Skocz do zawartości

Wieści piwowarskie ze świata.


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

W ten weekend 20 sędziów z całej Holandii oceniało 396 piw domowych, które można było podzielić na 60 styli. Sędziowanie odbyło się w jednej z fabrycznych hal w miejscowości Joure w prowincji Fryzja. Joure to 13 tyś miasteczko.

 

Za dwa tygodnie, 28 maja, oficjalnie zostaną ogłoszone wyniki w Veenhuizen.

 

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W belgijskiej prasie oburzenie. Wyszło na jaw, że producent popularnego programu Tournee Generale zaczął żądać od browarów opłaty w wysokości 7.500euro aby dany browar pojawił się w programie.

 

Producentem jest publiczna telewizja, w związku z tym żądanie opłat uznano za niemoralne oraz zaczęto podejrzewać o reklamę produktu tzw. product placement.

 

 

Swoją drogą, całkiem fajny ten program.

 

http://www.youtube.com/watch?v=AdNiA32jKl0&feature=related

 

to jeszcze odcinek o lambicach.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0O5JmB-txto&feature=related

 

P.S. i pomyśleć, że Makłowicz ma oficjalny cennik ;)

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ja dobrze zrozumiałem, oglądając drugą część o lambicach na jutubce, że browar Boon używa polskich wiśni? No, to by było coś :D

Tak, czytałem o tym w "Wild Brews". W związku z wycinaniem sadów wiśniowych pod Brukselą, do lambików coraz częściej używa się wiśni z Polski z regionu zwanego "Galicja".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym wątku zobaczymy plantację chmielu Amarillo, półkę z piwami w lokalnym sklepie, fabrykę Wyeast i lokal ze 160 piwami z kranu. :(

 

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15382.0/all.html

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tydzień temu rozpoczął się sezon na śledzia w NL. (mniam)

 

Więc z tej okazji zastanawiają się jakie piwo pasuje do śledzika. Propozycje to blond, pils, pszeniczniak, Duvel. Należy pamiętać, że śledzika spożywamy z cebulą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tydzień temu rozpoczął się sezon na śledzia w NL. (mniam)

 

Więc z tej okazji zastanawiają się jakie piwo pasuje do śledzika. Propozycje to blond, pils, pszeniczniak, Duvel. Należy pamiętać, że śledzika spożywamy z cebulą.

Jacer, nie denerwuj mnie proszę ;), po co ja kliknąłm na ten wątek ?!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko, że mówimy o całkiem innym śledziu. Te powyżej to tzw. śledzie dziewicze, które jeszcze nie wytworzyły ikry. Przez co są bardzo tłuste, mają inne mięso, które sie rozpływa w paszczy. W Polsce niedostępne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Polsce niedostępne.

Normalnie minus Ci się należy! Nie dość, że muszę wycierać zaślinioną klawiaturę, to jeszcze mi mówisz, że nie skosztuję tych przysmaków.

A myślałem, że tortury są zakazane?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym odcinku Tournee Generale zobaczymy jak nalewa sie piwo w Belgii i Niderlandach.

 

Ustawiamy szklankę pięć-sześć centymetrów pod kranem i nalewamy. Jeżeli jest pełna odstawiamy, piana ma ściekać. Szpatułką usuwamy duże bąble piany i opłukujemy szkło w wodzie. Piana powinna się lekko wybrzuszyć ponad szkło. Jak widac nie jest to takie proste za pierwszym razem.

 

http://www.youtube.com/watch?v=qQxIPXEqhbg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Relacja belgijskiego piwowara na holenderskim forum z wizyty w NY. :) Warto same zdjęcia pooglądać. Oj, jak nam daleko.

 

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17426.0.html

Nie wiem czy koś zauważył, ale ten facet na tym zdjęciu to jest na pewno Zombie: https://lh4.googleusercontent.com/_wu5AH3Oy0TU/TcGpt-ZzkZI/AAAAAAAACcA/6hp8hAOnM-U/s640/DSC06525.JPG

Ciekawe jakie piwa lubią Zombies? :)

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po raz czwarty Michael Jackson Award przyznało nagrodę. Laureata ogłosiła córka Jacksona, w tym roku został nim Michel Moortgart.

 

Nagrodę ogłoszono w piątek podczas odbywającego się przez weekend festiwalu Bierpassie w Antwerpii, gdzie można było spróbować ok. 200 piw, większość z beczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generacja Y sprawia, że rośnie specjalny rynek piwa.

 

 

 

Według amerykańskich badaczy rynku, przyszłość specjalnych piw leży w rękach Generacji Y, zwanej również Millennials. Młoda generacja ludzi, pomiędzy 21-35 będzie rezygnować ze zwyczaju spożywania piw produkowanych drogą przemysłową na piwa rzemieślnicze. Ludzie powyżej 35 roku życia masowo reprezentują ten trend. Konsumenci przestają również, coraz częściej, spożywać wino na rzecz mocniejszych drinków. Według analizy rynku wzrost spożywania specjalnych piw jeszcze długo nie będzie wypracowaną tendencją (w sensie, ta tendencja się dopiero kształtuje).

