Skocz do zawartości

BIAB worek


antikapsel

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, lechu555 napisał(a):

nie chłodzę brzeczki aktywnie bo nie mam aktualnie miejsca na to. Zostawiam na ostygnięcie.

Trochę słabo, może wrzuć chociaż parę zamrożonych PET-ów, żeby jak najszybciej zbić tem. do 80°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.09.2023 o 21:34, smola napisał(a):

@lechu555 z ciekawości, ile czasu zajęło Ci uwarzenie największej objętościowo warki od wlania wody do gara, po wlanie do fermentora? Ile litrów miała ta warka?

5kg słodu: 2.5 pale ale, 1,5 pszenica, 1 wiedeń

-8:00 start mielenia ziarna, w międzyczasie podgrzewanie wody,  przy czym każdą partię na bieżąco dolewam do wlanej już wody w temperaturze zacierania wody.

-8:30 - ostatnia partia trafia do wody, czyli już jakaś część się zacierała przez ten czas

-10:30 - wór do góry i kładę na kratkę od piekarnika i start w tymczasie podgrzewu na fulla

-10:37 - wrzenie

-11:30 - koniec grzania, stawiam gar na dwór na najzimniejszą płytę betonową jaką mam

-11:50 jak to piszę mam temperaturę 85 stopni taką metodą. @korzen16 plus chmielę w hopspiderze, więc mi to powolne chłodzenie nie takie straszne gdy po gotowaniu wyjmuję hopspidera. [EDYTA] 12:03 temperatura 73 stopnie.

-zaraz wrzucam chmiele na aromat gdy zbije mi się temp do 80 , przy czym nie będę stał i tego mieszał, będzie siedzieć aż wystygnie

 

Tak więc część, w której BIAB może przyspieszyć zawiera się między 8:30 a 10:30. Czy zwolennicy klasycznej metody dadzą wincyj?

W całości zaoszczędziłbym 0.5h gdybym miał śrutowany już słód i sporo więcej czasu gdybym chodził, aczkolwiek nie muszę teraz przy tym stać, więc czy wliczać to....

Edytowane przez lechu555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Cześć! Żeby nie zakładać nowego tematu, czy ktoś z Was zamawiał z USA (największych zwolenników BIAB) worek, konkretnie stąd? https://www.brewinabag.com/ 

Rozważam zmianę garnka na taki 100l i szukam porządnego worka na to

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja, ale jeszcze nie doszedł. Udostępnili na moją prośbę dostawę do Polski. Kupując poszukaj kodów zniżkowych w necie. 10% można oszczędzić.

W Europie dostaniesz worki 200 mikronów. Bezpośrednio u nich 400, i to powinno być ok do recyrkulacji. Ale mogę się podzielić doświadczeniem jak dojdzie do mnie. Na razie jeszcze w drodze w US, więc trochę jeszcze potrwa zanim dotrze i przez cło przejdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ooo, fajnie. Podasz jakie wymiary zamawiałeś i jakie opcje opcje Zippera wybraleś? Rozumiem, że to są te paski (krzyż na dole, wzdłuż w górę i ucha montażowe do wyciągania)?

Ile też cło (i VAT?) wyszło, ile wysyłka.

 

Daj też znać, czy będzie w kompletacji jak na filmie 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vat ściągnęli z tego co widzę. Cło się okaże. Jak dojdzie to się dowiem po zniżkach wyszło 290 zł u mnie wraz z dostawą. Płatność w pln, dostawa wyszła 79 zł, co nie jest straszną cena jak na dostawę z US.

