Jump to content

Ułożenie kolejności chmielenia


Recommended Posts

Bardzo proszę o wasze sugestie do propozycji chmielenia - chmielenie na gorąco i na Whirlpool, bez chmielenie na zimno - z wykorzystaniem chmieli enigma mam 25 g, Galaxy mam 50 g i vic secret mam 50 g. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Oczywiście już podaję. Chciałbym wykonać Warkę z zestawu TB Kangaroo Ale 25 l, 5kg Pale Ale, 0,37 kg karmelowy 150, 0,13 karmelowy 30. Drożdże US 05, jednak bez chmielenia na zimno, bo chcę uniknąć znacznej mętności piwa, która pojawia się przy tym sposobie chmielenia.

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Czyli pewnie Enigmę masz w instrukcji na goryczkę, a pozostałe dwa rozbite na aromat i dry hop.

 

Na goryczkę bym chmielił już brzeczkę przednią. Pozostałe dwa: hopstand w 72° przez 15 minut lub w 80° bez przerwy w chłodzeniu.

 

Jakiś czas temu też chmieliłem AUS i NZ na goryczkę i wyszła łodyga. Poradzono mi wtedy, żeby robić jak napisałem wyżej. Jest lepiej, choć przy okazji zmieniłem chmiel goryczkowy na inny.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz być możliwie blisko oryginalnej receptury, to po prostu przesuń chmiel z chmielenia na zimno na hopstand.

 

Chociaż na goryczkę też bym wolał chmielić przednią. Po prostu jest lepiej.

 

Druga kwestia - masz warunki na cold crash? Jeśli tak, to zmętnienie nie powinno być problemem.

Edited by inko
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Wiesz, wykonywałem warkę Kangaroo, którą opisuję na forum. Wówczas użyłem drożdży Verdant IPA. Piwo dopiero po 8 tygodniach bardzo nieznacznie się klarowało. Oczywiście nie używałem Whirflock, którego w użyciu mam od dwóch warek i  pozytywnie oceniam jego działanie. 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Tu Ci nie podpowiem, bo sam nie używam. Stosuję CC i nie narzekam. Kolejna rzecz: hejz mi jakoś szczególnie nie przeszkadza w chmielakach.

 

Wracając do tematu... Jeśli jednak chcesz mieć możliwie najwięcej aromatu bez chmielenia na zimno - wyżej napisałem co i jak sam robię. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

 

Mam dobrze przygotowany sprzęt do chmielenia na zimno tj. wykonane na zamówienie worki filtracyjne, obciążenie pręty z 2 cm stali nierdzewnej. Wykonam Warkę jeszcze raz według przepisu TB. Podmienię tylko drożdże na us-05, dodam Whirflock poinformuję o efektach 🙂👍

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
2 godziny temu, fotohobby napisał(a):

20g Mosaica do zacieru, a wszystko, co było planowane na zimno na 20min hopstand w 70C

Jakbyś mógł mi doprecyzować na jakim etapie do zacieru dodać ten chmiel. I według Twoich obliczeń jakie ostatecznie będzie IBU?

 

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

@Raf78

Ja dodaję po 10 minutach, kiedy zaczynam mieszać zacier.
Chmiel w zacierze i na hopstand nieznacznie podnosi IBU (Brewfather pokazuje około 2 IBU dla 25G Enigmy na 20min hopstand w temp 70C i około 5-6 IBU dla tej samej ilości tego chmielu w zacierze)

Do zacieru warto wybrać chmiel o jak najmniejszym  IBU. Wiec może nie Mosaic, a VS, wtedy jeszcze mniej podniesie IBU.

 

W ogóle, jeśli masz zamiar modyfikować chmielenie w gotowych zestawach, to zacznij stosować aplikacje typy Brewfather, Brewtarget. tam sam sobie wszystko wyliczysz/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.