joshua Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada Witam. Które drożdże byście polecili do brytyjskiego pale ale. Wybrać popularne S-04 lub Danstar Nottingham. Czy może fermentował ktoś WLP013 ? Gotowy zestaw surowców 13º BLG: Maris Otter, Amber, Crystal Light, Roast Barley. East Kent Goldings, Fuggles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witia Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada Robię na Danstar Windsor bittera i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada Ja do brytyjczyków używam https://www.alepiwo.pl/?produkty/drozdze/suche/mangrove-jack-s-empire-ale-m15.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 7 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Windsorów miałem nie brać ze względu na bardzo niską fluktuację. Waszym zdaniem w przypadku Windsorów i Mangrove Jack's - Empire Ale M15 piwo nie wychodzi zbyt słodkie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Windsory do lżejszych piw (poniżej barley wine) są bardzo przyjemne, możesz zacierać w niższej temperaturze. Piwa wychodzą zdecydowanie pełniejsze niż choćby w przypadku Nottinghamów, ale nie jest to raczej jakiś nieprzyjemny poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Ja też raczej nie nie zauważyłam przesadnej pełni przy M15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 4 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia Jednak zastosowałem Windsory. Bedę chciał piwo sklarować karukiem w płynie. Macie jakieś doświadczenia czy dodać go bezpośrednio z butelki do fermentora i zamieszać (10ml/ 20l). Utrzymać temp. fermentacji czy jednak obniżyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 8 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Ekstrakt końcowy wyszedł mi 4,1-4,2 BLG (w zależności czy mierzone refraktometrem czy areometrem) z 13BLG i od tygodnia nie spada. Mogę tyle zostawić ? Według przepisu powinno zejść do 2,7-3,7BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 8 Grudnia Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Możesz. Nie patrz na przepis bo drożdże czytać nie umieją i nie widziały do ilu muszą odfermentować 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 8 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia No tak racja 😜 Jednak miałem też obawę czy w takim wypadku dać trochę mniej glukozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 8 Grudnia Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Nie wiem jaką masz temperaturę, ale jeśli nie jesteś w dolnej granicy pracy drożdży, to raczej co miały zjeść to zjadły. Zatem od ilości glukozy zależy poziom nagazowania - jeśli dasz mniej to będzie mniej CO2 w gotowym piwie. joshua 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 8 Grudnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia (edytowane) Na opakowaniu jak dobrze pamiętam, dolna to 18°C. W przepisie 21°C. U mnie fermentowały w 19. Na koniec podniosłem do 20-21°C. Więc faktycznie chyba się najadły. Edytowane 8 Grudnia przez joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 8 Grudnia Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Jeśli w takiej temperaturze przez tydzień blg nie spada to faktycznie wygląda, że już po wszystkim. Ja bym butelkował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się