kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ale rozwiniecie powierzchni takich materiałów też jest nieporównywalnie większe w porównaniu do materiałów z jakich wykonuje się butelki Jak obawiasz się szkodliwego działania butelek PET na wodę w markecie to wpływ takiego filtra też nie jest pomijalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ale rozwiniecie powierzchni takich materiałów też jest nieporównywalnie większe w porównaniu do materiałów z jakich wykonuje się butelki Jak obawiasz się szkodliwego działania butelek PET na wodę w markecie to wpływ takiego filtra też nie jest pomijalny Nie mogę się nie zgodzić natomiast przebywanie wody różni się w znacznej mierze czasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Piwo podobno jest głównym źródłem nitrozoamin w diecie ludzi (które chyba powstają w procesie słodowania, mocno rakotwórcze) ale ja chyba wypieram niektóre informacje edit: (Widzę, że moderator ostro wyciął ciekawą dyskusję i w tym momencie moja wypowiedź wygląda trochę bez sensu, więc była ona odpowiedzią na wyliczankę różnych szkodliwych rzeczy ) Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Czy dysponując danymi jak poniżej mogę coś zdziałać w kierunku podrasowania wody pod konkretne style? Twardość ogólna CaCO3 315mg/l Siarczany 158mg/l HCO3 384mg/l (liczone z CaCO3, czyli 315:50x61) pH 7,5 Niestety brakuje chlorków, jest tylko "chlor wolny" o wartości <0,03mg/l ale przypuszczam, że to żadne informacje. Poza tym mam kilka chyba nieistotnych z naszego punktu widzenia parametrów jak azotyny, jon amonowy, mangan, żelazo. Wydaje mi się, że mam wyjątkowo twardą wodę i na początek wskazane byłoby warzenie przy użyciu mieszanki kranówki i destylowanej 1:1 lub nawet 1:1,5 celem osiągnięcia w miarę neutralnych parametrów bez specjalnego kombinowania? Czy jeszcze mogę korzystając z jakiś wzorów coś wyciągnąć z tych danych, ewentualnie posługując się jakimś testem akwarystycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zasadowości nie policzysz z twardości ogólnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Rzeczywiście, mój błąd. To generalnie nic ciekawego z tego nie da się wyciągnąć poza tym, że woda twarda? Trzeba będzie chyba zrobić kilka badań prywatnie skoro wodociągi ich nie robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Trzeba będzie chyba zrobić kilka badań prywatnie skoro wodociągi ich nie robią. Trochę to drogie. Zacznij od czegoś tańszego: kup test akwarystyczny kH (na twardość węglanową) i sprawdź ile masz. Ten test określi Ci w zasadzie ilość Ca + Mg + HCO3. Potem zawartość wapnia Ca i magnezu Mg sobie jakieś przybliżone założysz - do podstawowych modyfikacji powinno w zupełności wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Poszukaj na forach akwarystycznych, może ktoś z Twojej okolicy badał wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 (edytowane) Witajcie.Czy można coś powiedzieć o wodzie z tych danych? http://www.pgk.zyrardow.pl/plik,1166,badania-wody-pdf.pdfDo jakich stylów bardziej się nadaję i jak podrasować żeby nadawała się do innych? Edytowane 27 Czerwca 2016 przez Ciechanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Nie widzę tam twardości wody, ale to możesz sobie zmierzyć testem akwarystycznym. Najbliżej masz do pilznera, a do innych stylów będziesz musiał stosować dodatki, bo jest w niej bardzo mało czegokolwiek. Dopiero wchodzę w temat wody, ale wydaje mi się, że masz szczęście co do parametrów, bo łatwiej wodę uzupełnić w jony niż z niej je usuwać. Tu masz o wodzie: http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zrobiłem test i mam takie wyniki:Twardość ogólna 15 st. niemieckichTwardość węglanowa 8 st niemieckichZawartość Ca wylicza się z twardości ogólnej czy węglanowej?Zawartość KH świadczy o tym, że woda jest dobra dla piw bursztynowych, brązowych, więc gdyby chciał warzyć piwa jasne musiałbym albo zastosować RO albo mieszać z wodą kupną o niższej zawartości HCO3 zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zrobiłem test i mam takie wyniki: Twardość ogólna 15 st. niemieckich Twardość węglanowa 8 st niemieckich Zawartość Ca wylicza się z twardości ogólnej czy węglanowej? Zawartość KH świadczy o tym, że woda jest dobra dla piw bursztynowych, brązowych, więc gdyby chciał warzyć piwa jasne musiałbym albo zastosować RO albo mieszać z wodą kupną o niższej zawartości HCO3 zgadza się? ja się jeszcze kształcę, ale wygląda tak jak Ty piszesz a nie jak kolega, że możesz pilsy robić. masz bardzo twardą wodę, więc przy jasnych piwach powinieneś przynajmniej wytrącić wapń przez gotowanie (patrz: wiki). poprawi to jakość chociaż na konkursy pewnie nadal nie bedzie się nadawało :-) najlepiej spróbuj sobie na takiej i na takiej :-) jeśli chodzi o wodę "kupną" - jeżeli masz na myśli ze spożywczaka, to one też są średnio twarde. wody miękkie nie są smaczne, stąd nie ma ich w spożywczaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Próbuję w kalkulatorze ustalić jak zmodyfikować wodę lecz słabo to ogarniam.http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=3SX3H0XTutaj są moje zmagania. Dane wody są po