zokol Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Czołem wszystkim . Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ciało stałe w piwie = gushing. Poza tym nie masz pewności czy są sterylne. Wrzuć je do jakiejś whisky, zostaw na kilka dni i następnie przefiltruj i dolej do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca 3 godziny temu, zokol napisał(a): Czołem wszystkim . Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ? Jak dla mnie kiepski pomysł. Po pierwsze - sterylność Po drugie - płatki mają różną wagę, docinałbyś wszystkie po np 0,5g ? Po trzecie - będą zmieniać smak piwa z czasem i ostatnie butelki mogą ostać przykryte taninami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ja macerowalem w whisky pare tyg, dorzucilem do wiadra na cicha z resztka whisky i piwko wyszlo kozackie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 18 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca Dziekuje za wszystkie porady. Pomyślałem, że zlewając na cicha , cześć odleje oddzielnie i dodam do niej wiorków debowych po maceracji w whisky . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca Poxa tym polkniecie przypadkowe kawalka drewna nie nalezy do najprzyjemniejszych doznan 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca 3 godziny temu, Ununul napisał(a): Poxa tym polkniecie przypadkowe kawalka drewna nie nalezy do najprzyjemniejszych doznan 😛 Myślisz że z drugiej strony pójdzie "gładko"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca W dniu 19.03.2024 o 10:38, anteks napisał(a): Myślisz że z drugiej strony pójdzie "gładko"? Pewnie kwas solny w zoladku juz by sobie poradzil z odpowiednim wytrawieniem powierzchni. Ale nie sprawdzalem i nie zamierzam 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi