Skocz do zawartości

Wieści piwowarskie ze świata.


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nie było żadnych wiadomości :D

 

Tego wykresu chyba nie trzeba tłumaczyć? W ciągu ostatnich dwóch miesięcy w USA powstało 50 nowych browarów.

 

brouwerijoverzichtvs.jpg

 

W Holandii zorganizowano po raz pierwszy plebiscyt na najlepsze piwa roku 2011. Wygrał Jopen Jacobus Rye Pale Ale

 

jacobus33clcombilr.jpg

 

Cała lista, na które głosowano:

 

Jopen Jacobus Rye Pale Ale (31%)

Hertog Jan Oerblond (26%)

Jopen Witte Rook (12%)

Hertog Jan Y (11%)

Jopen Fokker bier (11%)

Platte Thijs, Muifelbrouwerij (10%)

Dikke Deur Faun, brouwerij het Levenswater (6%)

Tasty Lady (6%)

La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 8 (5%)

Gulpener Puurzaam Jaarbier 2011 (5%)

Hop met de Gijt, Brouwerij de Natte Gijt (4%)

Texels Skimme (3%)

Limburgs Land UrWeizen (3%)

Morspoorter, Leidsch Bier (3%)

Smaak van Echt 2011 (3%)

Emelisse Dark IPA (3%)

Melkman, Brouwerij De Prael (3%)

Wieckse Witte 0.0% (3%)

D'n Ossekop, Muifelbrouwerij (2%)

Maallust Vienna (2%)

Witte Klavervier Blond Hoppenbier (2%)

Ramses Shire Stout (2%)

Maallust Blond (2%)

Peerd Tripel, Brouwerij Maallust (2%)

Emelisse TIPA (2%)

Extreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter, Klein Duimpje (2%)

Maallust Weizen (2%)

Maallust bier 1818 (1%)

Hopla, Brouwerij De 7de Hemel (1%)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Drożdże piwowarskie przeszły przez "ewolucję" i zmieniły się w organizmy wielokomórkowe po zaledwie 60 dniach:

http://www.wired.com...lticellularity/

Uwaga: nie trzymaj drożdży zbyt długo w lodówce bo ci wypelzną ze słoika i... :D

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skitof, poprosimy o tłumaczenie.

 

Archäologische Funde von Keilschrifttafeln und Überresten verschiedener Gefäße aus der Zeit vor über 4000 Jahren bezeugen es: Schon zu Beginn der Zivilisation stand vergorener Getreidesaft bei den Bewohnern Mesopotamiens hoch in Kurs. Was aber außer den beiden Basisingredienzien Gerste und Emmer – einer Weizenart – in den Tonkrügen der Sumerer vor sich hinbraute, ist weitgehend unbekannt. Trotz der Fülle der Fundstücke und Überlieferungen, die auf frühe Vorlieben für Getränke aus vergorenem Getreide hinweisen, ist es schwierig, die alten Methoden der Brauer zu rekonstruieren, hat der Wissenschaftshistoriker und Keilschriftexperte Peter Damerow vom Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlin herausgefunden. In einem Fachartikel hat sich Damerow, der Ende November 2011 in Berlin verstorben ist, ausführlich mit den Bierbrautechnologien der Sumerer befasst. Darin äußert er große Zweifel, ob das in der Antike hochpopuläre Gebräu überhaupt ein Bier gewesen sein könnte.

 

całość: http://www.mpg.de/4777555/sumerer_brautechnologie?filter_order=L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świat nie zapomina o naszym guru czyli Michaelu Jacksonie.

 

"My name really is Michael Jackson, but I don't sing, I don't dance, and I don't drink Pepsi."

 

 

Fani Michaela chcą dokończyć jego serię i dokręcić odcinek konczący serię z istniejących zapisów.

 

szczegóły:

 

Nie umiem wkleić tego filmu na naszą stronę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skitof, poprosimy o tłumaczenie.

 

Archäologische Funde von Keilschrifttafeln und Überresten verschiedener Gefäße aus der Zeit vor über 4000 Jahren bezeugen es: Schon zu Beginn der Zivilisation stand vergorener Getreidesaft bei den Bewohnern Mesopotamiens hoch in Kurs. Was aber außer den beiden Basisingredienzien Gerste und Emmer – einer Weizenart – in den Tonkrügen der Sumerer vor sich hinbraute, ist weitgehend unbekannt. Trotz der Fülle der Fundstücke und Überlieferungen, die auf frühe Vorlieben für Getränke aus vergorenem Getreide hinweisen, ist es schwierig, die alten Methoden der Brauer zu rekonstruieren, hat der Wissenschaftshistoriker und Keilschriftexperte Peter Damerow vom Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlin herausgefunden. In einem Fachartikel hat sich Damerow, der Ende November 2011 in Berlin verstorben ist, ausführlich mit den Bierbrautechnologien der Sumerer befasst. Darin äußert er große Zweifel, ob das in der Antike hochpopuläre Gebräu überhaupt ein Bier gewesen sein könnte.

