Andrzej kabaczynski Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września Moja ipa z 13,5 Blg zeszła do 3blg czy to wystarczająco ? Czy jeszcze ma zejść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września Zależy od drożdży. Na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć. Ma zejść tyle ile zejdzie, jak kilka dni nie spada ekstrakt, to powinno być ok, jeśli nie było zakażenia lub błędów w fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej kabaczynski Opublikowano 2 Września Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2 godziny temu, Łachim napisał(a): Zależy od drożdży. Na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć. Ma zejść tyle ile zejdzie, jak kilka dni nie spada ekstrakt, to powinno być ok, jeśli nie było zakażenia lub błędów w fermentacji. Tak tylko fermentowało 2 dni pierwszy raz mi się zdążyło w domu temperatura 23 drożdże to safale be 134 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września IPA na drożdżach do saisona i w saisonowych temperaturach to celowy zabieg? Ja bym poczekał jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września Te drożdże są zdaje się diastatyczne, więc mogą z czasem dojeść dekstryny, co zwłaszcza może wchodzić w grę przy niedokładnym zatarciu, wydaje mi się, że także przy ekstraktach, które według obiegowej opinii są mniej fermentowalne. 3 blg z 13,5 blg (ok. 78%), zakładając prawidłowość pomiarów, to nie tak dużo na ten szczep (według specyfikacji można spodziewać się 89-93%), a czas fermentacji jest bardzo krótki. Zabutelkowanie na takim etapie to proszenie się o przegazowanie lub gorzej. Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej kabaczynski Opublikowano 2 Września Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2 godziny temu, Andrzej kabaczynski napisał(a): Tak tylko fermentowało 2 dni pierwszy raz mi się zdążyło w domu temperatura 23 drożdże to safale be 134 2 godziny temu, zasada napisał(a): IPA na drożdżach do saisona i w saisonowych temperaturach to celowy zabieg? Ja bym poczekał jeszcze. Tak chciałem zmienić specjalnie a w sklepie niemiał dużego wyboru warzę 36 Warkę każda inna próbuje coś uwarzyć w stylu panipani ale nie wychodzi uwarzyłem 44lt na dwa fermentory po 22lt w jednym zadałem safale be 134 po 3 dniach zeszło 13,5blg na 6 blg ale wydaje się że już nie pracuje a drugie zadałem safale us 05 i zeszło na 7 blg ale jeszcze pracuje co 30 sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Września Udostępnij Opublikowano 2 Września czym mierzysz te blg końcowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej kabaczynski Opublikowano 2 Września Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 27 minut temu, anteks napisał(a): czym mierzysz te blg końcowe? Balingometrem ale też refraktorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września (edytowane) Absolutnie zostaw. Te drożdże zjedzą wszystko i jeszcze będą wkurwione, że muszą się zatrzymać na butelce. O ile nie zacierałeś na ultra słodko, to zejdą jeszcze sporo. Nawet poniżej 1 BLG. I to mówię z doświadczenia, bo mnie to spotkało. One teraz sobie śpią, bo mają pauzę. Podwyższyć trzeba temperaturę. Edytowane 3 Września przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Można coś gdzieś poczytać o tych drożdżach, bo tutaj w szukajce wyskoczył tylko ten temat. Może być angielski, francuski, niemiecki choć z trudem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września 13 minut temu, Tsmolinski napisał(a): Można coś gdzieś poczytać o tych drożdżach, bo tutaj w szukajce wyskoczył tylko ten temat. Może być angielski, francuski, niemiecki choć z trudem. Na przykład na stronie Fermentis, czyli producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Dzięki, właśnie czytam o nich na homebrewtalk. Czy dobrze mniemam, że termin attenuation to nasz stopień odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września W dniu 2.09.2024 o 21:25, Andrzej kabaczynski napisał(a): zmienić specjalnie Dostaniesz Belgian IPA, albo Farmhouse IPA. 6 minut temu, Tsmolinski napisał(a): czytam o nich na homebrewtalk. W zależności od wątku mogłeś trafić, ale na wszelki wypadek podrzucę: https://www.maltosefalcons.com/blogs/brewing-techniques-tips/a-guide-to-saisons-and-saison-yeasts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Odpowiadasz szybciej niż ja czytam. Ale zainteresowały mnie te grzybki. Niestety jestem ograniczony do ekstraktów, ale o ile są takie diastatyczne to można poszaleć ze słodami karmelowymi. Są w homebeer a ja mam tam parę punktów do wydania. Na początek nie saison ale jakiś klasyczny Ale, w końcu Belgia była zawsze bramą do Brytanii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się