Igor Gorelord Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Pierwszy raz zbieram gęstwe. Trochę czytałem i oglądałem tu i ówdzie, aczkolwiek wolę dopytać. Dolałem na dno trochę wody, ok 0,5 l, wybełtałem, przelałem do garnka na 15 min po czym zlałem do słoików wierzchnią warstwę. Z tego co widzę po 24h w lodówce, one są w miarę czyste, ciemniejszy kolor to załamanie światła na słoiku. Praktycznie żadnego syfu na dnie, całość ma jednolity kolor. Na youtube widziałem większe poczwarki zdecydowanie, u mnie jedna warstwa identyczna. Teraz pytania dwa: Zebrać środkową część do osobnego słoika, dolać ciut przegotowanej wody i zostawić w lodówce? Czy 2 tygodnie w alkoholowej brzeczce nie zabiję mi za dużo drożdży? Planuję pilsa kolejnego robić na nich, więc będę potrzebować min. 300 ml Co radzicie? Czy może zlać tylko piwko a dolać przegotownej wody by rozcieńczyć stężenie alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Nie płukam. Daję troszkę więcej niż z kalkulatora. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 w 2 tygodnie nie "dobije" drozdzy? Moze rozcienczyc troche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Im szybciej użyjesz tym lepiej, ale 2 tygodnie nie powinny im za bardzo zaszkodzić. Zależy też jak długo były w piwie po zakończeniu fermentacji. Garnki mam nadzieję czyste i porządnie zdezynfekowane? Tak czy siak - lepiej unikać miejsc, gdzie z powietrza coś może wpaść do drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Im mniej się bawisz drożdżami tym lepiej. Najlepiej zadać gęstwę bezpośrednio z poprzedniego piwa do następnego. No ale nie zawsze to jest wykonalne, więc dobrze jest, o ile to możliwe ze względu na stan skupienia, zlać gęstwę rozmieszaną z niewielką ilością piwa z fermentora i zamknąć w słoiku w lodówce do następnego warzenia. Przed zadaniem można odlać nieco płynu. 2 tygodnie to raczej bez problemu. Ale pamiętaj, że czas liczy się od umownego końca burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Od zakończenia burzliwej minął tydzień, przetrzymałem jeszcze jeden, ponieważ są to dolniaki od Lallemanda. Teraz piwo jest na lagerowaniu. Słoiki w lodówce. Poczekam więc parę dni bez otwierania, po czym zleję trochę piwa ze słoików i doleję przegotowanej, schłodzonej wody. Przy okazji, sprawdzę czy się nie zepsuło. Oczywiście środki czystośći zachowane wszystkie wdg przykazań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 1 godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a): zleję trochę piwa ze słoików i doleję przegotowanej, schłodzonej wody Nic nie musisz dolewać; piwo, którym jest przykryta teraz gęstwa to jej naturalne środowisko. Zostaw po prostu tyle, by po rozmieszaniu łatwo wlać gęstwę do nowej brzeczki. Ale jak wlejesz wszystko też nic się nie stanie. 1 godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a): Przy okazji, sprawdzę czy się nie zepsuło To najlepsza droga właśnie do tego, by się to stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Aha, no dobra. Gdzies po prostu wyczytałem, że drożdże przebywając w brzeczce alkoholowej, szybciej umierają. Z drugiej strony, ona jest już trochę rozcieńczona, więc tam może ze 3% będzie. Dobra, nie ruszam, nie otwieram 😁 Boję się tylko, że w dniu zadania będzie kisiel, ale to zakupie jakieś awaryjne saszetki, chociąż te Diamondy do najtańszych nie należą.. 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Daję gęstwę i po 2 miesiącach nieraz i zawsze startuje. No tylko że taka stara nie da pewnie konkursowego piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Jak czysta gestwa bez chmielin to nie plukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się