korzen16 Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Korzystam z Beershmitha. Jeżeli ma być ok 35IBU, to zostaw chmiele na gotowanie, a 50 g Citry wrzuć poniżej 70°C; IBU nie powinno drastycznie wzrosnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego (edytowane) Browar to nie apteka. 5 czy 10 IBU różnicy wielkiej nie zrobi. Tym bardziej, że odczuwanie goryczki jest subiektywne i zależy od wielu czynników. APA to proste piwo. Za bardzo kombinujesz zamiast warzyć. Rada na przyszłość. Jak nie wiesz jak uwarzyć dany styl, to użyj jakieś medalowej receptury. Wbij w Brewfather, zapisz IBU, potem zaktualizuj alfakwasy to tych, które mają twoje chmiele i zmniejsz lub zwiększ ilość chmielu na goryczkę, aby trafić do oczekiwanej wartości. Edytowane 6 Lutego przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 8 godzin temu, korzen16 napisał(a): Korzystam z Beershmitha. Jeżeli ma być ok 35IBU, to zostaw chmiele na gotowanie, a 50 g Citry wrzuć poniżej 70°C; IBU nie powinno drastycznie wzrosnąć. A mam jeszcze pytanie, czy twoim zdaniem lepiej na początek chmielić jedynie citra, czy zostawić na początek na goryczkę ten mosaic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Na goryczkę to cokolwiek z dużą zawartością alfakwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): A mam jeszcze pytanie, czy twoim zdaniem lepiej na początek chmielić jedynie citra, czy zostawić na początek na goryczkę ten mosaic? Oba mają porównywalną ilość alfakwasów, wiec w zasadzie obojętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się