Jump to content

Niedofermentowane piwo


Recommended Posts

Cześć

mam pewien problem z ostatnią warką piwa.

to moja ok 25 warka, jak dotąd nie miałem takiego problemu.

Robiłem sobie IPKę, zacieranie w 68-69 stopni ok 80 min, potem 10 min 73 stopnie i podniesienie do 78 stopni do zacierania.

Wyszło 12,5 blg  i 11 litrów

Drożdze suche us 05 rozwodnione zadane w temp brzecki ok 20 stopni. brzeczka napowietrzona mikserem.

Wiadro wrzucone do lodówki ustawionej na 14 stopni. Wiem brzeczka powinna być chłodniejsza ale nie udało mi sie schłodzić tak mocno (za ciepła woda w kranie)

następnego dnia fermentacja ruszyła ale nie była jakaś mega mocna. bulgało, lekka piana w wiadrze.

po 2 dniach podniosłem tem w lodówce do 15 stopni, po kolejnych dwóch do 16.

Po 4 dniach wyjąłem z lodówki i zostawiłem na tydzień w 18 stopniach i pojechałem na urlop

Wróciłem, zbadałem blg, spadło do 6. Wiec zostawiłem na kolejne 4 dni.

Znowu sprawdziłęm nadal 6. Wiec zabrałem do domu do 21 stopni, pochodziło delikatnie 4 dni i nadal 6 blg.

To bardzo słabe odfermentowanie. Dzisiaj przelałem na cichą, zebrałem gęstwę.

Ale jak patrze na tą gęstwę to bardzo mała jest warstwa zywych drożdzy, może z 1 mm w słoiku. Zawsze miałem centymetr albo i więcej.

Wiec podejrzewam ze albo słabe drozdze miałem albo coś z uwodnieniem było nie tak.

Pytanie co można jeszcze z taką warką zrobić ?

Czy dodać jakies nowe dorżdze? Czy po prostu butelkować z tak duzym blg?

Jak tu obliczyć cukier zeby nie zrobić granatów pry tak wysokim blg?

 

Dzięki za wszelkie porady

Link to comment
Share on other sites

Zgaduj zgadula😁. Może termometr siadł albo coś innego... Jeżeli po kilku dniach drożdże nie ruszają w wyższej temperaturze to butelkuję /keguję i tyle. Trzeba zapisywać sobie WSZYSTKO w zeszyciku a później wyciągać wnioski. 6 blg czy 2 Blg? Byle by było smaczne. Na zdrowie 🍻.

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, pawelszu napisał(a):

To bardzo słabe odfermentowanie. 

Mi w jednej z ostatnich warek na US 05 też kiepsko odfermentowały. Piwo jest już w butelkach od dwóch czy trzech miesięcy i nic złego się z nim nie dzieje. 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem pomiary balingometrem i refraktometrem - zgadzały się.

Cięzko powiedzić czy zacieranie było wyższe - mam z 3 termometry ale nie jestem do konca przekonany czy wszystkie są poprawne, generalnie kazdy sie minimalnie różni,

Napowietrznie bez drożdzy (zawsze tak robiłem), po napowietrzeniu dodałem drożdze i zamieszałem.

W smaku czuć lekka słodycz. Poczekam jeszcze na cichej z 1 dzień i dodam chmiele na zimno. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, pawelszu napisał(a):

Poczekam jeszcze na cichej z 1 dzień i dodam chmiele na zimno.

Chmiel na zimno jest w stanie to jakoś rozruszać. Zawarte w chmielu enzymy są w stanie rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, jak chcesz większej podstawy teoretycznej to szukaj pod nazwą hop creep. 

 

Miałem kiedyś podobny problem z Black IPA. Początkowo 15 BLG, 2 paczki US-05 i kontrola temperatury. Piwo zeszło do 5 BLG i nie chciało ruszyć dalej, mimo trzymania w 23 albo 24'C przez tydzień. Dodałem chmiel, po 7 dniach pomiar wyniósł 3,5BLG. Nie wiem, czy u Ciebie będzie podobnie, zwłaszcza że oddzieliłeś już piwo od większości drożdży, ale może akurat się uda. Jeżeli po chmieleniu na zimno nadal będziesz miał tak wysoki wynik, to dla pewności możesz rozlać jedną butelkę PET i kontrolować nagazowanie po czasie. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.