RenoGatT Posted November 29 Share Posted November 29 Witam, jakie drożdże suche będą najlepsze do pszenicznego? Chodzi najbardziej o efekt banana i gumy balonowej, z najbardziej łatwo dostępnych to znalazłem: WB-06 Mangrove M20, Lalbrew Munich Classic Czy może istotna jest temperatura w jakiej będzie fermentowane piwo żeby uzyskać efekt banana, a nie same drożdże ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 29 Share Posted November 29 Ponoć SafAle W-68 to jeden z najlepszych szczepów, ale jeszcze go nie testowałem, są dość nowe na rynku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanl Posted November 29 Share Posted November 29 Chętnie też się czegoś dowiem,chciałem wypróbować gwoździe i banany ale niestety nie ma już jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted November 30 Share Posted November 30 Z tego co piszą w internecie, to ten szczep jest ponoć z Weihenstephan, więc to jeden z najbardziej uznanych szczepów do Weizenów. Jak się sprawują, nie wiem, ale suche drożdże obecnie to inna historia niż jeszcze kilka lat temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted November 30 Share Posted November 30 Ja robię tylko na sucharach, z innych powodów - i na WB-06 wyszło mi lepsze piwo niż ten Lalbrew. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 1 Share Posted December 1 Jeśli chcesz niemieckie pszeniczne to z doświadczenia polecam Mangrove Jack's lub W-68. Na tych drugich miałem dużo fuzli, ale piwo wyszło ok. Lalbrew nie znam, nie robiłem na nich piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted December 1 Share Posted December 1 Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było. W68 sam chętnie bym kiedyś przetestował. Z suchych jeszcze tylko wb06 próbowałem na samym początku kariery, gdzie każde samodzielnie uwarzone piwo wydawało się mistrzistwem świata - dzisiaj pewnie by się człowiek tak chętnie do niego nie przyznawał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 2 Share Posted December 2 18 godzin temu, lechu555 napisał(a): Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było. Ja niczego takiego nie doświadczyłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted Saturday at 10:55 PM Share Posted Saturday at 10:55 PM W dniu 2.12.2024 o 17:33, Nazwa użytkownika napisał(a): Ja niczego takiego nie doświadczyłem. A co Ci na nich wyszło? Wytrawnie? Ja zacierałem nisko, a i tak drożdże zeszły do bodaj 4blg. Aromat zbyt mocny, zbyt ciężki, guma balonowa, a w czasie fermentacji pieprzne jak diabli - w butelkach diametralnie zredukowała się ta pieprzność) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now