Jump to content

APA ocena przepisu


Recommended Posts

Proszę o opinie i ewentualne sugestie do poniższego planowanego przeze mnie przepisu:

Wielkość planowanej Warki 25 l.

1. Słód pale ale viking malt 6 kg

2. Słód karmelowy 150 0,5 kg

3. Chmiel Marynka 10 g

4. Chmiel Citra 50 g

5. Chmiel Mosaic 50 g

Zacieranie:

66 stopni C - 80 min

78 stopni C - 5 min

Gotowanie 60 min podczas, którego:

Marynka - 55 min

Citra i Mosaic po 20g - 5min

 

Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. (Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać?)

 

Zakładana wydajność 73%

Stosunek woda do słodu 4 l/1 kg

Kalkulowane IBU 31,9

Blg początkowe 14,4

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Receptura w porządku, ale ja zamiast karmelowego dałbym pszeniczny na poprawę piany, a jeżeli dodatek karmelowego to raczej "30" niż "150". Wg mnie przydałoby się dorzucić chmielu na zimno, tak po 20-30g mieszanki Citry i Mosaica.

Marynka oczywiście da co trzeba, ale żeby być tak całkiem poprawnym to na goryczkę raczej coś amerykańskiego np Chinook.

 

7 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Tutaj nie wiem czy podczas tych 15 minut dalej schładzać chłodnicą, czy naturalnie ma się obniżać?

Schładzać dalej.

Link to comment
Share on other sites

Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć.

W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany. Nie wiem czy to jest prawda.

 

Ostatecznie ustaliłem, że nie wysłali jeszcze do mnie produktów, domówiłem pszeniczny zamiast karmelowego.  Także dodatkowy chmiel mosaic i citra.

 

Zmodyfikowana receptura:

1. Słód pale ale viking malt 6 kg

2. Słód pszeniczny 0,5 lub 1 kg 

3. Chmiel Marynka 10 g

4. Chmiel Citra 80 g

5. Chmiel Mosaic 80 g

Zacieranie:

66 stopni C - 80 min

78 stopni C - 5 min

Gotowanie 60 min podczas, którego:

Marynka - 55 min

Citra i Mosaic po 20g - 5min

 

Na Whirlpool do schłodzonej do 75 stopni brzeczki po 30 g Citra i Mosaic na 15 min. 

 

Na zimno po 30g (50 g?) citra i mosaic na 2 dni cichej.

 

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Na jednej ze stron sklepów piwowarskich jest zestaw APA 14,3 blg, gdzie oprócz słodu pale ale, jest słód pszeniczny i carabody. Zastosowane chmiele to Amarillo, Cascade i Citra.

 

Czy waszym zdaniem to dobre i sprawdzone zestawienie?

Link to comment
Share on other sites

Receptura wydaje się w porządku. Ja trzymam dłużej na hopstand i dłużej chmiel na cichej z dobrymi rezultatami. 100g chmielu na aromat w warce około 20l przy w miare lekkim piwie jakim jest APA wydaje się optymalną ilością. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zasada napisał(a):

Ciekawe czy będą pyliste.

edit: a skoro @elroy jeszcze nie cofnął mi uprawnień, przenoszę do właściwego miejsca, czyli poddziału Receptury. Pozdrawiam bez żadnego trybu!

Sam się uśmiałem😀

Już poprawione

Link to comment
Share on other sites

Ostateczna modyfikacja planowanej warki : 26 L

1. Słód Pale Ale - 6kg (lub 5)

2. Słód pszeniczny - 1 kg

3. Słód CaraBody - 0,5 kg

 

Chmielenie:

Gotowanie Marynka 10g 55 min

Whirpool Citra 50g - 15 min

                 Mosaic 50g - 15 min

Na zimno Citra 50g - 4 dni

                 Mosaic 50g - 4 dni 

Drożdże suche Verdand IPA 11g

 

Nie znam dokłądnie wydajnosci mojego kociołka przyjąłem 70% stosunek słodu do wody 4 litry + 5 litrów przestrzeń pod koszem (to zmierzyłem) 

Z kalkulatora wychoidzi IBU 31,3 BLG 15,5

 

 

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Co do słodu karmelowego 150 był to celowy zabieg, bo jak wyczytałem w opisie produktu słód karmelowy 30 daje posmak chlebowy/ciasteczkowy, którego chciałem uniknąć.

W opisie słodu karmelowego 150 wskazany jest, że wpływa on także na trwałość i piany.

Gorzej jak daje ostry posmak kojarzący się z orzechami laskowymi, który potrafi się i pół roku układać. I ni czorta nie wiem od czego to zależy. Jakoś nigdy nie umiałem ujarzmić karmeli. W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca...

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Na taki ekstrakt dałbym już 2 paczki. Verdanty są żarłoczne, ale 15,5 BLG to już sporawo. W sumie ten ekstrakt to już poza widełkami stylu, APA z reguły powinna mieć 11-13,5 BLG, wyżej zaczynają się IPA. 

Dokładnie tak. 2 paczki jak w mordę strzelił😉

 

https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/resources/brewers-corner/brewing-calculators/pitching-rate-calculator/

 

Polecam kalkulator do drożdży od firmy Lallemand. Bardzo dobrze wylicza. Czyli Verdant Ipa do APY będą pasować. Super bo polubiłem te drożdże😉 Jaką temperaturę polecacie na start(na zewnątrz)?

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, lechu555 napisał(a):

W ogóle mam wrażenie, że coraz mniej warek udaje się dowieźć do szczęśliwego końca...

To jak z kryzysem wieku średniego 😁. Mam podobnie, z każda kolejna warka mam wrażenie, że zawsze coś jest nie tak

 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Verdanty są super do piw, w których owocowe estry są wskazane i piwo nie musi być klarowne. Polecam zostawić dużo miejsca w fermentorze, bo już 2 razy uciekły mi rurką przy 24-25l w środku. 

Może ktoś z doświadczenia potwierdzi, ile faktycznie brzeczki zmieści się do fermentora 33L, bo zaniepokoił mnie ten tekst. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.