Ja kupowałem ten worek z linku poniżej, a z pola wyboru pisałem swój Grainfather G40 do robienia razem z koszem.

https://www.brewinabag.com/products/all-in-one-anvil-grainfather-robo-brewers-unibrau

Byłem w kontakcie z obsługą sklepu i odpowiadali bardzo szybko, więc jak masz konkretny model kotła dla którego byś chciał kupić worek, to najlepiej do nich napisać na czacie. Pomogą i powiedzą czy mają coś pasującego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie pewnie teraz wiele osob mnie zbeszta, ale zastanawiam sie czy 1 hl to wciaz piwowarstwo domowe? Ja robie warki 20 l teraz i nie wyobrazam sobie wiekszych, bo juz tego sam nie wypijam. A 100 l - dajcie spokoj to potem nawarzysz ~ 80 l piwa i wez to wypij. Jak?  🤯💣 Po co takie warki robic hobbystycznie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gar 100l to nie wybicie 100l 🙂 teraz też robię warki 20-25l ale nie mam na to czasu i albo bardzo wcześnie wstaję albo do późnej nocy muszę siedzieć, aby zrobić. Dlatego chcę duży gar, zrobić kilka razy i mieć na rok spokój. 

I póki co więcej  wydałem/poczęstowałem niż wypiłem z 20 warek które zrobiłem po powrocie do piwowarstwa w zeszłym roku. Więc dla mnie ma to duży sens. Poza tym w dużym garnku warki 20l nie da się zrobić? Da się według mnie przy BIAB, ale w małym garnku dużej warki już nie zrobisz. 

Może jak się przesiądę na duży gar to zmienię zdanie, ale póki co szukam innych opcji 

Edytowane przez arek-lin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak ktoś jest przyzwyczajony do noszenia dzieciaków to da radę 😅 A tak na serio to hamerykańce na wyciągach biorą worki do góry więc czemu nie? Nawet do zestawu z workiem zblocze dodają. Miejsce mam i albo sobie coś wyspawam, albo z profilu aluminowego konstrukcyjnego skręcę kontrukcję. Coś na podobę jak u Lichtusa widziałem. Chciałem kociołek automatyczny, ale mam piwnicę w domu, zacieram i tak przez noc, a jakby nie było ilość rzeczy do zepsucia się w takim kociołku jest o wiele większa niż w takim BIAB, jak wszystko jest mechaniczne. Nie będę grzałtaboretem gazowym w kuchni, zatem uznałem, że przepłacanie za kociołek, który ma programator i ułatwia ludziom życie, u mnie się nie sprawdzi. A z takiego kociołka 60l też trzeba kosz dźwignąć z 10-12kg słodu namoczonego.  

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takich ilościach/wagach, to rzeczywiście wyciąg się przyda. Za parę lat też pewnie o tym pomyślę, ale póki co są siły aby podnosić te 10-15kg

Co do większych warek, to się z tobą zgadzam. Zrobisz i masz dłuższy spokój. Ja przez pierwsze 5 lat warzenia robiłem średnio 45 warek rocznie, po ok 20-24L.

Odkąd się przerzuciłem na duży gar i robię po 39L, mam więcej czasu na inne rzeczy, a czas przygotowania bardzo podobny jak warki 20L. IPA czy witbier nawet zdarzą dojść teraz, a nie zostają wypite od razu.

Wszystko też zależy od ilości konsumentów w domu i wpadających znajomych. Jak sobie policzę tak średnio to minimum 51hl wyprodukowane u mnie w 6 lat, i to z roczną przerwą. Więc 10hl rocznie i dalej to hobby. Nie sprzedałem ani jednej butelki, a i wydaje "na wynos" bardzo rzadko, bo zbyt dużo chętnych. U mnie jest zasada - chcesz się napić mojego piwa, to zapraszam do mnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przyszło. Już przepłukane i właśnie testuje razem z tym cudem do recylkulacji. Bo trochę męczyło, zwłaszcza przy 20L warkach lub przy 40L lekkich piwach, że słód lata przez cały czas wburzany przez recyrkulację z węża bezpośrednio. A z tym wynalazkiem powinno ładnie rozprowadzać recyrkulacje po całym okręgu, bez wzburzania niepotrzebnie.

 

Póki co wziąłem na warsztat Wezeina 75% zasypu z pszenicy i to bardzo mocno ześrutowanego. Poziom brzeczki w garze się nie podnosi, więc znaczy, że działa. Ale okaże się za parę godzin. 


