Skocz do zawartości

Sprawdzenie receptury pils


Rekomendowane odpowiedzi

Witam za mną dwie pierwsze Warki z zacieraniem zakończone powodzeniem. Teraz Mam pozostałości słodów  chmieli oraz gęstwę z drożdży w34-70 i skomponowałem własny przepis na pilsa z tych właśnie składników i proszę o sprawdzenie receptury.

A więc do zacierania 

Słód pilzneński 4.5 kg

Słód carapils.   0.5 kg

Chmiel premiant 20g (60 min gotowanie)

Chmiel premiant 10g (10 min)

Drożdże gęstwa w34/70 200ml

Klarowanie mech irlandzki (5g 10min)

 Czasy zacierania:

52°-10 min

62°-30 min

72°-30 min

76°-7 min

Fermentacja w temperaturze 10°

 

Edytowane przez tomo280
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałeś ile tego premianta na koniec. Generalnie jest ok. Jeśli chcesz bardziej chmielowe to dorzuć więcej chmielu i na początek i na koniec i może coś w środku. Celowałbym w takie 11°Blg

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy na czym komu zależy :), niektórzy walczą o słodowość w lagerach.

Carapilsa używam w ilości 15% zasypu dla mnie to optymalna (bo zauważalna) ilość

Ale też na warkę 20l Pilsa wrzucam 15-20g chmielu do zacieru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.