Już przepłukane i właśnie testuje razem z tym cudem do recylkulacji. Bo trochę męczyło, zwłaszcza przy 20L warkach lub przy 40L lekkich piwach, że słód lata przez cały czas wburzany przez recyrkulację z węża bezpośrednio. A z tym wynalazkiem powinno ładnie rozprowadzać recyrkulacje po całym okręgu, bez wzburzania niepotrzebnie.

Póki co wziąłem na warsztat Wezeina 75% zasypu z pszenicy i to bardzo mocno ześrutowanego. Poziom brzeczki w garze się nie podnosi, więc znaczy, że działa. Ale okaże się za parę godzin. 

20250207_114045217_iOS.jpg

ss-brewtech-manifold-for-mash-recirculation-for-kettles-to-75-l-20-gal.jpg

Gdzie można kupić taka torbę worek filtracyjny? 

Ja kupowałem bezpośrednio u producenta https://www.brewinabag.com/products/all-in-one-anvil-grainfather-robo-brewers-unibrau, aby był z oczkami 400 mikronów. W innych sklepach w Europie znajdziesz takie na 200, ale też od nich raczej.

Podczas zacierania jakos miesza sie w środku?

Można ręcznie przemieszczać ze dwa razy aby zwiększyć wydajność, ale to wszystko. Reszta przez recyrkulację jest płukana. Dla mnie to tak samo jak normalnie bez worka w moim kociołku.

7 minut temu, Fidley napisał(a):

Można ręcznie przemieszczać ze dwa razy aby zwiększyć wydajność, ale to wszystko. Reszta przez recyrkulację jest płukana. Dla mnie to tak samo jak normalnie bez worka w moim kociołku.

Jakieś zdjęcie z zacierania?

Tak, taki też worek kupowałem aby pasował do kosza. Odpowiadając od razu dlaczego:
1. Dzięki temu utrzymuje przestrzeń pod koszem do tego aby tam lepiej pompka działała oraz aby nie grzać worka tylko brzeczkę.
2. I tak muszę robić wysładzanie przy pełnej 40L warce, więc podniesienie kosza będzie wystarczające, nie muszę mieć od razu wyciągu nad garem.

11 minut temu, Fidley napisał(a):

Tak, taki też worek kupowałem aby pasował do kosza. Odpowiadając od razu dlaczego:
1. Dzięki temu utrzymuje przestrzeń pod koszem do tego aby tam lepiej pompka działała oraz aby nie grzać worka tylko brzeczkę.
2. I tak muszę robić wysładzanie przy pełnej 40L warce, więc podniesienie kosza będzie wystarczające, nie muszę mieć od razu wyciągu nad garem.

Ale co złego było w zacieraniu w samym koszu?

Ostatnio zakupiłem słód pszeniczny i żytni bardzo mocno ześrutowany. Można powiedzieć, że dużo mąki i bardzo małych kawałeczków, co z naturalnym brakiem odpowiedniej łuski w tych słodach sprawiało, że się zatykał kosz zacierny, sprawiając że poziom brzeczki w koszu się zwiększał i powodował wyrzucenie słodów i łusek poza kosz. Jak już wyszło poza kosz, to zbierało się na dnie kotła, przypalało i dodatkowo było dużo kawałków, które musiałem łapać sitkiem podczas gotowania.

Problem pojawił się wraz z zakupem słodów w innej niż zazwyczaj firmie, bardziej ześrutowanych. Z jednej strony dały dużo lepszą wydajność, z drugiej sprawiły problemy podczas zacierania, wysładzania ( ło matko jak to się ciągnęło) i gotowania ( łapanie uciekinierów z kosza) .

Poczytałem po forach, redit itd. i stwierdziłem, że dam szansę workowi. Zobaczymy jakie będę miał zdanie po całym procesie.