tomo280 Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca (edytowane) Witam za mną dwie pierwsze Warki z zacieraniem zakończone powodzeniem. Teraz Mam pozostałości słodów chmieli oraz gęstwę z drożdży w34-70 i skomponowałem własny przepis na pilsa z tych właśnie składników i proszę o sprawdzenie receptury. A więc do zacierania Słód pilzneński 4.5 kg Słód carapils. 0.5 kg Chmiel premiant 20g (60 min gotowanie) Chmiel premiant 10g (10 min) Drożdże gęstwa w34/70 200ml Klarowanie mech irlandzki (5g 10min) Czasy zacierania: 52°-10 min 62°-30 min 72°-30 min 76°-7 min Fermentacja w temperaturze 10° Edytowane 11 Marca przez tomo280 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Nie napisałeś ile tego premianta na koniec. Generalnie jest ok. Jeśli chcesz bardziej chmielowe to dorzuć więcej chmielu i na początek i na koniec i może coś w środku. Celowałbym w takie 11°BlgWysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca 12 godzin temu, Fidel napisał(a): Jeśli chcesz bardziej chmielowe to dorzuć więcej chmielu i na początek i na koniec i może coś w środku. No rada miesiąca 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca No rada miesiąca Na pewno lepsza jak Twoja.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca A taka ilość carapilsa nie przytłumi chmielowości? Sam używałem go tylko sporadycznie i homeopatycznie właściwie, ale obawy mam na pierwszy rzut oka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Zależy na czym komu zależy , niektórzy walczą o słodowość w lagerach. Carapilsa używam w ilości 15% zasypu dla mnie to optymalna (bo zauważalna) ilość Ale też na warkę 20l Pilsa wrzucam 15-20g chmielu do zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się