Jump to content

Suche drożdże do pszenicznego


RenoGatT

Recommended Posts

Witam, jakie drożdże suche będą najlepsze do pszenicznego? Chodzi najbardziej o efekt banana i gumy balonowej, z najbardziej łatwo dostępnych to znalazłem:

WB-06

Mangrove M20,

Lalbrew Munich Classic 

 

Czy może istotna jest temperatura w jakiej będzie fermentowane piwo żeby uzyskać efekt banana, a nie same drożdże ?

Link to comment
Share on other sites

Z tego co piszą w internecie, to ten szczep jest ponoć z Weihenstephan, więc to jeden z najbardziej uznanych szczepów do Weizenów. Jak się sprawują, nie wiem, ale suche drożdże obecnie to inna historia niż jeszcze kilka lat temu. 

Link to comment
Share on other sites

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

 

W68 sam chętnie bym kiedyś przetestował.

Z suchych jeszcze tylko wb06 próbowałem na samym początku kariery, gdzie każde samodzielnie uwarzone piwo wydawało się mistrzistwem świata - dzisiaj pewnie by się człowiek tak chętnie do niego nie przyznawał

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, lechu555 napisał(a):

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

 

Ja niczego takiego nie doświadczyłem.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.12.2024 o 17:33, Nazwa użytkownika napisał(a):

 

Ja niczego takiego nie doświadczyłem.

 

A co Ci na nich wyszło? Wytrawnie?

Ja zacierałem nisko, a i tak drożdże zeszły do bodaj 4blg. Aromat zbyt mocny, zbyt ciężki, guma balonowa, a w czasie fermentacji pieprzne jak diabli - w butelkach diametralnie zredukowała się ta pieprzność)

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.