Txs Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Witam, chciałem zapytać o wpływ wahania temperatury podczas fermentacji. A mianowicie dziś zrobiłem ipe na gęstwie us05. Schłodziłem brzeczkę do 25 stopni i wstawiłem fermentor do styroboxa z butelką z lodem w środku. Przy jednej butelce temperatura powinna się utrzymywać 17-18 stopni, ale dopóki schłodzi do tej temp, to pewnie cała noc minie. Problem w tym, że brzeczka ma teraz 24 stopnie, a w rurce już bulka. Czy start w takiej temperaturze, a następne dni w 17-18°C będzie miała wpływ na efekt końcowy? Wiem, że powinienem schłodzić do niższej temperatury, ale no wyszło jak wyszło. Czy jest możliwe nieodfermentowanie takie jak być powinno przez te wahanie temperatury na starcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Może ci w ogóle nie zejść do tej temperatury 18C zanim się nie skończy.Moje pierwsze piwo było fermentowane w 24-25C latem. Myślałem że zapach jabłka to dobry znak. Wypiłem je ze smakiem, ale nie było takie jak powinno.Nie masz możliwości kontroli kup, załatw sobie kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Txs Opublikowano 21 Października Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października Mam możliwość uzyskania odpowiednią temperaturę, fermentuję w styroboxie i przez zamrożone pety utrzymuję temperaturę. W tym poście chodziło o to, że zadałem gęstwę do brzeczki o temp. 25°C (mój błąd, że nie schłodziłem niżej), teraz już jest 18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Już nic z tym nie zrobisz, natomiast na przyszłość najlepiej zadawać drożdże około 2 stopni poniżej planowanej temperatury fermentacji. Zadanie drożdży w takiej temperaturze, zwłaszcza jeśli się utrzyma, może prowadzić do powstania większej ilości wyższych alkoholi (fuzli) i estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się