RenoGatT Opublikowano Piątek o 18:52 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:52 Witam, jakie drożdże suche będą najlepsze do pszenicznego? Chodzi najbardziej o efekt banana i gumy balonowej, z najbardziej łatwo dostępnych to znalazłem: WB-06 Mangrove M20, Lalbrew Munich Classic Czy może istotna jest temperatura w jakiej będzie fermentowane piwo żeby uzyskać efekt banana, a nie same drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Piątek o 19:50 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:50 Ponoć SafAle W-68 to jeden z najlepszych szczepów, ale jeszcze go nie testowałem, są dość nowe na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano Piątek o 22:28 Udostępnij Opublikowano Piątek o 22:28 Chętnie też się czegoś dowiem,chciałem wypróbować gwoździe i banany ale niestety nie ma już jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Sobota o 07:52 Udostępnij Opublikowano Sobota o 07:52 Z tego co piszą w internecie, to ten szczep jest ponoć z Weihenstephan, więc to jeden z najbardziej uznanych szczepów do Weizenów. Jak się sprawują, nie wiem, ale suche drożdże obecnie to inna historia niż jeszcze kilka lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano Sobota o 13:10 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:10 Ja robię tylko na sucharach, z innych powodów - i na WB-06 wyszło mi lepsze piwo niż ten Lalbrew. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano Niedziela o 18:09 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 18:09 Jeśli chcesz niemieckie pszeniczne to z doświadczenia polecam Mangrove Jack's lub W-68. Na tych drugich miałem dużo fuzli, ale piwo wyszło ok. Lalbrew nie znam, nie robiłem na nich piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano Niedziela o 22:09 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 22:09 Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było. W68 sam chętnie bym kiedyś przetestował. Z suchych jeszcze tylko wb06 próbowałem na samym początku kariery, gdzie każde samodzielnie uwarzone piwo wydawało się mistrzistwem świata - dzisiaj pewnie by się człowiek tak chętnie do niego nie przyznawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano Poniedziałek o 16:33 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:33 18 godzin temu, lechu555 napisał(a): Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było. Ja niczego takiego nie doświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się