Raf78 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Witam, po wskazówkach innych forowiczów, postanowiłem we właściwym miejscu zamieszczać zapiski z mojej przygody z piwowarstwem domowym 🙂 1. Polskie Jasne 12 BLG, IBU: 40, ABV: 4,8% (22.10.2023r.) 2. India Pale Ale 14 BLG, IBU: 51,9, ABV: 5,5% 3. Kangaro Pale Ale 13 BLG, IBU: 38, ABV: 5,5% 4. AIPA - wg własnego przepisu, BLG 14, IBU: 28 5. AIPA Single Hop Citra własny przepis . 6. Kangaro Pale Ale 13 BLG, IBU: 38, ABV: 5,5%, 7. Summer Ale 13 BLG, IBU: 36, ABV:5,9% 8. AIPA - wg własnego przepisu, BLG 14, IBU: 28. 9. West Coast IPA 14 BLG, IBU: 34, Edytowane 24 Czerwca przez Raf78 korzen16 i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) 1. Moje pierwsze piwo Polskie Jasne - zestaw słodów z TB Do zacierania użyłem kociołka do pasteryzacji Klarstein Marmalade ( https://www.klarstein.pl/AGD/Dozowniki-napojow/Lady-Marmalade-garnek-do-pasteryzacji-dozownik-napojow-27-l-100-C-12-h-stal-szlachetna.html ) o pojemności 27 litrów. Zestaw słodów n 20 l Pilzneński - 3.70 kg karmelowy 30 - 0.30 kg Chmiele: Chmiel Lubelski - 40g Chmiel Marynka - 25g Wykonano zgodnie z przepisemn otrzymanym do zestawu z TB. Cały proces zacierania przeszedł bardzo sprawnie. Często mieszałem, nic się nie przypalało. Kociołek ma 1700W mocy. Filtracja zacieru w fermentorze z wężykiem z oplotu. Gotowanie i chmielenie granulatem wrzuconym bezpośrednio do garnka. Filtracja gorącej brzeczki również przy pomocy wężyka z oplotu. I tutaj zaczęły się moje błędy. Z racji braku chłodnicy przefiltrowaną od chmielin brzeczkę chłodziłem w wannie wypełnionej zimną wodą. Chłodzenie przeprowadzałem już późno w nocy, a i też nie wziąłem pod uwagę istotnych wskazówek kolegów z forum. Zadałem przygotowane uwodnione drożdże do brzeczki o zbyt wysokiej temp. przewyższającej górną granicę fermentacji drożdży s-04. Co prawda później starałem się jeszcze schłodzić cały fermentor na zewnątrz. Ostatecznie fermentacja burzliwa w pierwszym okresie fermentacji przebiegała w zbyt wysokiej temp. Co do piwka, wyszło w miarę klarowne. Wyczuwalny zapach drożdżowy - tutaj pewnie właśnie ta zbyt wysoka temperatura początkowa fermentacji to spowodowała. Ogólnie jednak piwko bardzo smakowało, jako pierwsze warzone osobiście. Z pewnością wrócę do niego. Tym razem postaram się uniknąć popełnionych błędów. Tutaj szczegóły mojej pierwszej warki. Edytowane 10 Lutego przez Raf78 elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 10 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego (edytowane) 2. India Pale Ale - zestaw słodów z CP To moje drugie warzenie, również w garnku Klarstein Marmalade. Zestaw słodów zakupiony w CP, India Pale Ale 14 Blg na bazie polskich chmieli. Słód pilzneński 2,4 kg Słód monachijski 2,7 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Chmiel Marynka PL 2022, granulat, 50 g Chmiel Lubelski PL 2022, granulat, 40 g Cały proces warzenia przebiegł spokojnie, jak poprzednio filtrowanie zarówno zacieru jak i chmielu przy użyciu wężyka z oplotu. Drożdże jakie tym razem użyłem to Lallemand LalBrew Nottingham 11 g. Chłodzenie przy użyciu chłodnicy 9 zwojowej. Brzeczka schłodzona do 18 stopni, po czym zadałem uwodnione drożdże. Zbyt mało napowietrzyłem brzeczkę. Ale za radą kolegi z forum @wizi porządnie wstrząsnąłem fermentorem i drożdże ruszyły. Kontrolowałem