Kamil13216 Posted July 31 Share Posted July 31 Witam. Dziś mijają prawie 3 tygodnie od nastawienia mojej pierwszej IPY. I tutaj rodzi się moje pytanie. Dziś jest 8 dzień fermentacji cichej zrobionej w celu chmielenia na zimno. Cukromierz pokazuje 4blg. Pytanie moje jest takie, czy dosładzać brzęczkę przy butelkowaniu w celu nagazowania czy te 4 blg wystarczą aby piwo nabrało CO2 podczas leżakowania w butelkach ? Moje cydrowe doświadczenie mówi mi żeby nie dosładzać. Cydr butelkowałem z ok 3 blg i po miesiącu leżakowania jest pięknie nagazowany. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted July 31 Share Posted July 31 Cydr to cukry proste gdzie odfermentowanie jest do wytrawnosci, w piwsku jest inaczej. Do ilości surowca do refermantacji potrzebujesz najwyższą temperaturę podczas fermentacji oraz ile litrów będziesz butelkował. I są do tego kalkulatory nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted July 31 Share Posted July 31 Godzinę temu, Kamil13216 napisał(a): Cydr butelkowałem z ok 3 blg i po miesiącu leżakowania jest pięknie nagazowany. Nie wolno butelkować niedofermentowanego piwa/cydru, ryzykujesz granatami, które poza syfem potrafią naprawdę solidnie zagrozić zdrowiu. Szkło z wybuchającej butelki potrafi wbić się w ścianę, nie polecam testować na oczach i skórze. Nawet niewielka ilość resztkowych, niedofermentowanych cukrów potrafi podnieść nagazowanie o tyle, że przeciętna butelka tego nie wytrzyma. Jeżeli już zdecydowałeś się na przelewanie na cichą, to powinieneś to zrobić w momencie, w którym 2 pomiary BLG, zrobione z kilkudniową przerwą, dadzą ten sam wynik. Jak już masz dofermentowane do końca piwo, to używasz kalkulatora, który wskazuje jaką ilość cukru potrzebujesz do konkretnego nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted July 31 Share Posted July 31 (edited) I wtedy dajesz na 0.5 litrową butelkę do stylu Ipa około 3-3.4 gr cukru na butlę. Na 20l już sobie oblicz. Wyjdzie nagazowanie około 2.4-2.6 vol. Jak masz dofermentowane piwo jak koledzy piszą nawet 5 gr Ci nie rozsadzi butli. Jak masz nie dofermentowane nawet 2 gr Ci zrobią granat. Edited July 31 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil13216 Posted July 31 Author Share Posted July 31 Dzięki panowie za odpowiedzi. Czyli czekam aż te blg jeszcze spadnie. Nie wiem jak bardzo miarodajne jest porównywanie piwa do wina ale z tego co wiem to 1 blg oznacza że w 1 litrze nastawu jest 10g cukru. U mnie wynikałoby ze jest ok 40 więc faktycznie mogłaby być pożoga w piwnicy. Moje pytanie było też stąd że na tym forum widziałem wiele tematów gdzie ludzie pisali że przy 4 blg butelkują i nic się złego nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted July 31 Share Posted July 31 Końcowe BLG zależy od wielu czynników, m.in. BLG początkowego (im wyższe tym w teorii więcej cukrów niefermentowalnych, więc wyższe BLG końcowe), rodzaju drożdży (niektóre zejdą niżej, niektóre wyżej), temperatury zacierania, temperatury fermentacji i pewnie kilku innych czynników. W winie masz praktycznie tylko cukry proste, które drożdże zjadają bez problemów, w piwie natomiast cukry złożone (rozkładane na proste), z których część nie jest fermentowalna przez większość klasycznych szczepów piwowarskich. Dla eksperymentu mógłbyś zrobić 1 warkę 20l, którą podzieliłbyś na 2 wiadra i dodał 2 różne szczepy drożdży. Prawdopodobnie BLG końcowe byłoby różne dla obydwu wiader W skrócie - BLG to tylko informacja, butelkować możesz jeżeli nie spada od kilku dni, a fermentacja była prowadzona prawidłowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil13216 Posted July 31 Author Share Posted July 31 