jacer Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) W ten weekend 20 sędziów z całej Holandii oceniało 396 piw domowych, które można było podzielić na 60 styli. Sędziowanie odbyło się w jednej z fabrycznych hal w miejscowości Joure w prowincji Fryzja. Joure to 13 tyś miasteczko. Za dwa tygodnie, 28 maja, oficjalnie zostaną ogłoszone wyniki w Veenhuizen. Edytowane 15 Maja 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 (edytowane) W belgijskiej prasie oburzenie. Wyszło na jaw, że producent popularnego programu Tournee Generale zaczął żądać od browarów opłaty w wysokości 7.500euro aby dany browar pojawił się w programie. Producentem jest publiczna telewizja, w związku z tym żądanie opłat uznano za niemoralne oraz zaczęto podejrzewać o reklamę produktu tzw. product placement. Swoją drogą, całkiem fajny ten program. http://www.youtube.com/watch?v=AdNiA32jKl0&feature=related to jeszcze odcinek o lambicach. http://www.youtube.com/watch?v=0O5JmB-txto&feature=related P.S. i pomyśleć, że Makłowicz ma oficjalny cennik Edytowane 15 Maja 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Czy ja dobrze zrozumiałem, oglądając drugą część o lambicach na jutubce, że browar Boon używa polskich wiśni? No, to by było coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 W najnowszym piwowarze, z tego co pamiętam, było tak napisane. Możemy być dumni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Czy ja dobrze zrozumiałem, oglądając drugą część o lambicach na jutubce, że browar Boon używa polskich wiśni? No, to by było coś Tak, czytałem o tym w "Wild Brews". W związku z wycinaniem sadów wiśniowych pod Brukselą, do lambików coraz częściej używa się wiśni z Polski z regionu zwanego "Galicja". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Relacja belgijskiego piwowara na holenderskim forum z wizyty w NY. Warto same zdjęcia pooglądać. Oj, jak nam daleko. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17426.0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) W tym wątku zobaczymy plantację chmielu Amarillo, półkę z piwami w lokalnym sklepie, fabrykę Wyeast i lokal ze 160 piwami z kranu. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15382.0/all.html Edytowane 17 Maja 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Tydzień temu rozpoczął się sezon na śledzia w NL. (mniam) Więc z tej okazji zastanawiają się jakie piwo pasuje do śledzika. Propozycje to blond, pils, pszeniczniak, Duvel. Należy pamiętać, że śledzika spożywamy z cebulą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Tydzień temu rozpoczął się sezon na śledzia w NL. (mniam) Więc z tej okazji zastanawiają się jakie piwo pasuje do śledzika. Propozycje to blond, pils, pszeniczniak, Duvel. Należy pamiętać, że śledzika spożywamy z cebulą. Jacer, nie denerwuj mnie proszę , po co ja kliknąłm na ten wątek ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 haaa, jest amator holenderskich śledzików Mnie też ślina pociekła. A teraz takie młode, świeże, tłuste mmmmm w bułce z ogórkiem, aaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jakoś ostatnio mało popularny stał się śledź, ale kiedyś były inne czasy to śledź był dobry do zagrychy. Też uwielbiam śledzia ale nie do kielicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Tylko, że mówimy o całkiem innym śledziu. Te powyżej to tzw. śledzie dziewicze, które jeszcze nie wytworzyły ikry. Przez co są bardzo tłuste, mają inne mięso, które sie rozpływa w paszczy. W Polsce niedostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 W Polsce niedostępne. Normalnie minus Ci się należy! Nie dość, że muszę wycierać zaślinioną klawiaturę, to jeszcze mi mówisz, że nie skosztuję tych przysmaków. A myślałem, że tortury są zakazane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 W tym odcinku Tournee Generale zobaczymy jak nalewa sie piwo w Belgii i Niderlandach. Ustawiamy szklankę pięć-sześć centymetrów pod kranem i nalewamy. Jeżeli jest pełna odstawiamy, piana ma ściekać. Szpatułką usuwamy duże bąble piany i opłukujemy szkło w wodzie. Piana powinna się lekko wybrzuszyć ponad szkło. Jak widac nie jest to takie proste za pierwszym razem. http://www.youtube.com/watch?v=qQxIPXEqhbg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Relacja belgijskiego piwowara na holenderskim forum z wizyty w NY. Warto same zdjęcia pooglądać. Oj, jak nam daleko. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17426.0.html Nie wiem czy koś zauważył, ale ten facet na tym zdjęciu to jest na pewno Zombie: https://lh4.googleusercontent.com/_wu5AH3Oy0TU/TcGpt-ZzkZI/AAAAAAAACcA/6hp8hAOnM-U/s640/DSC06525.JPG Ciekawe jakie piwa lubią Zombies? Edytowane 23 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Ciekawe jakie piwa lubią Zombies? Może... http://www.homebrewtalk.com/f46/posthumous-pale-ale-label-86186/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Po raz czwarty Michael Jackson Award przyznało nagrodę. Laureata ogłosiła córka Jacksona, w tym roku został nim Michel Moortgart. Nagrodę ogłoszono w piątek podczas odbywającego się przez weekend festiwalu Bierpassie w Antwerpii, gdzie można było spróbować ok. 200 piw, większość z beczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Generacja Y sprawia, że rośnie specjalny rynek piwa. Według amerykańskich badaczy rynku, przyszłość specjalnych piw leży w rękach