Jump to content

Co zrobić z pozostałości słodów


Recommended Posts

Witam z ostatniej produkcji piw zostało mi trochę słodów zastanawiam się jakie piwo uwarzyć z tych słodów proszę o receptury mogę spróbować zacierania w worku 

 

Carafa Special typ II Weyermann 0,3kg

Słód jęczmienny PALE ALE ZERO Viking Malt 2kg

Słód WIEDEŃSKI Viking Malt 1kg

Słód PILZNEŃSKI Viking Malt 1.5kg

Słód KARMELOWY 30 Viking Malt 1kg

Słód KARMELOWY 150 Viking Malt 0.75kg

Słód JĘCZMIEŃ PRAŻONY 0,3kg Strzegom

Słód CZEKOLADOWY JASNY Viking Malt 1kg

Chmiel
chmielu Perle 70g
chmiel HALLERTAUER TRADITION 70g
Chmiel Marynka 15g
Chmiel Lubelski 15g
Drożdrze
Drożdże piwowarskie Fermentis S-04

 

Link to comment
Share on other sites

1) Słody nr 2+3+połowa 4 do tego Marynka na goryczkę i Hallertau, Lubelski lub Perle na aromat - wyjdzie takie codzienne

2) Słody nr 2+3+połowa 4 + słód nr 1  na koniec zacierania lub do wysładzania do tego Marynka na goryczkę i Hallertau, Lubelski lub Perle na aromat - wyjdzie takie codzienne, ale ciemne/ciemniejsze

 

Tak jak pisał @zasada jakiś stout

  

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, pawel123h1 napisał(a):

A co z resztą karmel i czekoladą śrutowany się nie popsują mogę coś dokupić jak trzeba

Jeśli chcesz się wszystkiego pozbyć to dodać do tego kilo płatków owsianych ewentualnie jeszcze pół kilo cukru i tworzysz coś na zasadzie resztkowego RISa. Trochę to piszę z przymrużeniem oka, bo dziwnie trochę to wygląda. Ale w sumie czemu nie 🙂 Wszystkie chmiele na goryczkę i niech się dzieje wola nieba.

image.thumb.png.594b3e63054d18a56bfa649c1575c637.png

Edited by darinho
Link to comment
Share on other sites

  • elroy changed the title to Co zrobić z pozostałości słodów

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.