Jump to content

Witryna chodznicza, czy chłodziarka


Recommended Posts

Witam, mam prośbe do Was o doradzenie, co bezie lepszym rowiażaniem do fermentacji w okresie letnim : witryna chłodnicza, czy chlodziarka gastronomiczna. Z opisu tych urzązeń wynika, że witryny mają węższy zakres regulacji temp. Jednak ja i tak zamierzam ustawić na max i zastosować sterownik zewnętrzny. 

Link to comment
Share on other sites

Też zakupiłem witrynę z szklanymi drzwiami, ori termostat na maxa zszedł do 4*.
Po ominięciu termostatu i zainstalowaniu stc 1000 spokojnie idzie na -4* dalej nie testowałem.

A co wybierzesz to zależy od ciebie, ja chciałem szklaną witrynę żeby było widać co się dzieje bez otwierania i wietrzenia jej.

PS: jakbyś chciał montować STC-1000X to tylko ori, dwa chinole już mi padły, jeden nawet spoko bo się wyłączył i poszedł na wieczny odpoczynek. Drugi natomiast się zwiesił i chłodziarka do piwa leciała podejrzewam całą noc i dzień. W środku jedna wielka kula lodu. Dobrze że nic nie popękało.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka



Link to comment
Share on other sites

Mam witrynę chłodniczą z transparentną szybą. Robię warki 45-50 L więc wchodzą 2 fermentory jeden na drugi, wszedłby i 3. Zakup używanej witryny - u mnie to było 600 zł.
Zużycie prądu miesięcznie 100-150 zł.
Teraz kalkulacja. Fermzilla 55L + FermZilla Pressure Kit pewnie coś koło 1000 zł. 
Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli). Kolejna rzecz w ciągu 4 dni mam piwo i rozlewam beztlenowo, nie mniej na temat fermzilli to tyle teorii mojej, bo doświadczenie z kolei od kolegi, z którym miałem przyjemność wymienić parę zdań na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Pospieszyłem się i kupiłem witrynę chłodniczą Frigoglass icool 500. 

Teraz muszę przejść jak ominąć termostat. Jak na razie nie doszukałem się w niej możliwości ręcznej modyfikacji temperatury... 

Link to comment
Share on other sites

Wygooglowałem tę twoją witrynę, faktycznie na pierwszy rzut oka nie widać możliwości regulacji. U mnie jest na dole, ustawiam zakres temperatur od chyba 0 do 13 stopni. Startuję fermentację w 8, później stopniowo zwiększam temp. na diacetylową korzystam z piwnicy lub po prostu wyłączam lodówkę.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jastrząb napisał(a):

Mam witrynę chłodniczą z transparentną szybą. Robię warki 45-50 L więc wchodzą 2 fermentory jeden na drugi, wszedłby i 3. Zakup używanej witryny - u mnie to było 600 zł.
Zużycie prądu miesięcznie 100-150 zł.
Teraz kalkulacja. Fermzilla 55L + FermZilla Pressure Kit pewnie coś koło 1000 zł. 
Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli). Kolejna rzecz w ciągu 4 dni mam piwo i rozlewam beztlenowo, nie mniej na temat fermzilli to tyle teorii mojej, bo doświadczenie z kolei od kolegi, z którym miałem przyjemność wymienić parę zdań na ten temat.

W tym przypadku nie ma konieczności użycia chłodziarki ?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
1 godzinę temu, Jastrząb napisał(a):

Dokładnie tak, ciśnieniowo możesz zrobić czystego pilsa w temperaturze pokojowej.

 

Niby tak ale nie do końca tak, bo kiepsko butelkuje się nagazowane piwo w temperaturze pokojowej.

Nagazowanie ciepłego piwa do danego poziomu też wymaga podania większego ciśnienia , niż w przypadku piwa schłodzonego i to są duże różnice, bo żeby osiągnąć 2.5 %vv przy 21C piwo musi stać pod ciśnieniem ponad 2.2 bar, a przy 4C wystarczy 0,8bar

Do tego dochodzi brak możliwości zrobienie CC, np po chmieleniu na zimno

 

 

 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Zależy kto czego oczekuje. Z ciśnieniem nie widzę problemu, to tylko kwestia opanowania procesu, koszt i tak niewielki. 
Mnie brak CC nie przeszkadza, osobiście, ale to tylko moje zdanie, uważam go za zbędny proces, przynajmniej w wiadrach, nie wiem jak jest w fermzilli.
Bez CC piwa wychodziły mi kristal klar, kiedyś próbowałem z CC i nie zauważyłem różnicy. 
Nie mniej to stan na dzisiaj, być może kiedyś zmienię zdanie :) tak jak przekonałem się już do NaOH, które kiedyś uważałem za zbędne i osłony CO2 podczas dekantacji piwa, kiedyś też mi się nic nie utleniało bez tego - do czasu ;)

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Jastrząb napisał(a):

Dokładnie tak, ciśnieniowo możesz zrobić czystego pilsa w temperaturze pokojowej.

To dlaczego browary mające fermentory ciśnieniowe idą w koszty i fermentują w niskich temperaturach?

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Poszperam na elektrodzie, może ktoś kombinował z tą witryną i doradzi jak ominąć sterownik główny

 

Podepnij zasilanie agregatu bezpośrednio pod swój sterownik, żadna filozofia.

