Skocz do zawartości

Suche drożdże do pszenicznego


RenoGatT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakie drożdże suche będą najlepsze do pszenicznego? Chodzi najbardziej o efekt banana i gumy balonowej, z najbardziej łatwo dostępnych to znalazłem:

WB-06

Mangrove M20,

Lalbrew Munich Classic 

 

Czy może istotna jest temperatura w jakiej będzie fermentowane piwo żeby uzyskać efekt banana, a nie same drożdże ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co piszą w internecie, to ten szczep jest ponoć z Weihenstephan, więc to jeden z najbardziej uznanych szczepów do Weizenów. Jak się sprawują, nie wiem, ale suche drożdże obecnie to inna historia niż jeszcze kilka lat temu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

 

W68 sam chętnie bym kiedyś przetestował.

Z suchych jeszcze tylko wb06 próbowałem na samym początku kariery, gdzie każde samodzielnie uwarzone piwo wydawało się mistrzistwem świata - dzisiaj pewnie by się człowiek tak chętnie do niego nie przyznawał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, lechu555 napisał(a):

Przed Mangroovami bym chyba przestrzegał, chyba, że lubisz slodkie piwo i to nie tyle co smakiem co zapachem - ilość gumy balonowej ile mi te drożdże dały w 16 stopniach (!) jest mdląca, nie do osiągnięcia żadnymi innymi drożdżami i nie ma na rynku takiego pszeniczniaka, który by sie do tego zbliżył chociaż na krok. Nie wiem jak dziś może się coś zmieniło, ale bodaj ze dwa lata temu tak było.

 

Ja niczego takiego nie doświadczyłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.12.2024 o 17:33, Nazwa użytkownika napisał(a):

 

Ja niczego takiego nie doświadczyłem.

 

A co Ci na nich wyszło? Wytrawnie?

Ja zacierałem nisko, a i tak drożdże zeszły do bodaj 4blg. Aromat zbyt mocny, zbyt ciężki, guma balonowa, a w czasie fermentacji pieprzne jak diabli - w butelkach diametralnie zredukowała się ta pieprzność)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.