Panama_536 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Witam warze swoje drugie piwo z brewkitu. I mam takie pytanko ponieważ w piwie typu lager które robiłem poprzednio użyłem słodu jęczmiennego i początkowy nastaw wyniósł 12 stopni blg natomiast w tym które robię teraz wynosi 10.5 i a jest to piwo Real ale . Dodam że mierzyłem i tu chyba popełniłem błąd ponieważ mierzyłem kiedy już dodałem drożdży do nastawu . I kolejne pytanie ?czy jeśli miałem w tamtym piwku poprzednim 12 blg początkowo to czy to piwo które ma teraz początkowo 10.5 czy będzie słabsze procentowo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 16 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Zapomnialem dodać że w tamtym był słód dodany a w tym glukoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu (przelicznik z forum, nie mam na to dokładnych wyliczeń) Więc tak, w zależności od ilości tej glukozy mogło wyjść mniej BLG, równie dobrze ten brewkit mógł mieć mniej BLG od poprzedniego. Ogółem nie warto robić brewkitu z glukozą/cukrem, bo one nic od siebie nie wnoszą, podnoszą tylko ekstrakt i końcowy alkohol, a przy okazji piwo będzie zauważalnie gorsze niż na ekstrakcie słodowym. Mogą wystąpić aromaty bimbrowe, posmaki szampana czy taniego wina, będzie też bardziej wodniste. Nie warto oszczędzać. Reters i Szumidło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia A cha czyli teoretycznie mógłbym dodać do tego jeszcze 300 gram miodu i wtedy wyszło by mocniejsze piwo ?;) ponieważ w tej chwili przy 10.5 % blg piwo będzie pewnie słabsze ? Czy się mylę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Odnośnie słodu który użyłem Gozdawa do pierwszego piwa które robiłem aromaty winne też były wyczuwalne dlatego postanowiłem spróbować na tej glukozie heh żeby wiedzieć czy jest tak faktycznie jak piszą na forach 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) 19 minut temu, Panama_536 napisał(a): piwo będzie pewnie słabsze ? Czy się mylę ? Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe. Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2 Edytowane 18 Kwietnia przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): A cha czyli teoretycznie mógłbym dodać do tego jeszcze 300 gram miodu i wtedy wyszło by mocniejsze piwo ?;) Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. Godzinę temu, Panama_536 napisał(a): dnośnie słodu który użyłem Gozdawa do pierwszego piwa które robiłem aromaty winne też były wyczuwalne Zbyt wysoka temperatura fermentacji. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 1) Brewkitu nie warzysz, bo już jest uwarzony, nachmielony, zagęszczony i zapuszkowany. 2) Dodanie drożdży nie zmienia BLG (chyba, że już coś zjadły). 3) Na to ile będziesz mieć BLG poza zawartością słodu wpływa również ilość wody w fermentorze. 4) Piwo robi się ze słodu, zastępowanie go cukrem to ogólnie słaby pomysł => piwo płytkie w smaku. 5) Winne posmaki; drożdże spod wieczka? temperatura fermentacji? Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ?? 22 godziny temu, dzejkej napisał(a): Niższe blg początkowe skutkuje niższą zawartością alkoholu. Chociaż wpływ na to ma jeszcze chociażby temp. zacierania (nie w Twoim przypadku) i osiągnięte blg końcowe. Może to wiesz, ale przypomnę, że w przybliżeniu zawartość alko to (blg poczatkowe - blg końcowe)/2 Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 13 godzin temu, Panama_536 napisał(a): No dobrze . Czyli jeśli wleje do fermentora mniej wody będę miał mocniejsze piwo i nie muszę niczego modyfikować ?? Czyli jak będę miał na końcowym blg o wartości 1 to mogę mieć te 5 procent w piwie ?? Zgadza się i zgadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panama_536 Opublikowano 24 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia W dniu 18.04.2024 o 09:15, ciezkicoswybrac napisał(a): Miód nie jest sterylny, a gotowanie pozbawia go smaku i składników odżywczych. Dodając go na zimno do piwa ryzykujesz zakażeniem. Jak już uparłeś się na mocniejsze piwo (ostrzegam, przy takiej ilości glukozy i zapewne wysokiej temperaturze fermentacji, poranki na kacu mogą być mało przyjemne), to od biedy mógłbyś zagotować trochę wody, rozpuścić w niej ekstrakt suchy/płynny i dolać to do fermentora. Oczywiście po takim zabiegu trzeba poczekać aż drożdże odfermentują dodany cukier przed butelkowaniem. Zbyt wysoka temperatura fermentacji. No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas Teraz, Panama_536 napisał(a): No dobrze ale w jakim momencie mogę przeprowadzić ten zabieg ?? Piwo już jest po fermentacji burzliwej to temperatura 18 stopni cały czas I ile tego ekstraktu ??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się