 

20250207_114045217_iOS.jpg

ss-brewtech-manifold-for-mash-recirculation-for-kettles-to-75-l-20-gal.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Fidley napisał(a):

Dzisiaj przyszło. Już przepłukane i właśnie testuje razem z tym cudem do recylkulacji. Bo trochę męczyło, zwłaszcza przy 20L warkach lub przy 40L lekkich piwach, że słód lata przez cały czas wburzany przez recyrkulację z węża bezpośrednio. A z tym wynalazkiem powinno ładnie rozprowadzać recyrkulacje po całym okręgu, bez wzburzania niepotrzebnie.

 

Póki co wziąłem na warsztat Wezeina 75% zasypu z pszenicy i to bardzo mocno ześrutowanego. Poziom brzeczki w garze się nie podnosi, więc znaczy, że działa. Ale okaże się za parę godzin. 


 

20250207_114045217_iOS.jpg

ss-brewtech-manifold-for-mash-recirculation-for-kettles-to-75-l-20-gal.jpg

Gdzie można kupić taka torbę worek filtracyjny? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupowałem bezpośrednio u producenta https://www.brewinabag.com/products/all-in-one-anvil-grainfather-robo-brewers-unibrau, aby był z oczkami 400 mikronów. W innych sklepach w Europie znajdziesz takie na 200, ale też od nich raczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas zacierania jakos miesza sie w środku?

Można ręcznie przemieszczać ze dwa razy aby zwiększyć wydajność, ale to wszystko. Reszta przez recyrkulację jest płukana. Dla mnie to tak samo jak normalnie bez worka w moim kociołku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Fidley napisał(a):


Można ręcznie przemieszczać ze dwa razy aby zwiększyć wydajność, ale to wszystko. Reszta przez recyrkulację jest płukana. Dla mnie to tak samo jak normalnie bez worka w moim kociołku.

Jakieś zdjęcie z zacierania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, taki też worek kupowałem aby pasował do kosza. Odpowiadając od razu dlaczego:
1. Dzięki temu utrzymuje przestrzeń pod koszem do tego aby tam lepiej pompka działała oraz aby nie grzać worka tylko brzeczkę.
2. I tak muszę robić wysładzanie przy pełnej 40L warce, więc podniesienie kosza będzie wystarczające, nie muszę mieć od razu wyciągu nad garem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Fidley napisał(a):

Tak, taki też worek kupowałem aby pasował do kosza. Odpowiadając od razu dlaczego:
1. Dzięki temu utrzymuje przestrzeń pod koszem do tego aby tam lepiej pompka działała oraz aby nie grzać worka tylko brzeczkę.
2. I tak muszę robić wysładzanie przy pełnej 40L warce, więc podniesienie kosza będzie wystarczające, nie muszę mieć od razu wyciągu nad garem.

Ale co złego było w zacieraniu w samym koszu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zakupiłem słód pszeniczny i żytni bardzo mocno ześrutowany. Można powiedzieć, że dużo mąki i bardzo małych kawałeczków, co z naturalnym brakiem odpowiedniej łuski w tych słodach sprawiało, że się zatykał kosz zacierny, sprawiając że poziom brzeczki w koszu się zwiększał i powodował wyrzucenie słodów i łusek poza kosz. Jak już wyszło poza kosz, to zbierało się na dnie kotła, przypalało i dodatkowo było dużo kawałków, które musiałem łapać sitkiem podczas gotowania.

Problem pojawił się wraz z zakupem słodów w innej niż zazwyczaj firmie, bardziej ześrutowanych. Z jednej strony dały dużo lepszą wydajność, z drugiej sprawiły problemy podczas zacierania, wysładzania ( ło matko jak to się ciągnęło) i gotowania ( łapanie uciekinierów z kosza) .

Poczytałem po forach, redit itd. i stwierdziłem, że dam szansę workowi. Zobaczymy jakie będę miał zdanie po całym procesie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.