Skocz do zawartości

Wahania temperatury


Txs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem zapytać o wpływ wahania temperatury podczas fermentacji. A mianowicie dziś zrobiłem ipe na gęstwie us05. Schłodziłem brzeczkę do 25 stopni i wstawiłem fermentor do styroboxa z butelką z lodem w środku. Przy jednej butelce temperatura powinna się utrzymywać 17-18 stopni, ale dopóki schłodzi do tej temp, to pewnie cała noc minie. Problem w tym, że brzeczka ma teraz 24 stopnie, a w rurce już bulka. Czy start w takiej temperaturze, a następne dni w 17-18°C będzie miała wpływ na efekt końcowy? Wiem, że powinienem schłodzić do niższej temperatury, ale no wyszło jak wyszło. Czy jest możliwe nieodfermentowanie takie jak być powinno przez te wahanie temperatury na starcie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam możliwość uzyskania odpowiednią temperaturę, fermentuję w styroboxie i przez zamrożone pety utrzymuję temperaturę. W tym poście chodziło o to, że zadałem gęstwę do brzeczki o temp. 25°C (mój błąd, że nie schłodziłem niżej), teraz już jest 18 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już nic z tym nie zrobisz, natomiast na przyszłość najlepiej zadawać drożdże około 2 stopni poniżej planowanej temperatury fermentacji. Zadanie drożdży w takiej temperaturze, zwłaszcza jeśli się utrzyma, może prowadzić do powstania większej ilości wyższych alkoholi (fuzli) i estrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.