Raf78 Posted January 11, 2024 Share Posted January 11, 2024 Proszę o opinie i ewentualne sugestie do poniższego planowanego przeze mnie przepisu: Wielkość planowanej Warki 25 l. 1. Słód pale ale viking malt 6 kg 2. Słód karmelowy 150 0,5 kg 3. Chmiel Marynka 10 g 4. Chmiel Citra 50 g 5. Chmiel Mosaic 50 g Zacieranie: 66 stopni C - 80 min 78 stopni C - 5 min Gotowanie 60 min podczas, którego: Marynka - 55 min Citra i Mosaic po 20g - 5min Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. (Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać?) Zakładana wydajność 73% Stosunek woda do słodu 4 l/1 kg Kalkulowane IBU 31,9 Blg początkowe 14,4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Receptura w porządku, ale ja zamiast karmelowego dałbym pszeniczny na poprawę piany, a jeżeli dodatek karmelowego to raczej "30" niż "150". Wg mnie przydałoby się dorzucić chmielu na zimno, tak po 20-30g mieszanki Citry i Mosaica. Marynka oczywiście da co trzeba, ale żeby być tak całkiem poprawnym to na goryczkę raczej coś amerykańskiego np Chinook. 7 godzin temu, Raf78 napisał(a): Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać? Schładzać dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 (edited) Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć. W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany. Nie wiem czy to jest prawda. Ostatecznie ustaliłem, że nie wysłali jeszcze do mnie produktów, domówiłem pszeniczny zamiast karmelowego. Także dodatkowy chmiel mosaic i citra. Zmodyfikowana receptura: 1. Słód pale ale viking malt 6 kg 2. Słód pszeniczny 0,5 lub 1 kg 3. Chmiel Marynka 10 g 4. Chmiel Citra 80 g 5. Chmiel Mosaic 80 g Zacieranie: 66 stopni C - 80 min 78 stopni C - 5 min Gotowanie 60 min podczas, którego: Marynka - 55 min Citra i Mosaic po 20g - 5min Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. Na zimno po 30g (50 g?) citra i mosaic na 2 dni cichej. Edited January 12, 2024 by Raf78 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Ja bym dał odpowiednio więcej amerykańskiego chmielu na koniec zamiast na goryczkę. I na zimno. Karmelowy 150 przede wszystkim przyciemni i osłodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Na zimno po 30g (50 g Wg mnie po 30g wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 Na jednej ze stron sklepów piwowarskich jest zestaw APA 14,3 blg, gdzie oprócz słodu pale ale, jest słód pszeniczny i carabody. Zastosowane chmiele to Amarillo, Cascade i Citra. Czy waszym zdaniem to dobre i sprawdzone zestawienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Że się wtrącę. Spoko przepis. Jakich drożdży będziesz używał do klasycznej APY? Z suchych które byście polecili? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 (edited) Ja zamawiam LalBrew Verdant IPA Edited January 12, 2024 by Raf78 zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 27 minut temu, Raf78 napisał(a): LalBrew Cersanit IPA Ciekawe czy będą pyliste. edit: a skoro @elroy jeszcze nie cofnął mi uprawnień, przenoszę do właściwego miejsca, czyli poddziału Receptury. Pozdrawiam bez żadnego trybu! draker and x1d 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 (edited) Znaczy takie?😁 https://homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-lalbrew-verdant-ipa-11g-p-1826.html Pytam się serio bo marzy mi się taka klasyczna prawdziwa APA a wiadomo jak drożdże są ważne w piwie domowym😋 Edited January 12, 2024 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Receptura wydaje się w porządku. Ja trzymam dłużej na hopstand i dłużej chmiel na cichej z dobrymi rezultatami. 100g chmielu na aromat w warce około 20l przy w miare lekkim piwie jakim jest APA wydaje się optymalną ilością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 1 godzinę temu, Reters napisał(a): APY? Z suchych które byście polecili? Dla mnie US-05-daja neutralny profil. Osobiście bardzo je lubię. Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 1 godzinę temu, zasada napisał(a): Ciekawe czy będą pyliste. edit: a skoro @elroy jeszcze nie cofnął mi uprawnień, przenoszę do właściwego miejsca, czyli poddziału Receptury. Pozdrawiam bez żadnego trybu! Sam się uśmiałem😀 Już poprawione Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Verdanty są super do piw, w których owocowe estry są wskazane i piwo nie musi być klarowne. Polecam zostawić dużo miejsca w fermentorze, bo już 2 razy uciekły mi rurką przy 24-25l w środku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 To do fermentora 33 l jaką max ilosć warki mogę zaplanować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 (edited) Ostateczna modyfikacja planowanej warki : 26 L 1. Słód Pale Ale - 6kg (lub 5) 2. Słód pszeniczny - 1 kg 3. Słód CaraBody - 0,5 kg Chmielenie: Gotowanie Marynka 10g 55 min Whirpool Citra 50g - 15 min Mosaic 50g - 15 min Na zimno Citra 50g - 4 dni Mosaic 50g - 4 dni Drożdże suche Verdand IPA 11g Nie znam dokłądnie wydajnosci mojego kociołka przyjąłem 70% stosunek słodu do wody 4 litry + 5 litrów przestrzeń pod koszem (to zmierzyłem) Z kalkulatora wychoidzi IBU 31,3 BLG 15,5 Edited January 12, 2024 by Raf78 drakon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 49 minut temu, Raf78 napisał(a): Z kalkulatora wychoidzi IBU 31,3 BLG 15,5 Na taki ekstrakt dałbym już 2 paczki. Verdanty są żarłoczne, ale 15,5 BLG to już sporawo. W sumie ten ekstrakt to już poza widełkami stylu, APA z reguły powinna mieć 11-13,5 BLG, wyżej zaczynają się IPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 (edited) 9 godzin temu, Raf78 napisał(a): Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć. W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany. Gorzej jak daje ostry posmak kojarzący się z orzechami laskowymi, który potrafi się i pół roku układać. I ni czorta nie wiem od czego to zależy. Jakoś nigdy nie umiałem ujarzmić karmeli. W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... Edited January 12, 2024 by lechu555 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 A jak z tym fermentorem 33 L, jaka maksymalna ilość brzeczki może być w niej fermentowana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Verdanty nie schodza tak gleboko, dasz troche slodu karmelowego, ekstrakt srednio wysoki. Ja uwazam, ze na goryczke mozna by jeszcze troche dosypac. 10 g marynki to troche malo. Raczej sklanialbym sie do 15 moze nawet 20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Godzinę temu, lechu555 napisał(a): W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... Albo wymagania Ci wzrosły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 (edited) 2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Na taki ekstrakt dałbym już 2 paczki. Verdanty są żarłoczne, ale 15,5 BLG to już sporawo. W sumie ten ekstrakt to już poza widełkami stylu, APA z reguły powinna mieć 11-13,5 BLG, wyżej zaczynają się IPA. Dokładnie tak. 2 paczki jak w mordę strzelił😉 https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/ Polecam kalkulator do drożdży od firmy Lallemand. Bardzo dobrze wylicza. Czyli Verdant Ipa do APY będą pasować. Super bo polubiłem te drożdże😉 Jaką temperaturę polecacie na start(na zewnątrz)? Edited January 12, 2024 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 Na pewno 15 stopni za nisko. Raczej koło 18 (wewnątrz) minimum i podnosić po przegięciu krzywej Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted January 12, 2024 Share Posted January 12, 2024 2 godziny temu, lechu555 napisał(a): W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca... To jak z kryzysem wieku średniego 😁. Mam podobnie, z każda kolejna warka mam wrażenie, że zawsze coś jest nie tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raf78 Posted January 12, 2024 Author Share Posted January 12, 2024 7 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Verdanty są super do piw, w których owocowe estry są wskazane i piwo nie musi być klarowne. Polecam zostawić dużo miejsca w fermentorze, bo już 2 razy uciekły mi rurką przy 24-25l w środku. Może ktoś z doświadczenia potwierdzi, ile faktycznie brzeczki zmieści się do fermentora 33L, bo zaniepokoił mnie ten tekst. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now