Mateoo Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Dzień dobry. Wstawiałem 6 dni temu piwko pszeniczne z brewkitu. Użyłem drożdży SafAle WB-06. I sprawa wygląda tak, po dwóch dniach fermentacja ruszyła, rurka bulkała 1 dzień ale przestała. I teraz zastanawiam sie czy ma może wpływ na to, że wody w rurce fermentacyjnej jest za dużo? Widzę, że ta woda jakby się przesuwa jakby chciało ją przepchać a nie mogło. Druga sprawa to zastanawiam się też czy to przez to, że wstawiałem 15 litrów piwa a fermentor ma 30 litrów. Dodam jeszcze, że pokrywka widać że jest jakby "nabrzmiała" lekko wybrzuszona. Myślicie, że to piwko dalej fermentuje? Coś powinienem zrobić? Mogę wyjąć rurkę fermentacyjną i odlać z niej trochę wody? A może po prostu poczekać kilka dni i sprawdzić czy fermentacja się skończyła? Temperatura brzeczki wynosi 20 stopni. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 22 minuty temu, Mateoo napisał(a): Myślicie, że to piwko dalej fermentuje? Tak. A CO2 ucieka nieszczelna pokrywą. Nic złego się nie dzieje 23 minuty temu, Mateoo napisał(a): Coś powinienem zrobić? Za kilka dni podnieść temperaturę. WB-06 lubią wolno dofermentowywać, więc lepiej aby zrobiły to w wiaderku a nie butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Woda w rurce nie ma tu nic do tego... Bardziej pytanie czy napowietrzyłeś brzeczkę np... Fermentacja na poł fermentora nie przeszkadza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Godzinę temu, Szumidło napisał(a): Bardziej pytanie czy napowietrzyłeś brzeczkę np Jeżeli o to chodzi to zawsze przed fermentacja intensywnie wszystko mieszam w fermentorze żeby się dobrze napowietrzyło, czytałem, że przed fermentacją tak się powinno zrobić ale na dalszych etapach już nie. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Jakie temperatury, jakie blg. 06 są żarłoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Dobra powiem tak, żona przez przypadek nacisnęła pokrywę fermnetora i ciśnienie wypchało trochę wody z rurki... Od tej pory rurka normalnie bulka xD Śmiechu warte ale problem rozwiązany xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Brawa dla żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi