buk Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Cześć, miałem bardzo długą przerwę w piwowarstwie. Będzie ze trzy lata. Miałem/mam dużo słodów, chmieli i drożdży. Wszystko szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu. Drożdże suche, były ważne do zeszłego roku. Te trzymałem w lodówce. Dwa dni temu uwarzyłem sobie Red IPĘ, wczoraj Malinowe. Przy śrutowaniu słodów wszystko było ok, suche, kruche i takie jak pamiętam wcześniej ale po wysładzaniu malinowego zauważyłem takie białe jakby kiełki Możliwe że słód zaczął rosnąć?? Mam w domu jeszcze z 15kg PA i z 10 pszenicznego, do tego jeszcze jakieś kolorowe słody. Też zamknięte, prosto ze sklepu, trzymane w tym samym pudle w suchym miejscu. Chmiele w próżni. IPA już bąbluje w dwóch fermentorach, czyli drożdże przetrwały. Uważacie, że będzie z tego piwo? Robić coś z pozostałych składników? Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Sprawdzaj organoleptycznie wszystko. Jak nie odbiega od normy to rób i próbuj. Nie wiem tylko czy bym drożdży nie wymienił na świeże. Niezmiernie jestem ciekaw rezultatów. Daj znać jak wyszło piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Drożdże, jak drożdźe, ale chmiele na aromat na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Ewentualnie stare chmiele można wykorzystać do piwa na brettach, które są w stanie odwrócić część efektów utlenienia. Co do reszty, raczej bym się nie przejmował. Może być lekki spadek wydajności przy słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk Opublikowano 20 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Trochę za mało wyjaśniłem w pierwszym poście. Nie spodziewam się po tych piwach żadnych fajerwerków, czy nawet jakiejś poprawności. Chodziło mi tylko o to czy nie wyjdzie z tego trucizna. Będę działał dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Co do chmieli to faktycznie mogą zwietrzeć z czasem i nadawać się tylko do piwo dzikich. Ale jeśli trzymasz hermetycznie zamknięty w zamrażarce, to aromat powinien być nadal znośny, choć mniej intensywny niż w świeżym chmielu. Kiełki - gdyby słód zaczął kiełkować, to po 3 latach zobaczyłbyś coś więcej niż białe kiełki. Prawdopodobnie był niezbyt dokładnie oczyszczony w słodowni. buk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi