Raf78 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Witam, mam prośbe do Was o doradzenie, co bezie lepszym rowiażaniem do fermentacji w okresie letnim : witryna chłodnicza, czy chlodziarka gastronomiczna. Z opisu tych urzązeń wynika, że witryny mają węższy zakres regulacji temp. Jednak ja i tak zamierzam ustawić na max i zastosować sterownik zewnętrzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Też zakupiłem witrynę z szklanymi drzwiami, ori termostat na maxa zszedł do 4*.Po ominięciu termostatu i zainstalowaniu stc 1000 spokojnie idzie na -4* dalej nie testowałem.A co wybierzesz to zależy od ciebie, ja chciałem szklaną witrynę żeby było widać co się dzieje bez otwierania i wietrzenia jej. PS: jakbyś chciał montować STC-1000X to tylko ori, dwa chinole już mi padły, jeden nawet spoko bo się wyłączył i poszedł na wieczny odpoczynek. Drugi natomiast się zwiesił i chłodziarka do piwa leciała podejrzewam całą noc i dzień. W środku jedna wielka kula lodu. Dobrze że nic nie popękało.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Mam witrynę chłodniczą z transparentną szybą. Robię warki 45-50 L więc wchodzą 2 fermentory jeden na drugi, wszedłby i 3. Zakup używanej witryny - u mnie to było 600 zł. Zużycie prądu miesięcznie 100-150 zł. Teraz kalkulacja. Fermzilla 55L + FermZilla Pressure Kit pewnie coś koło 1000 zł. Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli). Kolejna rzecz w ciągu 4 dni mam piwo i rozlewam beztlenowo, nie mniej na temat fermzilli to tyle teorii mojej, bo doświadczenie z kolei od kolegi, z którym miałem przyjemność wymienić parę zdań na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja Pospieszyłem się i kupiłem witrynę chłodniczą Frigoglass icool 500. Teraz muszę przejść jak ominąć termostat. Jak na razie nie doszukałem się w niej możliwości ręcznej modyfikacji temperatury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Wygooglowałem tę twoją witrynę, faktycznie na pierwszy rzut oka nie widać możliwości regulacji. U mnie jest na dole, ustawiam zakres temperatur od chyba 0 do 13 stopni. Startuję fermentację w 8, później stopniowo zwiększam temp. na diacetylową korzystam z piwnicy lub po prostu wyłączam lodówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 4 godziny temu, Jastrząb napisał(a): Mam witrynę chłodniczą z transparentną szybą. Robię warki 45-50 L więc wchodzą 2 fermentory jeden na drugi, wszedłby i 3. Zakup używanej witryny - u mnie to było 600 zł. Zużycie prądu miesięcznie 100-150 zł. Teraz kalkulacja. Fermzilla 55L + FermZilla Pressure Kit pewnie coś koło 1000 zł. Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli). Kolejna rzecz w ciągu 4 dni mam piwo i rozlewam beztlenowo, nie mniej na temat fermzilli to tyle teorii mojej, bo doświadczenie z kolei od kolegi, z którym miałem przyjemność wymienić parę zdań na ten temat. W tym przypadku nie ma konieczności użycia chłodziarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Dokładnie tak, ciśnieniowo możesz zrobić czystego pilsa w temperaturze pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja Poszperam na elektrodzie, może ktoś kombinował z tą witryną i doradzi jak ominąć sterownik główny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Jastrząb napisał(a): Dokładnie tak, ciśnieniowo możesz zrobić czystego pilsa w temperaturze pokojowej. Niby tak ale nie do końca tak, bo kiepsko butelkuje się nagazowane piwo w temperaturze pokojowej. Nagazowanie ciepłego piwa do danego poziomu też wymaga podania większego ciśnienia , niż w przypadku piwa schłodzonego i to są duże różnice, bo żeby osiągnąć 2.5 %vv przy 21C piwo musi stać pod ciśnieniem ponad 2.2 bar, a przy 4C wystarczy 0,8bar Do tego dochodzi brak możliwości zrobienie CC, np po chmieleniu na zimno Edytowane 8 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja Zależy kto czego oczekuje. Z ciśnieniem nie widzę problemu, to tylko kwestia opanowania procesu, koszt i tak niewielki. Mnie brak CC nie przeszkadza, osobiście, ale to tylko moje zdanie, uważam go za zbędny proces, przynajmniej w wiadrach, nie wiem jak jest w fermzilli. Bez CC piwa wychodziły mi kristal klar, kiedyś próbowałem z CC i nie zauważyłem różnicy. Nie mniej to stan na dzisiaj, być może kiedyś zmienię zdanie tak jak przekonałem się już do NaOH, które kiedyś uważałem za zbędne i osłony CO2 podczas dekantacji piwa, kiedyś też mi się nic nie utleniało bez tego - do czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja 11 godzin temu, Jastrząb napisał(a): Dokładnie tak, ciśnieniowo możesz zrobić czystego pilsa w temperaturze pokojowej. To dlaczego browary mające fermentory ciśnieniowe idą w koszty i fermentują w niskich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja 13 godzin temu, Raf78 napisał(a): Poszperam na elektrodzie, może ktoś kombinował z tą witryną i doradzi jak ominąć sterownik główny Podepnij zasilanie agregatu bezpośrednio pod swój sterownik, żadna filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja Podepnij zasilanie agregatu bezpośrednio pod swój sterownik, żadna filozofia.Ja mam tak samo zrobiono jak mówi Krzyżak, pominięty całkowicie termostatWysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja 11 godzin temu, Jastrząb napisał(a): Zależy kto czego oczekuje. Z ciśnieniem nie widzę problemu, to tylko kwestia opanowania procesu, koszt i tak niewielki. No nie bardzo. Latem, jak masz 22C, to piwa do 2.5%vv nie nagazujesz (bo przekroczysz ciśnienie max dla Fermzilli), a co najważniejsze - nie zabutelkujesz bez znacznego pienienia i co za tym idzie - odgazowania. Fermentuję ciśnieniowo, a potem piwo idzie co Corneliusa do nagazowania w 3-4C, chyba, że to jakieś brytyjskie Ale, to nagazowanie i rozlew bezpośrednio z fermentora, ale też zawsze po schłodzeniu. A CC to dla klarowności, tylko, żeby chmiel strącić po chmieleniu na zimno, choć oczywiśćie są też inne metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja 11 godzin temu, anteks napisał(a): To dlaczego browary mające fermentory ciśnieniowe idą w koszty i fermentują w niskich temperaturach? nie wiem, nie pytałem XD 4 godziny temu, fotohobby napisał(a): No nie bardzo. Latem, jak masz 22C, to piwa do 2.5%vv nie nagazujesz (bo przekroczysz ciśnienie max dla Fermzilli), a co najważniejsze - nie zabutelkujesz bez znacznego pienienia i co za tym idzie - odgazowania. Fermentuję ciśnieniowo, a potem piwo idzie co Corneliusa do nagazowania w 3-4C, chyba, że to jakieś brytyjskie Ale, to nagazowanie i rozlew bezpośrednio z fermentora, ale też zawsze po schłodzeniu. A CC to dla klarowności, tylko, żeby chmiel strącić po chmieleniu na zimno, choć oczywiście są też inne metody. Czyli jest dobre wyjście z tej sytuacji. Keg i jego schłodzenie to jak najbardziej sensowne wyjście i zgodne założenie z moimi najbliższymi planami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja 18 godzin temu, Jastrząb napisał(a): Czyli jest dobre wyjście z tej sytuacji. Keg i jego schłodzenie to jak najbardziej sensowne wyjście i zgodne założenie z moimi najbliższymi planami. Otóż to, ale sugerowałaś, że przy fermentacji ciśnieniowej lodówka nie jest potrzebna Cytat Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja 4 godziny temu, fotohobby napisał(a): Otóż to, ale sugerowałaś, że przy fermentacji ciśnieniowej lodówka nie jest potrzebna No tak, ale takiego kega schłodzisz w zwykłej AGD, a nie żrącej tyle prądu witrynie. Nawet gdybyś potrzebował specjalnie lodówkę AGD to na olx używkę tylko do tego celu pewnie i za 100 zł, zgarniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja (edytowane) To prawda, ale nie taki był przekaz Twojego posta, bo ja (a podejrzewam nie tylko ja) odebrałem go tak, jakby dzięki Fermzilli inwestycja w lodówkę była niepotrzebna. A jeśli już poruszasz temat witryn , to niewielka witryna, jaką użytkuję zużywa wg producenta 105kWh rocznie - a przecież większość roku raczej stoi wyłączona. Oczywiście, zwykłe, małe lodówki będą tańsze, ale design nie powala. Edytowane 10 Maja przez fotohobby anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 12 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) Zapoznaj się praktycznie ze schematem podłączenia poszczególnych urządzeń te witryny, nie widzę problemu podłączenia innego sterownika. Jednak jak na razie raczej nie będę dokonywał zmiany tego sterownika. Jedynie coraz buduje go o dedykowany wyświetlacz, dzięki któremu jest możliwość regulacji parametrów tego sterownika w zakresie temperatury zadanej, histerezy. Mam nadzieję, że uda się mi nabyć w/w części, są one dostępne w magazynie w Polsce w Grodzisku Mazowieckim, jednak jedynie dla autoryzowanych serwisantów. Witryna jest wysoka, początkowo miała wylądować w garażu, jednak z uwagi na wysokość ma 214 cm, nie byłem w stanie jej tam postawić. Ostatecznie znalazła swoje miejsce w kotłowni. Przymierzam się do pierwszego piwa dolnej fermentacji. Jakie suche drożdże byście mi polecili, i w jakim zakresie temperatur mogłyby one najniżej pracować? Jest to dla mnie istotne, bo chciałbym wykorzystać tę witrynę jednocześnie do chodzenia już wykonanego piwa, a także do fermentacji. Edytowane 13 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja Z suchych Lallemand Diamond. Początek może pójść w 7-8C, ale potem wato podnosić do 12-14C w końcówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja (edytowane) A jednak zdarzają się świetni ludzie. Udało mi się nabyć wyświetlacz i przewód łączący do tej mojej witryny chłodniczej. W poniedziałek dotrze do mnie przesyłka. Mam również instrukcję modyfikacji temperatury, którą ustawię do moich potrzeb. Czy waszym zdaniem jeżeli ustawię temperaturę w granicach 8-10 stopni do fermentacji dolnej, czy w tej temperaturze mogę przetrzymywać piwo już zabutelkowane. Czy jednak powinno przebywać w niższej temperaturze. Edytowane 19 Maja przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się