 

W latach 60-70 powstał trend popijania podczas obiadu wysokich jakościowo win. Na chwilę obecną wina te plasują się na trzeciej pozycji rynkowego udziału wszystkich rodzajów win. Jeśli piwo rzemieślnicze podąży za podobnym trendem, na co wskazują aktualne tendencje wzrostowe, to w niedługim czasie specjalne piwa będą stanowiły sporej wielkości udział (na rynku alkoholi). Tendencja wzrostowa jest zapewniona na najbliższe 10 lat.

Dla browarów, które chcą mieć optymalne korzyści ze wzrostu specjalnego sektoru piwnego jest wskazane, by w krótkim czasie zajęły się wysoką jakościowo dystrybucją. Oczywiście najważniejsze powinno być zachowanie jakości piwa.

 

Bycie lokalnym graczem (monopolistą) oraz brak ambicji (u właścicieli niektórych browarów) nie jest niczym nagannym. Mimo to jeśli chcesz rosnąć i liczyć się na rynku, jest bardzo ważne, żeby rozważyć dystrybucję, związane z nią szanse.

 

Przykładowo, export belgijskiego piwa jeszcze nigdy nie odnotował tak wielkiego wzrostu jak w ostatnim roku. I również w przypadku holenderskich dystrybutorów specjalnego piwa, eksport przyspiesza. Oprócz tego, za piwo rzemieślnicze można żądać 70 % więcej (ceny), niż za normalne piwo, ze względu na to, że piwa te otrzymały status ?superpremium?. Niebezpieczeństwem wzrostu produkcji specjalnych piw jest trend, że coraz więcej małych przedsiębiorców wchodzi na rynek i spada jakość produktu. To samo zjawisko zacznie występować w Holandii, wszędzie wyrastają niewielkie browary. Skutkiem takiego rozwoju rzeczy jest to, że konsument zaczyna mieć problem ze znalezieniem właściwego produktu i w ostateczności zacznie wybierać produkt według kryterium ceny i dostępności w swoim miejscu. To samo miało już miejsce na tradycyjnym rynku piwnym. Jest czas, by browary zaczęły stawiać na jakość, marketing i dystrybucję. Najważniejsza jest innowacja, a najgorszym wrogiem obniżanie cen.

Z doświadczenia wiemy, że wiele browarów w tej chwili zajętych jest tylko jedną rzeczą: w jaki sposób obniżyć ceny do minimum.! Strata! W ten sposób odbierasz sobie status dostawcy piwa ?superpremium? i odbierasz produktowi wartość, na którą zasługuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 lipca zmarł Wim Geenen właściciel browaru Lindeboom. Był czwartym pokoleniem właścicieli browaru, który nabył od zmarłego brata Bena. Miał 56 lat pozostawił syna. Pogrzeb 8 lipca o godz. 13. 30 w kościele sw. Marcina w Neer.

 

------

 

16 kwietnia jury w Groninger zadecydowało, że najlepszym Triplem jest piwo Groninger Tripel Peerdenbrug. Piwo zawiera skórki cytryny, pomarańczy, imbir i kolendrę. 9% alk.

 

 

Na filmiku można zauważyć chmielator na zimno. Może by któryś z kolegów którzy mają wyszynk z beczki zrobili coś takiego. Bardzom ciekaw efektów. Na Warsztatach można by tak polewać. Ten siwy pan z siwą brodą na początku filmu (0.40) , to jeden z sędziów holenderskich konkursów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w Belgii od 17 czerwca w sieci sklepów Delhaize można zakupić zestaw piw z jednym rodzajem chmielu. Idea jest taka aby konsument mógł się zapoznać jak smakują poszczególne odmiany. Pierwszy zestaw to:

 

1. East Kent Golding

2. Cascade

3. Nelson Sauvin (Nowa Zelandia)

 

Piwa warzone są według tej samej receptury, mają 7%alk, dostępne w butelce 0,7l

 

Ilośc limitowana do 4000 sztuk. W planach są następne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w Belgii od 17 czerwca w sieci sklepów Delhaize można zakupić zestaw piw z jednym rodzajem chmielu. Idea jest taka aby konsument mógł się zapoznać jak smakują poszczególne odmiany. Pierwszy zestaw to:

 

1. East Kent Golding

2. Cascade

3. Nelson Sauvin (Nowa Zelandia)

 

Piwa warzone są według tej samej receptury, mają 7%alk, dostępne w butelce 0,7l

 

Ilośc limitowana do 4000 sztuk. W planach są następne.

Świetny pomysł zwłaszcza dla tych którzy chcą czegoś się nauczyć od piwa. Szczególnie że wszystkie te piwa warzone są wg jednej receptury. Zakładam się, że jest to typowe ESB typu 5-10% Crystal/Caramel, a reszta to słód Pale. Ciekawe czy wszystkie piwa mają takie same IBU?

Ja bym uwarzył takie piwo też z Amarillo, Fuggle i Citra (chociaż legalnie to Citra narazie dostępna jest tylko dla dwóch browarów w USA i dla piwowarów domowych).

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.