Link to comment
Share on other sites

 
Podepnij zasilanie agregatu bezpośrednio pod swój sterownik, żadna filozofia.
Ja mam tak samo zrobiono jak mówi Krzyżak, pominięty całkowicie termostat

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Jastrząb napisał(a):

Zależy kto czego oczekuje. Z ciśnieniem nie widzę problemu, to tylko kwestia opanowania procesu, koszt i tak niewielki. 

 

No nie bardzo. 

Latem, jak masz 22C, to piwa do 2.5%vv nie nagazujesz (bo przekroczysz ciśnienie max dla Fermzilli), a co najważniejsze - nie zabutelkujesz bez znacznego pienienia i co za tym idzie - odgazowania.

Fermentuję ciśnieniowo, a potem piwo idzie co Corneliusa do nagazowania w 3-4C, chyba, że to jakieś brytyjskie Ale, to nagazowanie i rozlew bezpośrednio  z fermentora, ale też zawsze

po schłodzeniu.

 

A CC to dla klarowności, tylko, żeby chmiel strącić po chmieleniu na zimno, choć oczywiśćie są też inne metody.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, anteks napisał(a):

To dlaczego browary mające fermentory ciśnieniowe idą w koszty i fermentują w niskich temperaturach?

nie wiem, nie pytałem XD

4 godziny temu, fotohobby napisał(a):

No nie bardzo. 

Latem, jak masz 22C, to piwa do 2.5%vv nie nagazujesz (bo przekroczysz ciśnienie max dla Fermzilli), a co najważniejsze - nie zabutelkujesz bez znacznego pienienia i co za tym idzie - odgazowania.

Fermentuję ciśnieniowo, a potem piwo idzie co Corneliusa do nagazowania w 3-4C, chyba, że to jakieś brytyjskie Ale, to nagazowanie i rozlew bezpośrednio  z fermentora, ale też zawsze

po schłodzeniu.

 

A CC to dla klarowności, tylko, żeby chmiel strącić po chmieleniu na zimno, choć oczywiście są też inne metody.

Czyli jest dobre wyjście z tej sytuacji. Keg  i jego schłodzenie to jak najbardziej sensowne wyjście i zgodne założenie z moimi najbliższymi planami.

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, Jastrząb napisał(a):

 

Czyli jest dobre wyjście z tej sytuacji. Keg  i jego schłodzenie to jak najbardziej sensowne wyjście i zgodne założenie z moimi najbliższymi planami.

Otóż to, ale sugerowałaś, że przy fermentacji ciśnieniowej lodówka nie jest potrzebna
 

Cytat

Gdybym miał dokonać wyboru jeszcze raz, kupiłbym fermzille, bo w teorii po jakichś 3-4 warkach dolnej fermentacji zwraca się zakup sprzętu (prąd lodówka i stosunek tych cen do cen fermzilli)

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Otóż to, ale sugerowałaś, że przy fermentacji ciśnieniowej lodówka nie jest potrzebna

No tak, ale takiego kega schłodzisz w zwykłej AGD, a nie żrącej tyle prądu witrynie. Nawet gdybyś potrzebował specjalnie lodówkę AGD to na olx używkę tylko do tego celu pewnie i za 100 zł, zgarniesz.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

To prawda, ale nie taki był przekaz Twojego posta, bo ja (a podejrzewam nie tylko ja) odebrałem go tak, jakby dzięki Fermzilli inwestycja w lodówkę  była niepotrzebna.

A jeśli już poruszasz temat witryn , to niewielka witryna, jaką użytkuję zużywa wg producenta 105kWh rocznie - a przecież większość roku raczej stoi wyłączona.

Oczywiście, zwykłe, małe lodówki będą tańsze, ale design nie powala.

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Zapoznaj się praktycznie ze schematem podłączenia poszczególnych urządzeń te witryny, nie widzę problemu podłączenia innego sterownika. Jednak jak na razie raczej nie będę dokonywał zmiany tego sterownika. Jedynie coraz buduje go o dedykowany wyświetlacz, dzięki któremu jest możliwość regulacji parametrów tego sterownika w zakresie temperatury zadanej, histerezy. Mam nadzieję, że uda się mi nabyć w/w części, są one dostępne w magazynie w Polsce w Grodzisku Mazowieckim, jednak jedynie dla autoryzowanych serwisantów.

Witryna jest wysoka, początkowo miała wylądować w garażu, jednak z uwagi na wysokość ma 214 cm, nie byłem w stanie jej tam postawić. Ostatecznie znalazła swoje miejsce w kotłowni. 

Przymierzam się do pierwszego piwa dolnej fermentacji. Jakie suche drożdże byście mi polecili, i w jakim zakresie temperatur mogłyby one najniżej pracować?

Jest to dla mnie istotne, bo chciałbym wykorzystać tę witrynę jednocześnie do chodzenia już wykonanego piwa, a także do fermentacji.

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

A jednak zdarzają się świetni ludzie. Udało mi się nabyć wyświetlacz i przewód łączący do tej mojej witryny chłodniczej. W poniedziałek dotrze do mnie przesyłka. Mam również instrukcję modyfikacji temperatury, którą ustawię do moich potrzeb. 

Czy waszym zdaniem jeżeli ustawię temperaturę w granicach 8-10 stopni do fermentacji dolnej, czy w tej temperaturze mogę przetrzymywać piwo już zabutelkowane. Czy jednak powinno przebywać w niższej temperaturze.

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.