dzejkej Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października (edytowane) Jak to jest z tymi zaleceniami producenta? Dzisiaj rzuciłem okiem na świeżo kupione US-05 i się zdziwiłem. Miałem foto sprzed jakiegoś czasu i różnica jest znaczna. Czy może różnić się aż tak bardzo w zależności od partii produkcyjnej? Czy to jakaś zmiana podejścia producenta, wzorowanie się instrukcjami brewkitow:) czy jeszcze coś innego? Edytowane 31 Października przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października te nowe maja nowe temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Zmiana podejścia, większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem. Przy czym to 26 stopni mnie nie przekonuje, na pewno zaczynałbym w okolicach/poniżej dolnego zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 31 Października Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października (edytowane) 40 minut temu, Łachim napisał(a): większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem No tylko to stoi w kontrze do propagowanej tu (i nie tylko tu) metody rozpoczynania w niskiej temperaturze. Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej. A kończyć nawet w zdecydowanie wyższej. Dodam, że steruję temperaturą w "starych" widełkach. Tym bardziej te nowe wydają mi się dziwne. Ale może rzeczywiście to efekt tego że marketing wygrywa z biologią... Może przyjęli taką strategię na konkurowanie z kveikami? Edytowane 31 Października przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Jakieś to trochę podejrzane;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 9 godzin temu, dzejkej napisał(a): Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej. Można. Zwróć tylko uwagę, że mowa o temperaturze fermentacji (piwa), a nie otoczenia, więc trzeba pilnować, żeby temperatura nie uciekła. Do tego te widełki nie oznaczają wcale, że piwo wyjdzie takie samo w 18 stopniach jak w 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 1 Listopada Udostępnij Opublikowano 1 Listopada (edytowane) Ciekawa sprawa.. Różnica w nazwie widzę: "E2U - Easy to use": https://fermentis.com/en/knowledge-center/expert-insights/beer/brewing-easy-2-use/ Wg. producenta te nowe nie wymagają rehydratacji... Właśnie zapodałem te z nowym opisem - w 14-15 C startują... Rehydratację i tak zrobiłem. Edytowane 21 godzin temu przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 1 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 4 godziny temu, Szumidło napisał(a): Wg. producenta te nowe nie wymagają rehydratacji... Te "stare" bez E2U też miały "sprinkle into wort" (zasłonięte na zdjęciu przez moje zaznaczenie), więc metodę bez rehydratacji zalecali już wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się