Skocz do zawartości

Wybór drożdży


AmatorPiwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakie polecacie drożdże na pierwsze piwo. Interesują mn piwa górnej fermentacji i obawiam sie ze w lecie moze byc za goraco nawet dla nich. Ostatnio dowiedzialem sie o istnieniu drozdzy typu kveik i chciałem sie dopytać czy to dobry pomysł aby ich użyć i w ten sposób rozwiązać problem, bez konieczności schładzania fermentora? W szczególności czy będą dobrze współpracować z gatunkami jak IPA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kveik Lutra robiłem nawet Hazy double IPA w temperaturach koło 26 stopni, moim zdaniem wyszło bardzo fajnie. Oczywiście samo chmielenie na zimno warto robić w niższych temperaturach, ale kveiki są bardzo dobre na początek, tylko też warto o nich poczytać.

Co do drożdży do saisona nie jestem przekonany o tyle,  że wiele (jeśli nie prawie wszystkie) z takich szczepów jest diastatyczna i może fermentować z czasem, co przy pierwszej warce może być potencjalnie niebezpieczne, gdyby np. pospieszyć się z butelkowaniem. Ten, który wskazał @Reters nie jest jednak diastatyczny, nie ma genu STA1.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.