MacMaz81 Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Witam wszystkich piwowarów (swoją drogą, czy są jakieś piwowarki na forum??). Moje pytanie polega na tym czy warto na początku wstawić fermentor do piwnicy gdzie jest i tak dosyć wysoka temperatura, bo 19 stopni, a później pod koniec fermentacji przenieść do mieszkania, gdzie jest temperatura 21-22 stopnie. Dodam, że mieszkam na 4 piętrze, także czy takie noszenie fermentora jest wskazane, czy wręcz przeciwnie, żeby nie wzburzać zawartości. Będę pierwszy raz warzył piwo z brewkitu, także na pewno nie raz jeszcze się tu odezwę. Pozdrawiam Maciek. Edited September 15 by MacMaz81 Błąd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 15 Share Posted September 15 za niska temperatura, warzy się w 100'C. No chyba że masz na myśli fermentację to ..... zależy jakie masz drożdże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 15 Share Posted September 15 Kup drożdze kveik. One spokojnie opanują temperaturę w mieszkaniu.Jak będzie zimniej w piwnicy ogarniesz inne drożdze.Możesz nosić ale to źle wpływa na kręgosłup.Jak fermentujesz w piwnicy to po fermentacji przelej do nowego fermentora z kranikiem i dodaj wodę z cukrem do nagazowania. Jak dojdziesz do mieszkania to się to rozmiesza i będziesz mógł butelkować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Poczytaj o różnych drożdżach do danych stylów piw. Kveiki w sumie jak na prawdę nie masz temp. fermentacji. Warzę piwa z brewkitów od około roku i już sporo wiem. Ja akurat żadnych przelewów nie robię bo to zbędna sprawa. Wszystko lecę w jednym fermentorze z kranikiem odpowiednio go dezynfekując i zabezpieczając. Do nagazwoania dropsy coopersa stosuję zazwyczaj 1 jest akurat na nagazowanie około 2.5. Tylko też parzę słody dodaje chmiel na ciepło itp. Ostatnie moje piwo saisson na prawdę kozak. Dziwne że z puchy może wyjśc tak dobre piwo jak się jest świadomym jakie drożdże użyć i jaka temp fermentacji. Piwo Ty nastawiasz ale robią je drożdże;) One są podstawą i czystość(nie musi być laboratoryjna) Nie skromnie powiem że z warzenia piw z brewkitów jestem juz tu jeden z lepszych😄 Jak chcesz jakieś podpowiedzi pisz śmiało do mnie. Edited September 15 by Reters anteks and smola 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 15 Share Posted September 15 23 minuty temu, Reters napisał(a): Poczytaj o różnych drożdżach do danych stylów piw. Kveiki w sumie jak na prawdę nie masz temp. fermentacji. Warzę piwa z brewkitów od około roku i już sporo wiem. Ja akurat żadnych przelewów nie robię bo to zbędna sprawa. Wszystko lecę w jednym fermentorze z kranikiem odpowiednio go dezynfekując i zabezpieczając. Do nagazwoania dropsy coopersa stosuję zazwyczaj 1 jest akurat na nagazowanie około 2.5. Tylko też parzę słody dodaje chmiel na ciepło itp. Ostatnie moje piwo saisson na prawdę kozak. Dziwne że z puchy może wyjśc tak dobre piwo jak się jest świadomym jakie drożdże użyć i jaka temp fermentacji. Piwo Ty nastawiasz ale robią je drożdże;) One są podstawą i czystość(nie musi być laboratoryjna) Nie skromnie powiem że z warzenia piw z brewkitów jestem juz tu jeden z lepszych😄 Jak chcesz jakieś podpowiedzi pisz śmiało do mnie. Curz za skromność 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 7 minut temu, anteks napisał(a): Curz za skromność 😛 Nie wytrzymałeś. Musiałeś odpowiedzieć;) Super. Tak. Bo znam swoją wartość i wróćmy do tematu🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Proponuję fermentować w mieszkaniu na kveikach, a do piwnicy znieść butelki na leżakowanie po nagazowaniu (np po tygodniu).... Generalnie warto żeby gotowe piwo trochę poleżakowało w tej piwnicy ze 2 tyg - miesiąc; będzie naprawdę smaczniejsze niż na samym początku... Idzie jesień więc w tej piwnicy będzie raczej chłodniej niż teraz - strzelam 15 st albo mniej. Do lodówki przed konsumpcją. Edited September 15 by Szumidło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Ja znów jednak w przyszłości wybierał bym drożdże typowe dla danego stylu. Masz dobre firmy jak Lallemand, Fermentis, Mangrove Jack itp. Drożdży dołączonych do brewkitów nie używam. Jednak wolę wydać parę złotych więcej i mieć sprawdzone oraz być wiadomym co robię i co chcę uzyskać z danego szczepu. Pewne style jak np saisson jest nawet wskazane fermentować w około 25 stopniach wewnątrz brzeczki czyli jak masz w domu tak 22-23 będzie git. Tak fermentowałem saissona na Farmhouse i piwko pierwsza