AmatorPiwa Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Witam, jakie polecacie drożdże na pierwsze piwo. Interesują mn piwa górnej fermentacji i obawiam sie ze w lecie moze byc za goraco nawet dla nich. Ostatnio dowiedzialem sie o istnieniu drozdzy typu kveik i chciałem sie dopytać czy to dobry pomysł aby ich użyć i w ten sposób rozwiązać problem, bez konieczności schładzania fermentora? W szczególności czy będą dobrze współpracować z gatunkami jak IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Kveiki lub takie Ci polecam do saisona: https://homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-lalbrew-farmhouse-11g-p-2091.html Akurat na lato jak nie masz za bardzo kontroli temperatury. Edytowane 30 Czerwca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Godzinę temu, AmatorPiwa napisał(a): moze byc za goraco Dwa pytania: do ilu mozesz schlodzić brzeczkę i jakie temperatury otoczenia mozesz zapewnić. W zależności od odpowiedzi można dobierać szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Na kveik Lutra robiłem nawet Hazy double IPA w temperaturach koło 26 stopni, moim zdaniem wyszło bardzo fajnie. Oczywiście samo chmielenie na zimno warto robić w niższych temperaturach, ale kveiki są bardzo dobre na początek, tylko też warto o nich poczytać. Co do drożdży do saisona nie jestem przekonany o tyle, że wiele (jeśli nie prawie wszystkie) z takich szczepów jest diastatyczna i może fermentować z czasem, co przy pierwszej warce może być potencjalnie niebezpieczne, gdyby np. pospieszyć się z butelkowaniem. Ten, który wskazał @Reters nie jest jednak diastatyczny, nie ma genu STA1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Tak. Dlatego je poleciłem. I dobre piwko mi wyszło rok temu na nich. Jak jest gorąc to one są super. W lipcu nastawię jeszcze jedno piwko na nich tylko trochę z innym zasypem itp:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się