Skocz do zawartości

Suche drożdże do pszenicznego

RenoGatT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakie drożdże suche będą najlepsze do pszenicznego? Chodzi najbardziej o efekt banana i gumy balonowej, z najbardziej łatwo dostępnych to znalazłem:

WB-06

Mangrove M20,

Lalbrew Munich Classic 

Czy może istotna jest temperatura w jakiej będzie fermentowane piwo żeby uzyskać efekt banana, a nie same drożdże ?

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

W68 sam chętnie bym kiedyś przetestował.

Z suchych jeszcze tylko wb06 próbowałem na samym początku kariery, gdzie każde samodzielnie uwarzone piwo wydawało się mistrzistwem świata - dzisiaj pewnie by się człowiek tak chętnie do niego nie przyznawał

18 godzin temu, lechu555 napisał(a):

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

Ja niczego takiego nie doświadczyłem.