klasa. Kveiki dają też posmaki specyficzne. Np. voss dają ciutkę kwaskowości w temp. fermentacji około 18 stopni. W 35 zupełnie inny profil piwa. Lutra jednak droga, nawet na kogoś podobnego do mnie co nie patrzy zazwyczaj na kasę przy kupowaniu składników do piwa😉 Musisz poczytać o drożdżach, bo to jedna z najważniejszej wiedzy przy robieniu piwa. Edited September 15 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacMaz81 Posted September 15 Author Share Posted September 15 (edited) Piwo będzie robione ze słodu Silesian Lager + ekstrakt słodowy Gozdawa. Dokupiłem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast i U. S West Coast i któryś z nich chce użyć. Czytałem, że te dołączone do słodu nie są najlepsze. Szukam drożdży kveik na allegro, ale nie wiem czy dobrze wpisuję nazwę. Podeślijcie jakiś link do nich. Pozdrawiam. P. S. Czy da się edytować tytuł tematu, bo przywaliłem gafę... Edited September 15 by MacMaz81 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 Trzymaj ze sklepu od Doroty: https://homebrewing.pl/szukaj.html/szukaj=kveik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Tu masz informacje na temat drożdży i opinie osób, które je wykorzystali. Edited September 15 by Ununul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 15 Share Posted September 15 2 godziny temu, Reters napisał(a): Nie wytrzymałeś. Musiałeś odpowiedzieć;) Super. Tak. Bo znam swoją wartość i wróćmy do tematu🙂 Ostatnio przy okazji innego piwa https://www.facebook.com/SwietoPiwaGrodziskiego/posts/pfbid0b78CcUAPVNt7Xg1WwDoztCvqRi67opFXaM8Dt9wgTiZC3J3pQmrNdFh8jkVpebKql wspomniano o zwycięstwie piw z ekstraktów http://www.kamnapivo.sk/webtron/biela.vrana-2012-ako-preco-report.html?fbclid=IwAR3Dc4W621Pxf7bW_-j2wQ8EKs1lUjYzYikKi9cT03Xu-UHVhZJhRhEt3rc ps znam swoją wartośc i nie piszę że jestem debest czy innym BEST OF SHOW Ununul 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) Ekstra. Gratuluję wyniku. To nie pisz nikt Ci nie karze🙂 A jak tak Cię to boli że ktoś docenia siebie to już Twój problem🙂 Ale chłopaku czepiasz się na każdym kroku mnie... Bardzo nie ładnie Ps. Acha już daje Cię do ignorowanych. Zgłoś się do psychologa na terapie. Edited September 15 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 15 Share Posted September 15 15 minut temu, Reters napisał(a): Ekstra. Gratuluję wyniku. To nie pisz nikt Ci nie karze🙂 A jak tak Cię to boli że ktoś docenia siebie to już Twój problem🙂 Ale chłopaku czepiasz się na każdym kroku mnie... Bardzo nie ładnie Ps. Acha już daje Cię do ignorowanych. Zgłoś się do psychologa na terapie. Acha Reters and buber 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 15 Share Posted September 15 Wracając do tematu Ununul wysłał Ci dobry link. Poczytaj. Ja jak zaczynałem z 2-3 miesiące siedziałem tutaj czy na forum zagranicznym homebrew i czytałem, czytałem i czytałem. Jest to bardzo ważne, żeby zacząć warzyć piwa świetne. Bo będę powtarzał, uwarzyć piwo z puchy takie spoko nie jest jakoś trudno. Jednak uwarzyć piwo wybitne to już wyższa szkoła jazdy😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted September 16 Share Posted September 16 (edited) Przy wyborze drożdży warto pamiętać, że temperatura w fermentorze jest o 2-3 stopnie wyższa niż temperatura otoczenie. 21-22 st. w mieszkaniu to 24-25 st. w środku. Wraz z postępem fermentacji różnica ta będzie mniejsza. W złej temperaturze drożdże produkują niepożądane estry i fuzle - piwo będzie takie sobie. Temat można ogarnąć na 2 sposoby w zależności co mamy na stanie, na co mamy miejsce: 1) Wstawiając fermentor do lodówki ze sterownikiem. Zazwyczaj lodówki mają zakres do 5 st, a my chcemy więcej, więc sterownik podłączony do sondy temperatury aktywuje agregat lodówki. 2) Codzienna podmiana butelek z zamrożona wodą w torbie chłodniczej/ samodzielnie zrobionym styropianowym pudle. Wymaga to fakt większego zachodu. Czysty profil drożdży, które chcesz zastosować to 15-20 i 18-22 st. z tego co widze z opisu... Edited September 16 by Szumidło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 16 Share Posted September 16 (edited) Dokładnie. Weź to pod uwagę. Prawidłowa Temp. fermentacji to nie temp. zewnętrzna tylko wewnętrzna. Mi się w miarę sprawdza taki termometr na podczerwień. Lub jak chcesz już profesjonalnie wiedzieć o temp. w brzeczce to jest coś takiego jak Ispindel czy jakoś tak😉 Edited September 16 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.