kam.suder Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Witam, piwo APA coopers Mam mały problem 7 dni fermentacji i nie mam wogule piany w fermentatorze, nie wiem czy wcześniej ona była ponieważ nie zaglądałem do fermentatora, fermentacja w 16stopniach. Dodałem drożdże S04, rehydratacja w 27stopnniach ponad 20 min, temperatura brzeczki podczas podania drożdży 20stpnia. Brak zaskarżenia (tak mi sie wydaje). Możliwy moj błąd ze mogłem zbyt słabo zmieszać brzeczke po dodaniu drożdży, starałem sie podczas lania wody robić „wodospad” Moze to mieć wpływ ze drożdże słabiej pracują przez to ze nie zostało to dobrze zmieszane i natlenione? Chyba najważniejsze, rurka fermentacyjną pracuje, ostatnio trochę słabiej Pozdrawiam i dziekuje za wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Ślady na ściankach po pianie są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 A jak pomiar BLG z pierwszego dnia i z dzisiaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kam.suder Opublikowano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) Jakaś obwódka powyżej poziomu brzeczki jest, nie wiem czy to po pianie? Zrobie zdjęcie, dziś będę mierzyć blg pierwszy raz Edytowane 10 Października 2023 przez kam.suder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 53 minuty temu, kam.suder napisał(a): Jakaś obwódka powyżej poziomu brzeczki jest, nie wiem czy to po pianie? Raczej na pewno po pianie. Główna fermentacja już się zakończyła i teraz dojadają resztki, już na spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Jest dobrze. Tak ma byc. Mozesz podnosic temperature (przeniesc w cieplejsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kam.suder Opublikowano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Sprawdziłem sam wszystko dokładnie Temperatura brzeczki dziś jednak 14stopni(mogła być większa wcześniej bo było cieplej na zewnątrz, trzymam to w piwnicy) BLG 5 Smak piwa wporządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) Godzinę temu, kam.suder napisał(a): Sprawdziłem sam wszystko dokładnie Temperatura brzeczki dziś jednak 14stopni(mogła być większa wcześniej bo było cieplej na zewnątrz, trzymam to w piwnicy) BLG 5 Smak piwa wporządku Przenieś piwo w cieplejsze miejsce, 14°C to trochę za mało na dokończenie fermentacji Edytowane 10 Października 2023 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) Dobrze jest - piana była i opadła. Na przyszłość BLG warto na samym początku zmierzyć, żeby mieć potem odniesienie ile już odfermentowało. Zamiast lać wodę z góry można ją napowietrzyć blenderem/ mikserem etc. Edytowane 10 Października 2023 przez Szumidło Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Lub na piłce tenisowej wstrząsać stawiając na podłodze😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się