Skocz do zawartości

Brewkit i chmielenie na zimno


Draug

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Jestem przed moim pierwszym piwem, narazie zbieram sprzęt i dużo czytam i oglądam i im więcej tego wszystkiego to więcej pytań. 

Wiem że pewnie o tym temacie tu na forum już wszystko zostało powiedziane ale każde piwo jest inne a nie chce się zrazić po pierwszym do tego hobby 

1. Jak już zleje te dwie puchy piwa i słodu do gara i będę gotował przez 30 min nie będzie błędem jak wrzucę 30 g Marynki w połowie czyli po 15 min ?

2 Później na zimno na 3 dni przred butelkowaniem 50 g Citry. Rozumiem że podczas samego butelkowania mogę wyjac worek z wiadra i przelewać do butelek co by worek nie zapchał rurki 😀?

3  Czy otwarcie fermentatora na dodanie chmielu przed butelkowaniem podczas fermentacji cichej nie zaszkodzi piwu? (Napowoetrzenie itp)

Dziękuję za wyrozumiałości i cierpliwość w odpowiadaniu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak pierwsze piwo, odpuść sobie cichą i chmielenie na zimno. Skup się na czystości, zadaniu odpowiedniej ilości drożdży i poprowadzeniu fermentacji temperaturowo w jak najlepszy sposób. W 99% procentach brewkitu nie gotujemy. Jak się boisz infekcji to tylko zagotuj na moment i cały temat. Takie moje sugestie po około 20 piwach z puch:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo pierwsze ale mam za sobą fermentacjię win więc podstawy fermentacji znam

A i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło

Jak już wyjdzie mi coś z tej fermentacji skad mam wiedzieć co mi wyszło finalnie bo rodzajów i nazw jest kilkadziesiąt. Jak sam smakując piwo można określić co wyszło ?

Czy to już wyższa szkoła jazdy i doświadczenie w piwowarstwie żeby rozpoznać po smaku węchu itp czy to co wyszło to np southern English Brown ale czy strong scotch ale 

Edytowane przez Draug
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Draug napisał(a):

skad mam wiedzieć co mi wyszło

Generalnie zakładasz co robisz i przyjmujesz że ci wyszło :)

Organoleptycznie to raczej wyższa szkoła, chyba że będziesz próbował porównawczo z kupnymi.

Zresztą, przy pierwszym piwie jakie to ma znaczenie?

3 godziny temu, Draug napisał(a):

nie będzie błędem jak wrzucę 30 g Marynki w połowie czyli po 15 min

Będzie miało po prostu inny wpływ na goryczkę  smak

 

3 godziny temu, Draug napisał(a):

otwarcie fermentatora na dodanie chmielu

Nie, ale jw - na pierwsze piwo proponowałbym uprościć procedury do minimum, potem wprowadzać pojedyncze modyfikacje.

 

3 godziny temu, Draug napisał(a):

więc witam wszystkich.

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, x1d napisał(a):

Nie, ale jw - na pierwsze piwo proponowałbym uprościć procedury do minimum, potem wprowadzać pojedyncze modyfikacje.

 

Czyli w moim przypadku 

1 Coopers  Real Ale + ekstrakt słodowy do fermentora + woda do 23 l i fermentacja burzliwa

2. Zlanie ma cichą

3. Butelkowanie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Draug napisał(a):

2. Zlanie ma cichą

Ten punkt zdecydowanie możesz odpuścić. Zlejesz (zdekantujesz wężykiem) przez samym butelkowaniem, aby pozbyć się opadniętych drożdży i dodać cukier na refermentację.

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak nie przelejesz na cichą, to nie dofermentują? Drożdże zrobią swoje w obu sytuacjach, tylko przelewając na cichą pozbawisz piwa większość z nich, przez co dofermentowanie przebiegnie wolniej. Bez sensu. Piwo ci się zapewne w butelce wyklaruje, jak drożdże opadną na dno.

12 godzin temu, Draug napisał(a):

nie będzie błędem jak wrzucę 30 g Marynki w połowie czyli po 15 min ?

 

Nie wiemy jakie masz założenia co do chmielenia. Jeśli to dodatkowy chmiel, to podniesiesz poziom goryczki. Jeśli to chmiel, który miałeś dać na całość gotowania, a dasz tylko na 15 minut, to goryczka wyjdzie mniejsza od zakładanej.

12 godzin temu, Draug napisał(a):

Rozumiem że podczas samego butelkowania mogę wyjac worek z wiadra i przelewać do butelek co by worek nie zapchał rurki 😀?

 

Tak.

12 godzin temu, Draug napisał(a):

Czy otwarcie fermentatora na dodanie chmielu przed butelkowaniem podczas fermentacji cichej nie zaszkodzi piwu? (Napowoetrzenie itp)

 

Innego wyjścia nie ma, a i tak nie odczujesz w smaku tego napowietrzenia.

11 godzin temu, Draug napisał(a):

skad mam wiedzieć co mi wyszło finalnie

 

W przypadku gotowych zupek chińskich, to raczej sprawa jest przesądzona - z IPY RIS nie wyjdzie, chyba że łączysz ze sobą coś od sasa do lasa...

 

Co do upraszczania procedur, odpuszczania chmielenia na zimno, itp., to ja nie jestem zwolennikiem małych kroczków i wg mnie warto rzucać się na głębszą wodę, bo się człowiek szybciej pływać uczy, a zawsze nie taki Szatan straszny. Skoro umiesz odfiltrować chmiel z gotowania, to czemu miałbyś nie odfiltrować chmielu po chmieleniu na zimno? Próbuj czegoś nowego w każdej warce: różnych sposobów chmieleń, różnych drożdży (suchych, płynnych), robienia starterów, zbierania gęstwy, mrożenia drożdży, itp. I przejdź na warzenie z zacieraniem - inaczej i za 5 lat będziesz pisał, że coś jest poza Twoim zasięgiem, bo dopiero się uczysz :) Powodzenia.

Edytowane przez Dawid Szatan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.09.2024 o 08:59, Draug napisał(a):

A czy cicha nie poprawia klarowności i podczas niej ostatecznie dofermentowywują drożdze ?

To zrób "cichą" bez przelewania w tym samym fermentorze i zlej przed butelkowaniem do fermentora z kranikiem i staraj się nie napowietrzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale się uparłeś na tą cichą;) 24 piwa wykonałem w jednym fermentorze z kranikiem bez nawet jednej cichej:) Rozlew po prostu z nad drożdży z kranikiem i czerwonym małym reduktorem. Część z tych piw wyszła świetna. O natlenieniu można zapomnieć, infekcja zminimalizowana do minimum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Ununul napisał(a):

To zrób "cichą" bez przelewania w tym samym fermentorze i zlej przed butelkowaniem do fermentora z kranikiem i staraj się nie napowietrzać.

Tylko trzeba w pewnym momencie powiedziec drożdżom że zaczyna sie cicha i trzeba zakończyć fermentację burzliwą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.