Devizes Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Witam, chciałbym uwarzyć moje pierwsze piwo. Jako, że będzie to moja pierwsza warka myślałem nad brewkitem stąd pytanie jaki wybrać, na początek nie chce kombinować i chciałbym uzyskać efekt typowego lagera (lech, tyskie, żywiec) nie znam się na piwie a wyczytałem, że lager powinien być fermentowany w dosyć niskej temperaturze a drożdże w brewkitach zalecają fermentować zazwyczaj w 20-22 stopniach stąd kolejne pytanie co powinienem zrobić słuchać się zaleceń brewkita, fermentować w niższej temperaturze niż zalecana czy kupić drożdże lagerowe oddzielnie (jeśli tak to jakie byłyby polecane) chociaż musiałbym zmierzyć temperaturę w piwnicy czy taka fermentacja byłaby teraz w ogóle możliwa. I na koniec pytanie czy używać dodatkowo ekstraktu słodowego czy np. BA brew-kit PLUS bo słyszałem, że po ekstrakcie piwo może być troche bardziej słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Cześć, zacznij przygode od dokładnej lektury https://www.blog.homebrewing.pl/brew-kit-najprostszy-sposob-na-domowe-piwo/ No i generalnie witaj na forum! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) Polecam Ci Coopers European Lager lub zwykły lager. Do tego ekstrakt niechmielony wes-a lub bruntala płynny jasny lub sypki jasny. Drożdże najlepiej z brewkitu sobie odpuść. Kup sprawdzone Lallemand lub Fermentis itp. Pseudo lagera zrobisz na górnej fermentacji używając drożdży do dolnej na Saflager W34/70 np utrzymując temp. 17-18 stopni wewnątrz brzeczki podczas burzliwej. Po około 2 miesiącach w butelkach powinien już troszkę się "czyścić" w smaku. Aczkolwiek klasyczna fermentacja dla pilsów itp. to około 10 stopni. Ważne żebyś dobrze kontrolował temp. podczas fermentacji burzliwej. To bardzo ważne, jeśli chcesz dobre piwo. I czytaj forum, bo o to co pytasz było wiele razy tutaj:) Instrukcje do brewkitów sobie odpuść;) Edytowane 8 Października 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 (edytowane) Witam! Odpuść ten BA brew-kit plus - to mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy w proporcjach 50/50. Zamiast tego kup ekstrakt słodowy w płynie - taki 1,7 kg... Drożdże możesz dać inne niż to co tam masz w zestawie... Pytanie jaką tam masz temperaturę w piwnicy... Masz może opcję, żeby wstawić fermentor do lodówki? Edytowane 9 Października 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Devizes Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Miałbym możliwość wstawienia fermentora do lodówki ale nie byłaby to aż za niska temperatura? Nie wiem dokładnie ile mam w lodówce i jaka byłaby najniższą dopuszczalna granica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Samo wstawienie Ci nic nie da. Bo będzie za duża zmienność temperatury. Musiał byś mieć lodówkę ze sterownikiem lub wykorzystać jakąś torbę izolacyjną z wkładami i je wymieniać. Na pierwsze warzenie daj se na luz z lagerem klasycznie fermentowanym. Bo to nie jest taż, że piwo nastawisz wsypiesz 1 paczkę drożdży i będzie wszystko super. Raz że do fermentacji w takich temp. to trzeba dać dwie paczki a dwa o całej fermentacji trzeba mieć sporo pojęcia. Zacznij od piw górnej fermentacji lub pseudo lagera. Takie moje sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 27 minut temu, Devizes napisał(a): Miałbym możliwość wstawienia fermentora do lodówki ale nie byłaby to aż za niska temperatura? Nie wiem dokładnie ile mam w lodówce i jaka byłaby najniższą dopuszczalna granica? Ile masz w tej piwnicy? Jak już zobaczysz ile w niej masz, wtedy do tej temperatury dobierz drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się