Generacji Y, zwanej również Millennials. Młoda generacja ludzi, pomiędzy 21-35 będzie rezygnować ze zwyczaju spożywania piw produkowanych drogą przemysłową na piwa rzemieślnicze. Ludzie powyżej 35 roku życia masowo reprezentują ten trend. Konsumenci przestają również, coraz częściej, spożywać wino na rzecz mocniejszych drinków. Według analizy rynku wzrost spożywania specjalnych piw jeszcze długo nie będzie wypracowaną tendencją (w sensie, ta tendencja się dopiero kształtuje). W latach 60-70 powstał trend popijania podczas obiadu wysokich jakościowo win. Na chwilę obecną wina te plasują się na trzeciej pozycji rynkowego udziału wszystkich rodzajów win. Jeśli piwo rzemieślnicze podąży za podobnym trendem, na co wskazują aktualne tendencje wzrostowe, to w niedługim czasie specjalne piwa będą stanowiły sporej wielkości udział (na rynku alkoholi). Tendencja wzrostowa jest zapewniona na najbliższe 10 lat. Dla browarów, które chcą mieć optymalne korzyści ze wzrostu specjalnego sektoru piwnego jest wskazane, by w krótkim czasie zajęły się wysoką jakościowo dystrybucją. Oczywiście najważniejsze powinno być zachowanie jakości piwa. Bycie lokalnym graczem (monopolistą) oraz brak ambicji (u właścicieli niektórych browarów) nie jest niczym nagannym. Mimo to jeśli chcesz rosnąć i liczyć się na rynku, jest bardzo ważne, żeby rozważyć dystrybucję, związane z nią szanse. Przykładowo, export belgijskiego piwa jeszcze nigdy nie odnotował tak wielkiego wzrostu jak w ostatnim roku. I również w przypadku holenderskich dystrybutorów specjalnego piwa, eksport przyspiesza. Oprócz tego, za piwo rzemieślnicze można żądać 70 % więcej (ceny), niż za normalne piwo, ze względu na to, że piwa te otrzymały status ?superpremium?. Niebezpieczeństwem wzrostu produkcji specjalnych piw jest trend, że coraz więcej małych przedsiębiorców wchodzi na rynek i spada jakość produktu. To samo zjawisko zacznie występować w Holandii, wszędzie wyrastają niewielkie browary. Skutkiem takiego rozwoju rzeczy jest to, że konsument zaczyna mieć problem ze znalezieniem właściwego produktu i w ostateczności zacznie wybierać produkt według kryterium ceny i dostępności w swoim miejscu. To samo miało już miejsce na tradycyjnym rynku piwnym. Jest czas, by browary zaczęły stawiać na jakość, marketing i dystrybucję. Najważniejsza jest innowacja, a najgorszym wrogiem obniżanie cen. Z doświadczenia wiemy, że wiele browarów w tej chwili zajętych jest tylko jedną rzeczą: w jaki sposób obniżyć ceny do minimum.! Strata! W ten sposób odbierasz sobie status dostawcy piwa ?superpremium? i odbierasz produktowi wartość, na którą zasługuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 29 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Generacja Y sprawia, że rośnie specjalny rynek piwa A skąd ten tekst? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Z Niederlandów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 1 lipca zmarł Wim Geenen właściciel browaru Lindeboom. Był czwartym pokoleniem właścicieli browaru, który nabył od zmarłego brata Bena. Miał 56 lat pozostawił syna. Pogrzeb 8 lipca o godz. 13. 30 w kościele sw. Marcina w Neer. ------ 16 kwietnia jury w Groninger zadecydowało, że najlepszym Triplem jest piwo Groninger Tripel Peerdenbrug. Piwo zawiera skórki cytryny, pomarańczy, imbir i kolendrę. 9% alk. Na filmiku można zauważyć chmielator na zimno. Może by któryś z kolegów którzy mają wyszynk z beczki zrobili coś takiego. Bardzom ciekaw efektów. Na Warsztatach można by tak polewać. Ten siwy pan z siwą brodą na początku filmu (0.40) , to jeden z sędziów holenderskich konkursów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Czytał ktoś ten wątek. Przecież to zapowiedz piwa pszenicznego produkowanego przez KP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 w Belgii od 17 czerwca w sieci sklepów Delhaize można zakupić zestaw piw z jednym rodzajem chmielu. Idea jest taka aby konsument mógł się zapoznać jak smakują poszczególne odmiany. Pierwszy zestaw to: 1. East Kent Golding 2. Cascade 3. Nelson Sauvin (Nowa Zelandia) Piwa warzone są według tej samej receptury, mają 7%alk, dostępne w butelce 0,7l Ilośc limitowana do 4000 sztuk. W planach są następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Dogfish - Truskawkowy http://gadzetomania.pl/2011/07/05/niesamowita-historia-produkcji-truskawkowego-piwa z ciekawości bym spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) w Belgii od 17 czerwca w sieci sklepów Delhaize można zakupić zestaw piw z jednym rodzajem chmielu. Idea jest taka aby konsument mógł się zapoznać jak smakują poszczególne odmiany. Pierwszy zestaw to: 1. East Kent Golding 2. Cascade 3. Nelson Sauvin (Nowa Zelandia) Piwa warzone są według tej samej receptury, mają 7%alk, dostępne w butelce 0,7l Ilośc limitowana do 4000 sztuk. W planach są następne. Świetny pomysł zwłaszcza dla tych którzy chcą czegoś się nauczyć od piwa. Szczególnie że wszystkie te piwa warzone są wg jednej receptury. Zakładam się, że jest to typowe ESB typu 5-10% Crystal/Caramel, a reszta to słód Pale. Ciekawe czy wszystkie piwa mają takie same IBU? Ja bym uwarzył takie piwo też z Amarillo, Fuggle i Citra (chociaż legalnie to Citra narazie dostępna jest tylko dla dwóch browarów w USA i dla piwowarów domowych). Edytowane 6 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się