tym razem temperaturę fermentacji była w granicach 17-19 °C. Przepis zmodyfikowałem w ten sposób, że na ostatnie 2 dni fermentacji cichej wrzuciłem chmiele Citra i Mosaic po 50g. Kupiłem pręt nierdzewny fi 20 mm. Sprzedali mi najmniejszą dł. 1mb. Obciąłem dwa odcinki 22 cm, wyszlifowałem powierzchnię cięcia. Torba do chmielenia woal 200 micron 15x58 cm. Po włożeniu obciążników, chmielu Citra i Mosaic i zawiązaniu na końcu, całość umieściłem w fermentorze. Pięknie poszło na dno. Po zakończeniu chmielenia okazało się, że ta torba z woalu zakupiona w TB „puściła na szwie”. Ale jakoś udało mi się zlać piwo znad osadu drożdżowego i pozostałości chmielin. Wyszło trochę mętne. Obawiałem się gushingu, ale ostatecznie piwo wyszło dobrze odpowiednio nagazowane ze świetnym aromatem chmieli Citra i Mosaic. Tutaj szczegóły z tej warki. Mając problem z torbą do chmielenia z woalu, zakupiłem na kolejne potrzeby worki filtracyjne 100 i 150 micron zarówno z ringiem plastikowym ułatwiającym podwieszenie, jak i na swoje zamówienie ściągane sznurkiem do chmielenia na zimno. Edytowane 10 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 3. Kangaro Pale Ale 13 BLG - zestaw słodów Twój Browar. Tym razem warzenie przy wykorzystaniu nowego kotła Klarstein Brauheld Pro 45l. Do chłodzenia użyta nowa chłodnica 15m, do chmielenia hopspider 35x15 300 micron. Chmielenie na zimno przy użyciu worka nylonowego 100 micron. Zestaw słodów na 25l. Słody: Pale Ale - 5kg Karmelowy 150 - 0,375kg Karmelowy 30 - 0,125kg Chmiele: Enigma - 25g Galaxy - 50g Vic Secret - 50g Drożdże Verdant IPA Szczegóły dotyczące tej warki. Edytowane 19 Lutego przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) 4. AIPA - wg własnego przepisu, 14 Blg Słody zakupiłem w TB, planowana warka 25l: 1. Słód Pale Ale - 5 kg 2. Słód pszeniczny - 1 kg 3. Słód CaraBody - 0,5 kg Drożdże US-05, Whirfloc T, chmiele Citra i Mosaic Projekt przepisu: Zacieranie: 63° C - 20 min. 72° C - 45 min. 78° C - 10 min. Gotowanie: 70 min. Mosaic 10g po 15 min. (na 55 min.) Whirfloc T 1/2 tabletki po 60 min. (na 10 min.) Citra 30g po 55 min. (na 5 min.) Whirpool: Citra 30g od 80° C do wystudzenia do 18° C (myślę, że zajmie mi to max 20 min.) W kalkulatorze TB przy przyjętej wydajności 70% wyszło mi: BLG 14,1 IBU: 27,2 ABV: 6,4% Uwagi kolegów mile widziane 🙂 Edytowane 23 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca (edytowane) Wczoraj do późnych godzin nocnych udało mi się uwarzyć planowaną AIPA wg w/w własnego przepisu. Chmieliłem bez hopspidera. Wykorzystałem kalkulator z TB do określenia wody do zacierania i wysładzania. Do kotła warzelnego do zacierania użyłem 27,5 l wody, do wysładzania 10,8 l - i tutaj tym razem zadbałem o właściwe pH, posiłkując się kwasem mlekowym. Ostatecznie uzyskałem 23,5 l brzeczki. Ponownie potwierdzam, że sprawdza się ta moja duża chłodnica, bardzo szybko schładza brzeczkę do pożądanej temperatury, ja przyjąłem 18 stopni. Wody użyłem tym razem źródlanej z marketu. Piwo zabutelkowane. Edytowane 19 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca (edytowane) W dniu 7.02.2024 o 21:46, Raf78 napisał(a): 1. Moje pierwsze piwo Polskie Jasne - zestaw słodów z TB Do zacierania ... Cześć, czy mógłbyś udostępnić instrukcję warzenia polskiego jasnego z twojbrowar.pl ? Dzięki. Mogę się odwdzięczyć instrukcjami do innych piw też