Skocz do zawartości

Raf78 home brewing


Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Moje pierwsze piwo Polskie Jasne - zestaw słodów z TB

Do zacierania użyłem kociołka do pasteryzacji Klarstein Marmalade ( https://www.klarstein.pl/AGD/Dozowniki-napojow/Lady-Marmalade-garnek-do-pasteryzacji-dozownik-napojow-27-l-100-C-12-h-stal-szlachetna.html ) o pojemności 27 litrów.

 

Zestaw słodów n 20 l

Pilzneński - 3.70 kg
karmelowy 30 - 0.30 kg

Chmiele:
Chmiel Lubelski - 40g
Chmiel Marynka - 25g

Wykonano zgodnie z przepisemn otrzymanym do zestawu z TB.

Cały proces zacierania przeszedł bardzo sprawnie. Często mieszałem, nic się nie przypalało. Kociołek ma 1700W mocy.

Filtracja zacieru w fermentorze z wężykiem z oplotu. 

Gotowanie i chmielenie granulatem wrzuconym bezpośrednio do garnka. 

Filtracja gorącej brzeczki również przy pomocy wężyka z oplotu.

I tutaj zaczęły się moje błędy. Z racji braku chłodnicy przefiltrowaną od chmielin brzeczkę chłodziłem w wannie wypełnionej zimną wodą. Chłodzenie przeprowadzałem już późno w nocy, a i też nie wziąłem pod uwagę istotnych wskazówek kolegów z forum. Zadałem przygotowane uwodnione drożdże do brzeczki o zbyt wysokiej temp. przewyższającej górną granicę fermentacji drożdży s-04. Co prawda później starałem się jeszcze schłodzić cały fermentor na zewnątrz. Ostatecznie fermentacja burzliwa w pierwszym okresie fermentacji przebiegała w zbyt wysokiej temp. 

Co do piwka, wyszło w miarę klarowne. Wyczuwalny zapach drożdżowy - tutaj pewnie właśnie ta zbyt wysoka temperatura początkowa fermentacji to spowodowała. 

Ogólnie jednak piwko bardzo smakowało, jako pierwsze warzone osobiście. Z pewnością wrócę do niego. Tym razem postaram się uniknąć popełnionych błędów. Tutaj szczegóły mojej pierwszej warki.

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2. India Pale Ale - zestaw słodów z CP

 

To moje drugie warzenie, również w garnku Klarstein Marmalade. 

Zestaw słodów zakupiony w CP,  India Pale Ale 14 Blg na bazie polskich chmieli.

  • Słód pilzneński 2,4 kg
  • Słód monachijski 2,7 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,4 kg
  • Chmiel Marynka PL 2022, granulat, 50 g
  • Chmiel Lubelski PL 2022, granulat, 40 g

Cały proces warzenia przebiegł spokojnie, jak poprzednio filtrowanie zarówno zacieru jak i chmielu przy użyciu wężyka z oplotu.

Drożdże jakie tym razem użyłem to Lallemand LalBrew Nottingham 11 g. Chłodzenie przy użyciu chłodnicy 9 zwojowej. Brzeczka schłodzona do 18 stopni, po czym zadałem uwodnione drożdże. Zbyt mało napowietrzyłem brzeczkę. Ale za radą kolegi z forum @wizi porządnie wstrząsnąłem fermentorem i drożdże ruszyły. Kontrolowałem tym razem temperaturę fermentacji była w granicach 17-19 °C.

Przepis zmodyfikowałem w ten sposób, że na ostatnie 2 dni fermentacji cichej wrzuciłem chmiele Citra i Mosaic po 50g. Kupiłem pręt nierdzewny fi 20 mm. Sprzedali mi najmniejszą dł. 1mb. Obciąłem dwa odcinki 22 cm, wyszlifowałem powierzchnię cięcia. Torba do chmielenia woal 200 micron 15x58 cm. Po włożeniu obciążników, chmielu Citra i Mosaic i zawiązaniu na końcu, całość umieściłem w fermentorze. Pięknie poszło na dno. Po zakończeniu chmielenia okazało się, że ta torba z woalu zakupiona w TB „puściła na szwie”. Ale jakoś udało mi się zlać piwo znad osadu drożdżowego i pozostałości chmielin. Wyszło trochę mętne. Obawiałem się gushingu, ale ostatecznie piwo wyszło dobrze odpowiednio nagazowane ze świetnym aromatem chmieli Citra i Mosaic. Tutaj szczegóły z tej warki.

 

 Mając problem z torbą do chmielenia z woalu, zakupiłem na kolejne potrzeby worki filtracyjne 100 i 150 micron zarówno z ringiem plastikowym ułatwiającym podwieszenie, jak i na swoje zamówienie ściągane sznurkiem do chmielenia na zimno. 

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

3. Kangaro Pale Ale 13 BLG - zestaw słodów Twój Browar. 

Tym razem warzenie przy wykorzystaniu nowego kotła Klarstein Brauheld Pro 45l. Do chłodzenia użyta nowa chłodnica 15m, do chmielenia hopspider 35x15 300 micron. Chmielenie na zimno przy użyciu worka nylonowego 100 micron.

Zestaw słodów na  25l.

Słody:
Pale Ale - 5kg
Karmelowy 150 - 0,375kg
Karmelowy 30 - 0,125kg

Chmiele:
Enigma - 25g
Galaxy - 50g
Vic Secret - 50g

Drożdże Verdant IPA

Szczegóły dotyczące tej warki.

 

 

 

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4. AIPA - wg własnego przepisu, 14 Blg

Słody zakupiłem w TB, planowana warka 25l:

1. Słód Pale Ale - 5 kg

2. Słód pszeniczny - 1 kg

3. Słód CaraBody - 0,5 kg

Drożdże  US-05, Whirfloc T, chmiele Citra i Mosaic

 

Projekt przepisu:

Zacieranie: 63° C - 20 min.

                  72° C - 45 min.

                  78° C - 10 min.

Gotowanie: 70 min.

                   Mosaic 10g po 15 min. (na 55 min.)

                   Whirfloc T 1/2 tabletki po 60 min. (na 10 min.)

                   Citra 30g po 55 min. (na 5 min.)

 

Whirpool:   Citra 30g od 80° C do wystudzenia do 18° C (myślę, że zajmie mi to max 20 min.)

 

W kalkulatorze TB przy przyjętej wydajności 70% wyszło mi: BLG 14,1 IBU: 27,2 ABV: 6,4%

 

Uwagi kolegów mile widziane 🙂 

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj do późnych godzin nocnych udało mi się uwarzyć planowaną AIPA wg w/w własnego przepisu. Chmieliłem bez hopspidera. Wykorzystałem kalkulator z TB do określenia wody do zacierania i wysładzania. Do kotła warzelnego do zacierania użyłem 27,5 l wody, do wysładzania 10,8 l - i tutaj tym razem zadbałem o właściwe pH, posiłkując się kwasem mlekowym. Ostatecznie uzyskałem 23,5 l brzeczki. Ponownie potwierdzam, że sprawdza się ta moja duża chłodnica, bardzo szybko schładza brzeczkę do pożądanej temperatury, ja przyjąłem 18 stopni. Wody użyłem tym razem źródlanej z marketu.

 

Piwo zabutelkowane. 

 

 

 

 

 

 

IMG_20240328_124232.jpg

IMG_20240328_124250.jpg

IMG_20240328_124058.jpg

17135629011737396205665721481329.jpg

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.02.2024 o 21:46, Raf78 napisał(a):

1. Moje pierwsze piwo Polskie Jasne - zestaw słodów z TB

Do zacierania ...

 

 

Cześć, czy mógłbyś udostępnić instrukcję warzenia polskiego jasnego z twojbrowar.pl ? Dzięki.

Mogę się odwdzięczyć instrukcjami do innych piw też z twojbrowar.pl i nie tylko

Edytowane przez rafcio76
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5. AIPA Single Hop Citra własny przepis - słody TB

 

Kolejna warka wg włsnej recepturu. Słody zakupione w TB, planowana warka 25l:

1. Słód Pilzneński Bestmalz - 5 kg

2. Słód Pale Ale Viking Malt - 1 kg

3. Słód Pszeniczny Bestmalz - 1 kg

4. Słód Cara Body Viking Malt - 0,5 kg

Drożdże US-05, Whirfloc T, chmiel Citra 85g

 

Projekt przepisu:

Zacieranie: 63° C - 20 min.

                  72° C - 40 min.

                  78° C - 10 min.

Gotowanie: 70 min.

                  Citra 10g - na 50 min.

                  Citra 25 g - ma 8 min.

 

Whirpool:   Citra 50g od 80° C do wystudzenia do 18° C (myślę, że zajmie mi to max 20 min.)


12.04.2024r. Jestem w trakcie warzenia piwa.

Woda 30 l do kotła, 10 l do wysładzania.

Duża Warka, miałem różnicę temperatury na dole z kotła w relacji z sondą termometru umieszczoną u góry 2 stopnie. Owinąłem kocioł kołdrą, temperatura wyrównana. Muszę zatem wyposażyć kocioł w ocieplenie.

Woda do wysładzania pH 5.3

A i na 10 minut przed końcem gotowania 1/2 tabletki whirflock

 

Jakąś niską wydajność miałem podczas tej warki. Pomimo tego, że użyłem większej ilości słodu w porównaniu do poprzedniej Warki, to uzyskają w granicach 13 blg. Wydajność zatem 55-60%. Zobaczymy do ilu odfermentuje. Wody użyłem do gotowania i wysładzania zgodnie z kalkulatorem TB. Wyszło mi 23 l brzeczki, trochę pozostało jako straty w kotle, nie chciałem zaciągać zbyt nisko. Tym razem zlewałem wężykiem. Ostatnio przy użyciu pompki, jak autor filmów, do których wcześniej zamieszczałem link na forum, mniejsze straty. 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W odniesieniu piwa nr 4, AIPA wg własnego przepisu, mogę stanowczo stwierdzić, że jest to najlepsze piwo jakie do tej pory wykonałem. Z pewnością powtórzę tę Warkę.

 

Dzisiaj podczas realizowania drugiej mojej pasji, czyli wędliniarstwa dobowego, dokonałem degustacji piwa AIPA ... Zadowalający smak aromat

IMG_20240512_190803.jpg

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9, West Coast IPA zmodyfikowany przepis TB

 

Tym razem chcąc wykorzystać posiadane chmiele, ostatecznie padło na West Coast IPA (zmodyfikowana receptura z TB).

Do warki użyłem słodów:

Pilzneński - 4 kg

Pale Ale - 3kg

 

Woda: do gara 30 l, wysładzanie 9 l. 

Zacieranie: 66°C - 90 min.

                 78°C - 5 min.

 

Gotowanie: 60 min.

Chmiele:

Chinook USA 13g na 55 min.

Mosaic USA 30g na 7 min.

Citra USA 60g na 5 min.

Whirfloc T 1/2 tabletki na 10 min. 

 

Ostatecznie otrzymałem 25,5 l brzeczki nastawnej 14 BLG

Drożdże US-05

 

Na zimno pójdzie jeszcze najprawdopodobniej pozostałość Citra i Mosaic.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.