Skocz do zawartości

APA ocena przepisu


Rekomendowane odpowiedzi

Browar to nie apteka. 5 czy 10 IBU różnicy wielkiej nie zrobi. Tym bardziej, że odczuwanie goryczki jest subiektywne i zależy od wielu czynników. APA to proste piwo. Za bardzo kombinujesz zamiast warzyć. Rada na przyszłość. Jak nie wiesz jak uwarzyć dany styl, to użyj jakieś medalowej receptury. Wbij w Brewfather, zapisz IBU, potem zaktualizuj alfakwasy to tych, które mają twoje chmiele i zmniejsz lub zwiększ ilość chmielu na goryczkę, aby trafić do oczekiwanej wartości.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, korzen16 napisał(a):

Korzystam z Beershmitha. 

Jeżeli ma być ok 35IBU, to zostaw chmiele na gotowanie, a 50 g Citry wrzuć poniżej 70°C; IBU nie powinno drastycznie wzrosnąć. 

A mam jeszcze pytanie, czy twoim zdaniem lepiej na początek chmielić jedynie citra, czy zostawić na początek na goryczkę ten mosaic?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

A mam jeszcze pytanie, czy twoim zdaniem lepiej na początek chmielić jedynie citra, czy zostawić na początek na goryczkę ten mosaic?

Oba mają porównywalną ilość alfakwasów, wiec w zasadzie obojętnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.