z twojbrowar.pl i nie tylko Edytowane 30 Marca przez rafcio76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 5. AIPA Single Hop Citra własny przepis - słody TB Kolejna warka wg włsnej recepturu. Słody zakupione w TB, planowana warka 25l: 1. Słód Pilzneński Bestmalz - 5 kg 2. Słód Pale Ale Viking Malt - 1 kg 3. Słód Pszeniczny Bestmalz - 1 kg 4. Słód Cara Body Viking Malt - 0,5 kg Drożdże US-05, Whirfloc T, chmiel Citra 85g Projekt przepisu: Zacieranie: 63° C - 20 min. 72° C - 40 min. 78° C - 10 min. Gotowanie: 70 min. Citra 10g - na 50 min. Citra 25 g - ma 8 min. Whirpool: Citra 50g od 80° C do wystudzenia do 18° C (myślę, że zajmie mi to max 20 min.) 12.04.2024r. Jestem w trakcie warzenia piwa. Woda 30 l do kotła, 10 l do wysładzania. Duża Warka, miałem różnicę temperatury na dole z kotła w relacji z sondą termometru umieszczoną u góry 2 stopnie. Owinąłem kocioł kołdrą, temperatura wyrównana. Muszę zatem wyposażyć kocioł w ocieplenie. Woda do wysładzania pH 5.3 A i na 10 minut przed końcem gotowania 1/2 tabletki whirflock Jakąś niską wydajność miałem podczas tej warki. Pomimo tego, że użyłem większej ilości słodu w porównaniu do poprzedniej Warki, to uzyskają w granicach 13 blg. Wydajność zatem 55-60%. Zobaczymy do ilu odfermentuje. Wody użyłem do gotowania i wysładzania zgodnie z kalkulatorem TB. Wyszło mi 23 l brzeczki, trochę pozostało jako straty w kotle, nie chciałem zaciągać zbyt nisko. Tym razem zlewałem wężykiem. Ostatnio przy użyciu pompki, jak autor filmów, do których wcześniej zamieszczałem link na forum, mniejsze straty. Edytowane 15 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia (edytowane) W odniesieniu piwa nr 4, AIPA wg własnego przepisu, mogę stanowczo stwierdzić, że jest to najlepsze piwo jakie do tej pory wykonałem. Z pewnością powtórzę tę Warkę. Dzisiaj podczas realizowania drugiej mojej pasji, czyli wędliniarstwa dobowego, dokonałem degustacji piwa AIPA ... Zadowalający smak aromat Edytowane 12 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja (edytowane) 6. Kangaro Pale Ale 13 BLG, IBU: 38, ABV: 5,5%. Tym razem na drożdżach US-05 Edytowane 31 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 7. Summer Ale 13 BLG, IBU: 36, ABV:5,9 Zestaw Summer Ale z TB + 1 kg słodu pilzneńskiego. Drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 8. AIPA - wg własnego przepisu, BLG 14, IBU: 28. Kolejny raz Warka jak w poz. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 9, West Coast IPA zmodyfikowany przepis TB Tym razem chcąc wykorzystać posiadane chmiele, ostatecznie padło na West Coast IPA (zmodyfikowana receptura z TB). Do warki użyłem słodów: Pilzneński - 4 kg Pale Ale - 3kg Woda: do gara 30 l, wysładzanie 9 l. Zacieranie: 66°C - 90 min. 78°C - 5 min. Gotowanie: 60 min. Chmiele: Chinook USA 13g na 55 min. Mosaic USA 30g na 7 min. Citra USA 60g na 5 min. Whirfloc T 1/2 tabletki na 10 min. Ostatecznie otrzymałem 25,5 l brzeczki nastawnej 14 BLG Drożdże US-05 Na zimno pójdzie jeszcze najprawdopodobniej pozostałość Citra i Mosaic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia Z braku czasu nie zamieszczałem postów. Ostatecznie West Coast IPA z surowców TB zmodyfikowany o zwiększenie słodu i dodatkowe Chmielenie na zimno wyszedł "the best" (oczywiście subiektywne odczucie)🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się