Skocz do zawartości

Mini pompa do zlewania brzeczki po chłodzeniu


daj-pompke

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Podczas warzenia najbardziej wkurza mnie transfer schłodzonej brzeczki do fermentora. Robię to w najprostszy sposób - wąż z obciążeniem na dno gara, drugi koniec do gęby i heja.

Niestety często nie ściąga mi całej brzeczki, zaciąga syf mimo whirlpoola, albo wężyk się źle ułoży itp. Muszę po kilka razy zaciągać brzeczkę gębą.

Pomyślałem o mini pompie zanurzeniowej. Po dezynfekcji w sanipro wyrzuciłbym ją z podłączonym węrzykiem do gara i po 10 minutach miałbym przetransferowany płyn. Mam na myśli coś takiego: https://allegro.pl/oferta/pompka-wody-pompa-wodna-120l-h-mala-arduino-11438094563

 

Co myślicie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze takie coś: https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-do-spuszczania-paliwa-oleju-wody-13289289766 Działać działa, jakość ChRL, nie jest to produkt przewidziany do kontaktu z żywnością... 

 

albo:

https://allegro.pl/oferta/elektryczna-pompka-do-wina-alkoholu-paliwa-wody-11389792283

 

Edytowane przez Szumidło
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, konrados78 napisał(a):

Ja zlewam gorąca brzeczkę do fermentora i chłodzę chłodnicą zanurzeniową w fermentorze.
Obniża to ryzyko zakażenia brzeczki i moim zdaniem usprawnia cały proces. 

Czasami też tak robię, ale nie o to mi chodzi. Chodzi o samo przelewanie.

59 minut temu, Szumidło napisał(a):

Jest jeszcze takie coś: https://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-do-spuszczania-paliwa-oleju-wody-13289289766 Działać działa, jakość ChRL, nie jest to produkt do kontaktu z żywnością... 

 

albo:

https://allegro.pl/oferta/elektryczna-pompka-do-wina-alkoholu-paliwa-wody-11389792283

 

No ta druga do alkoholu wydaje się w porządku. Bardzo dziękuję za podsunięcie. Może to jest wyjście 🙂

 

35 minut temu, Ununul napisał(a):

Nie wiem czy to dobry pomysl. Czesc smaru moze sie dostac do brzeczki

Racja, o tym nie pomyślałem. Pompka od @Szumidło chyba będzie rozsądniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi mnie pozostaje nic więcej jak powiedzieć "git gud". Zaciąganie wężykiem nie jest aż takie trudne. Zrezygnuj z obciążenia - przez to wężyk od razu zbiera syfy z dna i podnosi cały osad (zwłaszcza jeśli jak mówisz zaciągasz kilka razy). Zanurzaj wężyk tylko delikatnie pod powierzchnię, a przy końcowych litrach przechyl garnek i zbieraj "z rogu" (połączenia podstawy i ściany bocznej garnka - whirlpool powinien zostać na środku dna.

Edytowane przez Pingwinho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co odkrywać koło na nowo.

Od lat stosuje rurkę szklana z otworkiem kilka cm powyżej dna. Kiedyś dodawano go do prawie każdego zestawu sprzętu piwowarskiego

https://allegro.pl/oferta/zestaw-wezyk-do-sciagania-wina-piwa-2m-13176929118

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.08.2023 o 06:50, wizi napisał(a):

Po co odkrywać koło na nowo.

Od lat stosuje rurkę szklana z otworkiem kilka cm powyżej dna. Kiedyś dodawano go do prawie każdego zestawu sprzętu piwowarskiego

https://allegro.pl/oferta/zestaw-wezyk-do-sciagania-wina-piwa-2m-13176929118

Takiej właśnie rurki używam. 

 

W dniu 21.08.2023 o 12:06, Pingwinho napisał(a):

Mi mnie pozostaje nic więcej jak powiedzieć "git gud". Zaciąganie wężykiem nie jest aż takie trudne. Zrezygnuj z obciążenia - przez to wężyk od razu zbiera syfy z dna i podnosi cały osad (zwłaszcza jeśli jak mówisz zaciągasz kilka razy). Zanurzaj wężyk tylko delikatnie pod powierzchnię, a przy końcowych litrach przechyl garnek i zbieraj "z rogu" (połączenia podstawy i ściany bocznej garnka - whirlpool powinien zostać na środku dna.

Dzisiaj warzę i spróbuję właśnie z tym przechyleniem gara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, daj-pompke napisał(a):

Takiej właśnie rurki używam. 

Ja używam od początku tego zestawu. Rurka do klipsa, klips na rant garnka lub wiaderka. Rurka ustawiona pionowo i zlewa się bez problemu. Na sam koniec lekko przechylasz gar, aby ściągnąć jak najwięcej, jednocześnie unikając zaciągania osadów. Proste i skuteczne.

 

Screenshot_20230824-222815-277.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.