 

całość: http://www.mpg.de/47...?filter_order=L

 

Wchodzę i od razu coś do mnie :)

A więc:

Archeologiczne znaleziska tablic z pismem klinowym oraz pozostałości różnych naczyń z przed ponad 4 tys lat potwierdzają: Już w początkach cywilizacji mieszkańcy Mezopotamii wielce cenili sobie przefermentowany sok z jęczmienia. Jednakże dalej nie wiemy, co oprócz podstawowych składników czyli jęczmienia i płaskurki - rodzaj pszenicy - warzył sobie w glinianych dzbanach Sumeryjczyk. Pomimo licznych znalezisk i przekazów świadczących o najdawniejszych upodobaniach do napojów z przefermentowanych zbóż, niełatwo jest zrekonstruować dawne metody piwowarów - stwierdza historyk i ekspert pisma klinowego Peter Damerow z Instytutu Historii Nauki Maxa Plancka w Berlinie. Damerow, który zmarł pod koniec listopada 2011 r. w jednym ze swoich artykułów obszernie opisywał technologię warzenia piwa u Sumerów. Wyraził w nim wątpliwość czy wówczas tak popularny napój w ogóle może być nazywany piwem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tłumacz resztę z tej strony ;)

Chodzi mu generalnie o to, że we wszystkich zachowanych "dokumentach" brak jest jakichkolwiek informacji o technologii warzenia, recepturze i efekcie końcowym trunku. Nie wiadomo np. czy ten trunek zawierał alkohol, czy był raczej kwasem chlebowym. Dlatego stawia on bardziej ogólne pytanie: na ile można porównywać antyczne produkty ze współczesnymi - odnosi się tu np. do różnych prób warzenia piwa "według antycznych metod" - wg niego takie sformułowanie to duże nadużycie, choć docenia podobne eksperymenty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kopyr zawracałby sobie bo to była jedna z niewielu bezpiecznych rzeczy po której nie musiałeś używać szampanówki (jak to zrobił zajączek u Bartłoczyka)

Ludzie po to się osiedlili, zamiast się włóczyć, żeby produkować alkohol. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, jak się uczyłem na egzamin z historii starożytnej, to w podręczniku dotyczącym Sumerów była część poświęcona mitologii sumeryjskiej i cechującej ją żartobliwości. Jako przykład podany był mit o tym jak pewien sumeryjski bóg wypił za dużo piwa i pijany stworzył zdeformowanych ludzi ( nie jestem pewien czy na pewno chodzilo o ludzkie choroby czy jakiś inny aspekt rzeczywistości, ale na pewno był fragment o wypiciu za dużej ilości piwa i smutnych konsekwencjach upojenia alkoholowego :) ). To tyle z mojej strony, na temat ew. zawartości alkoholu w antycznym piwie.

 

Z tego co pamiętam z zajęć material dotyczący tych antycznych cywilizacji jest olbrzymi i w większości nie opracowany. Więc z ostatecznymi wnioskami w tym temacie pewnie będzie trzeba jeszcze troche poczekać.

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Browar Sierra Nevada wypuścił pomadkę do ust o smaku chmielu i mięty. Pomadka nie jest tłusta więc nie niszczy piany na piwie tak jak tradycyjne szminki oraz nie zostawia śladów na szkle. Można ją nabyć na stronie browaru za 1 dolca.

 

Podobne mazidło wypuścił Heineken.

 

[media]

[/media]

post-147-0-87600200-1331134621_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Browar Sallandslandbier wypuścił po raz kolejny, z okazji rozpoczęcia sezonu na szparagi, piwo szparagowe. Szparaga podobno jest dodawana do gotowania brzeczki. Jest to witbier.

 

http://www.sallandsl...er.nl/home.html

post-147-0-17235900-1332494766_thumb.jpg

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 2007 i 2010 Duvel wypuścił specjalne wersje z innymi odmianami chmielu. Akcja odniosła sukces więc teraz co roku będzie wypuszczana ta seria z róznym chmielem. W tym roku padło na Citrę. Piwo dostępne będzie od połowy kwietnia. W poprzednich edycjach Duvel był w butelkach 0,75 w tym roku będzie także w bączkach.

post-147-0-74147600-1333186326_thumb.jpg

post-147-0-31804800-1333186379_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz problemy z pianą na Twoich piwach? Już po problemie. Ten oto japoński wynalazek zapewni wspaniałą pianę każdemu piwu.

 

http://www.wtf.nl/grenzeloos/258/bier-met-japanse-ijskraag.html#.T3wHf7mT_fw.twitter

 

Gdyby kto umiał wyciagnąć ze strony ten filmik to wkleję go tu bezpośrednio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.