Raf78 Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Bardzo proszę o wasze sugestie do propozycji chmielenia - chmielenie na gorąco i na Whirlpool, bez chmielenie na zimno - z wykorzystaniem chmieli enigma mam 25 g, Galaxy mam 50 g i vic secret mam 50 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia A coś na temat samego piwa? Czy mamy zgadywać na zasadzie "jakie auto do 100 tys."? Rodzinne, sportowe, dostawcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Oczywiście już podaję. Chciałbym wykonać Warkę z zestawu TB Kangaroo Ale 25 l, 5kg Pale Ale, 0,37 kg karmelowy 150, 0,13 karmelowy 30. Drożdże US 05, jednak bez chmielenia na zimno, bo chcę uniknąć znacznej mętności piwa, która pojawia się przy tym sposobie chmielenia. Edytowane 19 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Czyli pewnie Enigmę masz w instrukcji na goryczkę, a pozostałe dwa rozbite na aromat i dry hop. Na goryczkę bym chmielił już brzeczkę przednią. Pozostałe dwa: hopstand w 72° przez 15 minut lub w 80° bez przerwy w chłodzeniu. Jakiś czas temu też chmieliłem AUS i NZ na goryczkę i wyszła łodyga. Poradzono mi wtedy, żeby robić jak napisałem wyżej. Jest lepiej, choć przy okazji zmieniłem chmiel goryczkowy na inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Mam jeszcze ok 80 g mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Jeśli chcesz być możliwie blisko oryginalnej receptury, to po prostu przesuń chmiel z chmielenia na zimno na hopstand. Chociaż na goryczkę też bym wolał chmielić przednią. Po prostu jest lepiej. Druga kwestia - masz warunki na cold crash? Jeśli tak, to zmętnienie nie powinno być problemem. Edytowane 19 Kwietnia przez inko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Wiesz, wykonywałem warkę Kangaroo, którą opisuję na forum. Wówczas użyłem drożdży Verdant IPA. Piwo dopiero po 8 tygodniach bardzo nieznacznie się klarowało. Oczywiście nie używałem Whirflock, którego w użyciu mam od dwóch warek i pozytywnie oceniam jego działanie. Edytowane 19 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Tu Ci nie podpowiem, bo sam nie używam. Stosuję CC i nie narzekam. Kolejna rzecz: hejz mi jakoś szczególnie nie przeszkadza w chmielakach. Wracając do tematu... Jeśli jednak chcesz mieć możliwie najwięcej aromatu bez chmielenia na zimno - wyżej napisałem co i jak sam robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 19 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia (edytowane) Mam dobrze przygotowany sprzęt do chmielenia na zimno tj. wykonane na zamówienie worki filtracyjne, obciążenie pręty z 2 cm stali nierdzewnej. Wykonam Warkę jeszcze raz według przepisu TB. Podmienię tylko drożdże na us-05, dodam Whirflock poinformuję o efektach 🙂👍 Edytowane 19 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 20g Mosaica do zacieru, a wszystko, co było planowane na zimno na 20min hopstand w 70C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 13 godzin temu, Raf78 napisał(a): Wówczas użyłem drożdży Verdant IPA. Piwo dopiero po 8 tygodniach bardzo nieznacznie się klarowało. To są drożdże dedykowane do piw typu Hazy, nie nadają się do klarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): 20g Mosaica do zacieru, a wszystko, co było planowane na zimno na 20min hopstand w 70C Jakbyś mógł mi doprecyzować na jakim etapie do zacieru dodać ten chmiel. I według Twoich obliczeń jakie ostatecznie będzie IBU? Edytowane 20 Kwietnia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia @Raf78 Ja dodaję po 10 minutach, kiedy zaczynam mieszać zacier. Chmiel w zacierze i na hopstand nieznacznie podnosi IBU (Brewfather pokazuje około 2 IBU dla 25G Enigmy na 20min hopstand w temp 70C i około 5-6 IBU dla tej samej ilości tego chmielu w zacierze) Do zacieru warto wybrać chmiel o jak najmniejszym IBU. Wiec może nie Mosaic, a VS, wtedy jeszcze mniej podniesie IBU. W ogóle, jeśli masz zamiar modyfikować chmielenie w gotowych zestawach, to zacznij stosować aplikacje typy Brewfather, Brewtarget. tam sam sobie wszystko wyliczysz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się