Skocz do zawartości

Ułożenie kolejności chmielenia


Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście już podaję. Chciałbym wykonać Warkę z zestawu TB Kangaroo Ale 25 l, 5kg Pale Ale, 0,37 kg karmelowy 150, 0,13 karmelowy 30. Drożdże US 05, jednak bez chmielenia na zimno, bo chcę uniknąć znacznej mętności piwa, która pojawia się przy tym sposobie chmielenia.

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli pewnie Enigmę masz w instrukcji na goryczkę, a pozostałe dwa rozbite na aromat i dry hop.

 

Na goryczkę bym chmielił już brzeczkę przednią. Pozostałe dwa: hopstand w 72° przez 15 minut lub w 80° bez przerwy w chłodzeniu.

 

Jakiś czas temu też chmieliłem AUS i NZ na goryczkę i wyszła łodyga. Poradzono mi wtedy, żeby robić jak napisałem wyżej. Jest lepiej, choć przy okazji zmieniłem chmiel goryczkowy na inny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz być możliwie blisko oryginalnej receptury, to po prostu przesuń chmiel z chmielenia na zimno na hopstand.

 

Chociaż na goryczkę też bym wolał chmielić przednią. Po prostu jest lepiej.

 

Druga kwestia - masz warunki na cold crash? Jeśli tak, to zmętnienie nie powinno być problemem.

Edytowane przez inko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, wykonywałem warkę Kangaroo, którą opisuję na forum. Wówczas użyłem drożdży Verdant IPA. Piwo dopiero po 8 tygodniach bardzo nieznacznie się klarowało. Oczywiście nie używałem Whirflock, którego w użyciu mam od dwóch warek i  pozytywnie oceniam jego działanie. 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu Ci nie podpowiem, bo sam nie używam. Stosuję CC i nie narzekam. Kolejna rzecz: hejz mi jakoś szczególnie nie przeszkadza w chmielakach.

 

Wracając do tematu... Jeśli jednak chcesz mieć możliwie najwięcej aromatu bez chmielenia na zimno - wyżej napisałem co i jak sam robię. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mam dobrze przygotowany sprzęt do chmielenia na zimno tj. wykonane na zamówienie worki filtracyjne, obciążenie pręty z 2 cm stali nierdzewnej. Wykonam Warkę jeszcze raz według przepisu TB. Podmienię tylko drożdże na us-05, dodam Whirflock poinformuję o efektach 🙂👍

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, fotohobby napisał(a):

20g Mosaica do zacieru, a wszystko, co było planowane na zimno na 20min hopstand w 70C

Jakbyś mógł mi doprecyzować na jakim etapie do zacieru dodać ten chmiel. I według Twoich obliczeń jakie ostatecznie będzie IBU?

 

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Raf78

Ja dodaję po 10 minutach, kiedy zaczynam mieszać zacier.
Chmiel w zacierze i na hopstand nieznacznie podnosi IBU (Brewfather pokazuje około 2 IBU dla 25G Enigmy na 20min hopstand w temp 70C i około 5-6 IBU dla tej samej ilości tego chmielu w zacierze)

Do zacieru warto wybrać chmiel o jak najmniejszym  IBU. Wiec może nie Mosaic, a VS, wtedy jeszcze mniej podniesie IBU.

 

W ogóle, jeśli masz zamiar modyfikować chmielenie w gotowych zestawach, to zacznij stosować aplikacje typy Brewfather, Brewtarget. tam sam sobie wszystko wyliczysz/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.