AmatorPiwa Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca (edytowane) Witam, dzisiaj po raz pierwszy z ciekawosci sprobowalem troche piwa po kilki dniach fermentacji. Jak na pierwsza warke smakuje nienajgorzej, tym bardziej ze fermentacja jeszcze sie nie zakonczyla, ale jest to strasznie metne i na dnie szklanki mam drobinki chmielu. Jak polecacie rozwiazac ten problem? EDIT Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa? Edytowane 7 Lipca przez AmatorPiwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 18 minut temu, AmatorPiwa napisał(a): Slyszalem ze podobno mozna to zrobic zelatyną najtaniej ale czy nie wpłynie to negatywnie na smak piwa? https://wiki.piwo.org/Klarowanie_piwa_przy_użyciu_żelatyny_spożywczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AmatorPiwa Opublikowano 7 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 20 minut temu, zasada napisał(a): Dzięki, a masz pomysł co zrobić z tym chmielem który osadza sie na dnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 1. Nie zaglądaj do fermentującego piwa. 2. Ocenianie smaku wciąż fermentującego piwa i przed nagazowaniem nie ma sensu. Na tym etapie piwo powinno być gorzkie w ciul i byle jakie. 3. Co do chmielu, to przelewając piwo do wiadra, z którego będziesz butelkował masz okazję odfiltrować resztki. Nie wiem co to za piwo, ile tego chmielu, ale jeśli sporo, a ty go nie odfiltrujesz, to możesz mieć gushing. Polecam hop spider/pończochę. AmatorPiwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Możesz też szybko sklarować żelatyną, o ile masz możliwość schłodzenia całego fermentora (zresztą samo chłodzenie pomoże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aszot Opublikowano 22 Lipca Udostępnij Opublikowano 22 Lipca Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 22 Lipca Udostępnij Opublikowano 22 Lipca Godzinę temu, Aszot napisał(a): Mam zamiar uwarzyć grodziskie niedługo i klarować je żelatyną. Czy jest w takim wypadku wskazanie, aby dodać nowe drożdże do refermentacji czy nie? Nie trzeba dodawać, ruszą bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się