Skocz do zawartości

Czas trwania fermentacji burzliwej i cichej


Br4tka

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłam wczoraj do domu i zastałam sytuację w wiadrze jak przed wyjazdem- jeszcze trochę piany i Blg 4. Przeniosłam fermentator do domu (cieplej o 1 stopień niż w piwnicy), piana się wymieszała i dzisiaj rano wygląda tak:

 

IMG_20231018_105342.thumb.jpg.aacb442cce8850116d52653f6158750a.jpg

W smaku naprawdę super.

Bulkania nie ma, zastanawiam się czy jeszcze zostawiać czy już spokojnie mogę zlewać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
W dniu 6.10.2023 o 17:21, wizi napisał(a):

Przeważnie z przyzwyczajenia daję 2g na 10l, ale chyba część z nich ma na opakowaniu 2g na 20l.

Wrócę jeszcze do tematu, bo kupiłem Yeast G.F. i zamierzam stosować. Chciałem dodać na ostatnie 15 minut gotowania, ale spotkałem też zalecenia aby dodawać razem z drożdżami, z zastrzeżeniem że dozwolone jest dodawanie na whirlpoolu, ale efekt może być gorszy z powodu "denaturacji cieplnej".

W sumie wszystko mi jedno kiedy dodam, ale chciałbym uzyskać jak najlepszy efekt. Będę wdzięczny za radę w tym temacie.

Czy dodając podczas gotowania nie ma straty wraz z osadem? 

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.