wymieszaniu kranówy z wodą destylowaną 50:50 (wszystko zmniejszyłem o połowę). Mógłby ktoś mi pomóc co zrobić aby zmieścić się w profilu Light colored and hoppy? Będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 poprawi to jakość chociaż na konkursy pewnie nadal nie bedzie się nadawało :-) Taa, przeceniasz chyba różnicę, którą daje użycie odpowiedniej wody Ostatnio kolega z Kielc (woda twarda, na której dobrze wychodzą tylko Stouty i Portery) w Bohemskim Pilsie 2 miejsce na konkursie (Podlaski Konkurs Piw Domowych) zaliczanym do Pucharu PSPD Wpierw proponuję zająć się prawidłową fermentacją, a dopiero potem szukać dziur w całym Żeby nie było - ja też zaczynałem od d*py strony i walczyłem z wodą, starając się dopasować miligramy przeróżnych soli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Czyli bez czarowania: na twardej wodzie spokojnie można zrobić każde piwo? To jest poważne pytanie, bo zazwyczaj czytam inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Czyli bez czarowania: na twardej wodzie spokojnie można zrobić każde piwo? To jest poważne pytanie, bo zazwyczaj czytam inaczej. Moim zdaniem tak. Wiele osób ma w naszym kraju ma twardą wodę, której nie modyfikuje, i nadal robi jasne piwa typu Pils, AIPA i nawet wygrywa tym konkursy. Pewnym natomiast jest fakt, że jeśli postawisz obok siebie Pilsa na twardej i na miękkiej wodzie, to różnica jak najbardziej będzie wyczuwalna. Jeżeli odwrócisz nieco pytanie i zapytasz "Czy warto modyfikować wodę?" to ja z kolei odpowiem, że zdecydowanie tak Chodzi mi po prostu o to, że jest tak wiele różnych innych aspektów, że tak naprawdę woda staje się sprawą drugorzędną. Warto ją modyfikować, ale zdecydowanie większą uwagę warto poświęcić przede wszystkim czystości i fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Pytanie "wodnego laika" Czytam tabelkę z parametrami wody z Wroclawia - ujęcie Leśnica(chyba) i próbuje zrozumieć jak się do tego zabrać. Kalkulator online podany na wiki dotyczącym modyfikacji wody skupia sie tylko na dodatkach soli. Czy jeśli dodam sole, to nie musze już zbijać ph kwasem mlekowym/fosforowym lub jesli zbijam kwasem, to sole już sobie odpuszczam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Dodajesz sole tak żeby oprócz parametrów wody mieć też dobre pH (niektóre sole je podnoszą a inne obniżają). Kalkulator z brewersfriend lubi przekłamywać pH które podaje, bodajże o 0.3-0.4 w górę, więc lepiej ustawiać na ok 5.6 Wodę do wysładzania zakwaszasz - ale to też wpisujesz w kalkulator. Chyba że masz wodę RO - jej niby nie trzeba zakwaszać. Użyj kalkulatora z brewersfriend. I wpisz tam zasyp z kolorami (uwaga na jednostki), bo to wpływa mocno na pH. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez bart3q Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Link do mapki Wrocławia z naniesionymi strefami zasilania wodą z ujęć podanych w tabelce, którą zalinkowałeś: http://www.eko.org.pl/wroclaw/miasto/woda1.html Sole dodajesz, żeby uzyskać odpowiedni dla danego stylu udział jonów, pH zbijasz kwasem. Ja dodaję w zależności od zasypu 0,2-0,3mL/L kwasu fosforowego 75%, bo samymi solami czy słodem z pH=7,7 do pH odpowiedniego dla zacierania nie jestem w stanie zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Krakowskie MPWiK dość sumiennie podchodzi do badań wody i udostępniają dość dokładne raporty. mapka ujęć: http://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/skad-mam-wode.html twardość: http://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/czerwiec_lipiec/Komunikat_o_twardoci_wody.pdf jakość/skład: http://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/czerwiec_lipiec/Komunikat_o_jakoci_wody.pdf Przy okazji zapytam co sądzicie o wodzie z ujęcia Raba (pierwsze kolumny)? Niby jest dość miękka i trochę mało jonów Ca (których wg. http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody#Modyfikacja_sk.C5.82adu_wodypowinno być 50-150 mg/dm3 a jest 43 mg/dm3), ale czy jest sens ją poprawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Czy któryś składnik wody może przyciemniać barwę piwa? Kolor wychodził mi taki jak powinien odkąd zacząłem mieszać kranówę z wodą destylowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Wysokie pH przyspiesza reakcje maillarda, więc potencjalnie alkaliczność rezydualna i związane z nią jony (o ile nie kontroluje się pH zacieru) może mieć tu jakiś wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Krakowskie MPWiK dość sumiennie podchodzi do badań wody i udostępniają dość dokładne raporty. Tylko krakowskie raporty nie mają chyba najistotniejszego parametru czyli poziomu HCO3- (zasadowości ogólnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Wysokie pH przyspiesza reakcje maillarda, więc potencjalnie alkaliczność rezydualna i związane z nią jony (o ile nie kontroluje się pH zacieru) może mieć tu jakiś wpływ. pH też zbijałem więc to może być to, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Wydaje mi się że niższe pH to raczej jaśniejsze piwo - zobacz na herbatę jak dodasz do niej cytryny, jak się rozjaśnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się