Jeśli chodzi o burzliwą to trwała 8 dni i potem 3 dni robiłem pomiary i blg stało w miejscu. Początkowy ekstrakt to było 13,7. Niestety fermentowałem w wysokiej temperaturze bo ok 23 stopnie no ale nie miałem jak zrobić tego inaczej. Na przyszłość wiem że lato to nie jest idealna pora na robienie piwa w moim domu Zobaczę jeszcze kilka dni co z tym blg i wtedy będę butelkował Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 31 Share Posted July 31 Godzinę temu, Kamil13216 napisał(a): fermentowałem w wysokiej temperaturze bo ok 23 stopnie Jakie drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted July 31 Share Posted July 31 Ciezkicoswybrac ładnie wyjaśnił, więc jeśli ci mróz w nocy drożdży nie uśpił, to po 3 tygodniach w 23°C drożdże zapewne najadły się do syta. Kalkulator i butelkuj. 2 godziny temu, Kamil13216 napisał(a): Na przyszłość wiem że lato to nie jest idealna pora na robienie piwa w moim domu Zależy jakie piwo. Niektóre się fermentuje w wyższej temperaturze niż 23°C - z BDSA doszedłem prawie do 30°C. Zapasy na lato mi się kończą, więc na dniach biorę się za pszenicę i tournee z wiadrem zacznę w piwnicy w ok. 20°C, a skończę pewnie w dużym pokoju w 25°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil13216 Posted July 31 Author Share Posted July 31 3 godziny temu, zasada napisał(a): Jakie drożdże? Drożdże US 05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 31 Share Posted July 31 1 godzinę temu, Kamil13216 napisał(a): Drożdże US 05. Ok. Czyli takie niezbyt kapryśne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twardowsky Posted August 15 Share Posted August 15 (edited) Podbijam. Mam podobny problem. Pierwsza warka. Z zestawu surowców, z zacieraniem, piwo APA 14,3 BLG. Problem z tym że nie robiłem dokładnych pomiarów BLG w trakcie całego procesu, przed gotowaniem chyba miałem ok. 13 BLG. Nie mierzyłem przy rozpoczęciu fermentacji. Mierzyłem w 11 dniu po przelaniu na cichą, było ok. 5 BLG. Po 10 dniach chciej, piwo dalej ma ok. 5 BLG. Przed przelaniem na cichą, widać było wyraźny osad na dnie i brak piany. Fermentacja odbywała się w stałej temp. w przedziale stopni 18-20/21 max. Drożdże US-05. Piwo w smaku super, choć mam wrażenie że po wypiciu próbki z cukromierza już boli głowa 😮 Wiem, jakie błędy popełniłem. Potrzebuję rady doświadczonych co teraz. Pora butelkowania. Skoro BLG stoi na 5 BLG, obawiam się granatów. W recepturze podano ilość 7g glukozy na 1L piwa. Jaka ilość będzie bezpieczna? Edited August 15 by Twardowsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid Szatan Posted August 16 Share Posted August 16 Nikt nie odpowiada, to ja napiszę: Po pierwsze daj sobie spokój z przelewaniem na cichą fermentację, jeśli nie zbierasz gęstwy - lepiej po prostu zostawić piwo dłużej z drożdżami, by zrobiły swoje. Po drugie staraj się podnosić temperaturę w końcówce fermentacji aż do maximum tolerancji drożdży, by dojadły jak najwięcej - odfermentowanie powinno być wtedy optymalne. Co ja bym teraz zrobił? Skoro od co najmniej 10 dni(a w praktyce pewnie od wielu więcej) blg stoi w miejscu, to butelkuj z normalną ilością cukru wg kalkulatora. Proponuję minimalne nagazowanie dla stylu (podane na dole w linku), tak dla bezpieczeństwa: https://piwko.com.pl/kalkulator/ile-cukru-dodac-do-refermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted August 16 Share Posted August 16 14 godzin temu, Twardowsky napisał(a): Z zestawu surowców, z zacieraniem Nie piszesz jak zacierałeś. Może na słodko, może przekłamuje termometr, może temperatura nierówna w garze podczas zacierania, pomiar w złym miejscu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now