Skocz do zawartości

Zalecana/idealna temperatura pracy drożdży wg producenta


dzejkej

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z tymi zaleceniami producenta? Dzisiaj rzuciłem okiem na świeżo kupione US-05 i się zdziwiłem. Miałem foto sprzed jakiegoś czasu i różnica jest znaczna.

Czy może różnić się aż tak bardzo w zależności od partii produkcyjnej? Czy to jakaś zmiana podejścia producenta, wzorowanie się instrukcjami brewkitow:) czy jeszcze coś innego?

 

IMG_20241031_195415-1-1.thumb.jpg.bd65d9fd887cfb5492a1c8ebe8d77c7c.jpg

 

IMG_20220824_191359-1.thumb.jpg.9c08e3ad2bdb06f7726ad6fd67cbfe6f.jpg

 

 

 

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • dzejkej zmienił(a) tytuł na Zalecana/idealna temperatura pracy drożdży wg producenta

Zmiana podejścia, większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem.

Przy czym to 26 stopni mnie nie przekonuje, na pewno zaczynałbym w okolicach/poniżej dolnego zakresu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Łachim napisał(a):

większe szanse na sukces przy wyższych temperaturach. Z tego co czytałem, przy niskich temperaturach mogą być potencjalnie problemy z diacetylem

No tylko to stoi w kontrze do propagowanej tu (i nie tylko tu) metody rozpoczynania w niskiej temperaturze. Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej. A kończyć nawet w zdecydowanie wyższej.

Dodam, że steruję temperaturą w "starych" widełkach. Tym bardziej te nowe wydają mi się dziwne. Ale może rzeczywiście to efekt tego że marketing wygrywa z biologią... Może przyjęli taką strategię na konkurowanie z kveikami?  :)

 

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, dzejkej napisał(a):

Wg obecnych widełek, całą fermentację można praktycznie prowadzić w temperaturze pokojowej.

Można. Zwróć tylko uwagę,  że mowa o temperaturze fermentacji (piwa), a nie otoczenia, więc trzeba pilnować, żeby temperatura nie uciekła. Do tego te widełki nie oznaczają wcale,  że piwo wyjdzie takie samo w 18 stopniach jak w 26.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa sprawa.. Różnica w nazwie widzę: "E2U - Easy to use": https://fermentis.com/en/knowledge-center/expert-insights/beer/brewing-easy-2-use/ Wg. producenta te nowe nie wymagają rehydratacji...

 

Właśnie zapodałem te z nowym opisem - w 14-15 C startują... Rehydratację i tak zrobiłem.

Edytowane przez Szumidło
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.