Skocz do zawartości

Fermentacja ciśnieniowa i rozlewanie/transfer podciśnieniowy piwa - jaki sprzęt?


Raf78

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach, w ogóle wszelkie zabrudzenia organiczne., o ile nie są zaniedbane (zaschnięte)

Trwa to kilkadziesiąt minut, ale nie trzeba szorować. Potem woda zakwaszona kwasem fosforowym, żeby przepłukać, a docelowo StarSan do dezynfekcji.

PBW nie używałem

 

Jakoś nie zauważyłem, ale też 0,1bar w jedno, czy drugą stronę większej różnicy chyba nie robi...

Pewnie że nie, tu chodzi o to, że jak nakręcę dane ustawienie, to mogę poruszać tą śrubką w przód i w tył i wtedy uchodzi więcej albo przestaje uchodzić, ale może mam coś w nim zepsute.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Spotkałem się jednak z opinią jednego ze sprzedawców, że enzybrew jest skuteczny w temperaturze przynajmniej 60 stopni, co wykluczałoby go stosować w przypadku fermzilli. Tutaj polecał mi pbw, który działa już w niskich temperaturach.

Po prostu im cieplej, tym szybciej działa, ja używam letniej wody, trwa to może dłużej, ale efekt jest OK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.