Skocz do zawartości

Butelkowanie z płatkami dębowymi


Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim .  Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, zokol napisał(a):

Czołem wszystkim .  Zastanawiałem się nad dodaniem odrobiny płatków dębowych do każdej butelki podczas rozlewu . Co sądzicie o takim pomyśle i czy ewentualnie mogłoby to wpłynąć na refermentacje ?

Jak dla mnie kiepski pomysł.

Po pierwsze - sterylność

Po drugie - płatki mają różną wagę, docinałbyś wszystkie po np 0,5g ?
Po trzecie - będą zmieniać smak piwa z czasem i ostatnie butelki mogą ostać przykryte taninami 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.03.2024 o 10:38, anteks napisał(a):

Myślisz że z drugiej strony pójdzie "gładko"?

Pewnie kwas solny w zoladku juz by sobie poradzil z odpowiednim wytrawieniem powierzchni. Ale nie sprawdzalem i nie zamierzam 😛

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.